Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Porównywałem same aparaty i D7200 zestawiłem z D610 (to nie jedyny aparat FX), gdzie różnice w cenach naprawdę nie zabijają...

Co do szkieł to nawet nie podawałem dokładnych modeli. Ale skoro już o tym mowa to np stałka 50 czy 85 kosztuje tyle samo do FXa, co i do DXa...

FX nie ma magii? To powiedz mi, dlaczego np ślubniacy, ktorzy robią foty ludziom (przypomnę, że autor pytania takie ma też zamiary w przyszłości), mają właśnie FXy zamiast DXów? Podobnie jest np ze studiami, gdzie robią foty ludziom, czyli tym obiektom, którymi zainteresowany jest autor pytania.

Akurat d610 to jedyna najtańsza opcja na FX .
    Mowa o nowych aparatach. Nie z rynku wtórnego .

Autorka wspominała tez o fotografii dziecięcej a to kategoria która często ma wspólny mianownik z kategoria sport. D610 niekoniecznie sie w tym dobrze sprawdzi.

Ps
    Do autorki
    Sam stoję przed doborem szkieł do swojej puszki.
    Gdzieś z tylu głowy tli sie pomysł na przesiadkę na d610

Jednak przy zachowaniu budżetu na podobnym poziomie dx mogę mieć z sigmą 18-35 plus N85 i jeszcze będzie na N50.
    Przy fx N85 plus jakiś bida zoom typu tamron 28-75 lub stalka N28.
    Ostatnio edytowane przez aldam ; 11-05-2016 o 09:06

Domyślnie

Ja to widzę tak. Poruszając się w nowym sprzęcie, uwzględniając cashback, za 6kPLN kupisz szanowna koleżanko d7200 z S17-50/2.8, do tego nową lampę błyskową (nie N ale przyzwoitą). Ewentualnie za kolejne 1,5-2k dokupisz portretowy N85/1.8 (używany ok.1-1,5k zależnie od wersji). Pamiętaj o kartach pamięci, zapasowych bateriach, itd, drobiazgi, ale tu stówka, tam dwie, uzbiera się.

Nikon D610 + Sigma 24-70mm f/2,8 (dużo osób uważa za gorszą od S17-50 na DX) plus lampa to mamy już prawie 9k. Więc chcąc zmieścić się w kwocie 6k, a w zasadzie trochę ponad 5k bez lampy, pozostaje albo używany d600 (znana wada) lub szukanie używanego d610 w rozsądnej cenie. Kupując nowy d610 pozostanie zwiększenie budżetu ewentualnie jakieś najtańsze stare stałki, choć i tak trzeba będzie zwiększyć budżet.

Ciekawy byłby dla mnie, do portretów, wciąż budżetowy, zestaw d6100 z Tamronem 70-200/2.8 (bez VR), plus lampa to jakieś 8,5k. Ciągle wspominam o lampie, bo pytasz koleżanko o portret, to i warto podkreślać, że bez lamy/lamp będziesz dość ograniczona, a lampa da więcej niż dopłata do teoretycznie lepszego obiektywu.

Ps.Widuje się na forum pytania posiadających np. d610 (plus jakaś stałka) o najtańsze zoomy z ery analogowej za 200-300 zł... takie życie. Tak też oczywiście się da, używany d600 z padającą migawką, N50/1.8D, plus jakaś staroć za 200 zł. Tylko gdzie będzie ta magia FX? I jak myśleć o komercyjnych zdjęciach, gdzie konkurentem będzie osoba, która wzięła ~13k dofinansowania z urzędu pracy? Nie oceniam, takie widzę fakty.
    Ostatnio edytowane przez poste ; 11-05-2016 o 09:16

Domyślnie

Aparat ma być do nauki... to nie wiem czy bym wydał 4 koła za puszkę do nauki. Równie dobrze można od razu w FX pójść bo nauka taka sama....
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    Aparat ma być do nauki... to nie wiem czy bym wydał 4 koła za puszkę do nauki. Równie dobrze można od razu w FX pójść bo nauka taka sama....
    No właśnie też o tym pomyslałam. Przy czym ta nauka to nie tak od zera, dłuższy czas nie miałam aparatu w ręce a chciałabym "wrócić".
    Przyznam, ze o lampie poki co nie pomyslałam bo raczej na razie nie zamierzam iść kierunku studia. Raczej szeroko pojęte plenery. No i jak ktoś wyżej dobrze zauważył, te zdjęcia dziecięce to trochę podchodzi pod sport

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wredny_Rudzielec Zobacz posta
    jak ktoś wyżej dobrze zauważył, te zdjęcia dziecięce to trochę podchodzi pod sport
    To od razu D4 i 70-200 VRII... Przepraszam za ironię ale nie róbmy z fotografii dziecięcej sportu bo dzieci poruszają się zauważalnie wolniej z oczywistych względów.

Domyślnie

chyba dziecka nie masz

Domyślnie

Dziecko nie jest w stanie wykonywac tak gwaltownych ruchow jak dorosly sportowiec ze wzgledu na koordynacje ruchow i budowe miesni. I nie musze miec dzieci- wystarczy ze fotografuje je regularnie na imprezach sportowych.

Domyślnie

Ja mam dwójkę dzieci, nie miałem problemów z fotografowaniem ich d3100 + jakaś stałka, a że są odrzuty, nietrafione zdjęcia to przecież normalka.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    Ja mam dwójkę dzieci, nie miałem problemów z fotografowaniem ich d3100 + jakaś stałka, a że są odrzuty, nietrafione zdjęcia to przecież normalka.
    To właśnie miałem na myśli. Jeśli dla kogoś fotografia dzieci jest wyzwaniem to naprawdę nie wiem co mógłbym doradzić...

Domyślnie

dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi. W takim razie chyba chyba nie opłaca mi sie brać d7200. To już lepiej faktycznie od razu kupić lepsza puszkę albo wziąć jakaś tańsza a różnice zainwestować w szkła...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni