1-ka magiczna.
Szukaj
1-ka magiczna.
Dziś krótka opowieść
Otóż postanowiłem ostatnio zamontować gripa. Leżał sobie chyba przez rok, nie mogłem się zdecydować czy założyć czy nie, bo nie jest kompatybilny z oryginalnym futerałem. Ale chyba wyszło dobrze:
Robiłem zdjęcia, gdy nagle... tle pojawia się jakiś potwór!
Uff... okazało się, że to tylko kotNa szczęście RX100 okazał się niejadalny i mogłem kontynuować zdjęcia.
Do aparatu miałem już dokupiony futerał, co było bezpośrednim impulsem założenia gripa i rezygnacji z oryginalnego futerału. Nie udało mi się znaleźć "twardego" futerału, więc musiałem zadowolić się miękkim.
Jak widać aparat wygodnie mieści się w futerale, nie jest zbyt ciasno ani zbyt luźno. W kieszonce mieszczą się spokojnie dwie zapasowe baterie, trzecia by też weszła i jeszcze z 2 karty SD jeśli trzeba.
Tutaj już przymocowany do pasa biodrowego plecaka rowerowego. Po to właśnie wybierałem RX100, żeby sobie wisiał przy plecaku gdy jadę na rowerze.
Tutaj widać jak wygląda "mocowanie" - pas biodrowy jest po prostu przewleczony przez szlufkę futerału.
W praktyce futerał sprawdza się bardzo dobrze. Jedynie czasami, sięgając do futerału żeby wyciągnąć aparat, myliłem się i otwierałem kieszonkę zamiast głównej komory z aparatem - ale to myślę, że można się nauczyć.
Szkoda, że nie ma "twardego" futerału, w razie jakiejś wywrotki aparat byłby bezpieczniejszy. No ale tak też nie jest źle. Nie mam zamiaru się wywracać
Pozdrawiam![]()
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
@tilt zdjęć nie widać
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Witam.Czy łatwo i szybko mozna w rx 100III ustawic manualny focus{ czy jest to schowane gleboko w menu czy tez sterowane jednym przyciskiem na wierzchu}?Czy jest mozliwosc przypisania funkcji AF LOCK dla przycisku fn i po nacisnieciu ustawia sie ostrosc na dany punkt i ta odleglosc jest utrzymywana stale, az do ponownego nacisniecia?Mam w innym aparacie taką mozliwosc, ze do jednego z przyciskow przyporzadkowalem wlasnie funkcje autofocus lock i po nacisnieciu utrzymuje stale zadana odleglosc, to ulatwia zycie, ciekaw jestem jak to jest rozwiazane w siony rx100 mk3?
Tak i chyba tak.
U siebie w Canonie G7X też ustawiłem sobie fiksację ostrości na przycisku pod kciukiem, bardzo wygodne. Co do ręcznego ostrzenia, to albo za wolno się przesuwa, albo za szybko, jak dłużej przycisk jest przytrzymany.Do wykorzystania do fotografii statycznych, oczywiście mówię ciągle o G7X. Włączenie ręcznego ostrzenia szybkie, na kole ustawień, bez wchodzenia do menu.
A możesz troszke rozwinąć?Czy zmiana z autofocusa na manualny jest {moze byc} przypisana do jednego przycisku i dokonuje sie jednym kliknieciem?No i czy AF lock mozna przypisac do klawisza funkcyjnego i czy uruchamia sie po jego nacisnieciu i utrzymuje nadal, lub{czy} wymaga stalego przyciskania?Czy nastawiona odleglosc i ogniskowa obiektywu jest zapamietywana i pozostaje po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu aparatu?
Zmiana na af manualny - jak piszesz.
af lock - nie pamietam. Ale mozna np ustawic af automatycznie i przełączyć na manuala. Ja tak robilem.
Ogniskowa nie jest zapamietywana, focus nie wiem - strzelam, ze tez nie.
Skontaktuj się z nami