Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Asia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaditZ Zobacz posta
    Generalnie niczego nie dodawałem - z manipulacji to tylko usunąłem jakieś odstające włosy na głowie. Szkoda, że nie wiem o co chodzi z kolorami gawiedzi-wszystkie czysto subiektywno-epitetowe komentarze...
    Ok, pytałem bo te pod oczami wyglądają jakby były doklejone. Co do kolorów to chyba nie czekałeś na obiektywne opinie? Każda opinia będzie subiektywna. Moja jest taka, że wersja kolorowa do mnie nie trafia, kolor włosów nie współgra z odcieniem cery, białka są mdłe, może gdybyś popracował nad tym lokalnie, pokombinowałem z odcieniem skóry, cerą, tu i ówdzie przyciemnił i rozjaśnił...ale to zawsze będą kwestie subiektywne
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Raditz, z tonu Twoich wypowiedzi jednak można odnieść wrażenie, że ktoś tu się trochę obraża... Jesteś na forum już jakiś czas, pokazywałeś już różne obrazki i jak dotąd można było podejrzewać, że kontrolujesz co robisz - kolory, kontrasty i takie rzeczy... Reakcja w stylu 'no to pokaż swoje lepsze kolory' jest w związku z tym trochę słaba, i to na dwóch poziomach: po pierwsze ciężko zrobić dobre kolory z kiepskiego materiału, po drugie jeśli naprawdę byś chciał pomocy, dałbyś albo dużo większy jpg, albo RAW.

Co do zdjęć - albo dotknął Cię jakiś straszliwy regres lub zaćmienie, albo po prostu nie jesteś szczery, jeśli po paru uwagach nie widzisz, że kolory istotnie są słabe. Rozumiem, e każdy jest przywiązany do własnej wersji, ale kilka identycznych uwag powinno dać Ci do myślenia i skłonić do poważniejszej analizy. Nie oczekuj teraz uwag typu: na nosie o 11% mniej magenty, a na czole o 6% więcej żółtego - bo takich uwag nie dostaniesz. Kolory są złe, ponieważ na pierwszy rzut oka widać, że nie są dobre - ot co... Ja to wiem, Ty to wiesz i ci co mają oczy i jakieś obycie fotograficzne też to wiedzą - pytanie się teraz gdzie, w którym momencie, w jakim szczególe i w którym miejscu jest stosowaniem wykrętów.

Weź te RAWy jeszcze raz na warsztat i spróbuj wycisnąć zdjęcie, jakie kolorystycznie zachwyci. Nie wiem gdzie dodać, a gdzie ująć, bo to Twoja działka, to Twoje zdjęćie, sam sobie zaświeciłeś, sam obrobiłeś - to i sam powinieneś wiedzieć. Ale wiem, ze dawniej pokazywałeś zdjęćia, które kolorystycznie były sporo lepsze.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dziękuję za powyższe komentarze.

'no pokaż swoje lepsze kolory' - Nie potrafiłem tego ładniej ująć w słowa, ale napisałem to nie na zasadzie zaczepnej tylko właśnie by mieć punkt odniesienia co jest inaczej niż na zaprezentowanym zdjęciu. Być może zbyt przesadnie uważałem by kolory nie były krzykliwe tylko stonowane, białka oczu nie świeciły jak lapki ledowe.
    Podejdę do zdjęcia jeszcze raz od 0.
    Podaję też link do rawa, gdyby ktoś chciałby mi pokazać swoją kolorystyczną koncepcję - będę wdzięczny
    https://drive.google.com/open?id=0B5...mJlU3RLNlJZUDg

pzdr
    OM-D 10 Mk II

Domyślnie

To jak się mamy bawić to ja pierwszy. 10 minutowa obróbka, bez usuwania włosów.

D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

I dziękuję bardzo Mam materiał do analizy Napisz mi tylko proszę jakie ustawiłeś temp i tintę.
    OM-D 10 Mk II

Domyślnie

jako, że udzieliłem się w tym wątku to dorzucam swoją

Domyślnie

Moim zdaniem przesadziłeś z plastikiem na skórze.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Nienaturalnie wygląda po tych Waszych "udoskonaleniach". Albo blada jak ściana albo plastik...

Zawsze nie lubiałem retuszowania portretów i robienia z X osoby inną " udoskonaloną" wersję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Moim zdaniem przesadziłeś z plastikiem na skórze.
    Możliwe, że masz rację, ale w dobie adobetechniki to akurat nie problem Wystarczy zmniejszyć krycie na jednej z warstw i po problemie, wg uznania )

Domyślnie

@ Xavier - myśląc tym tropem, to w ogóle nie jest problem, wystarczy zrobić mniej plastiku i po problemie, wg uznania. Tylko że trzeba to 'mniej' zrobić, bo jak na razie zrobiłes 'więcej' aż do popadnięcia w przesadę.

@Mały Psikus - ja wiem o co Ci idzie, z tym, że należy odróżnić dobry retusz, który pomaga (i to bardzo, bardzo pomaga), od złego czy przesadnego, który psuje. Wiesz, to jak z solą - dasz za mało i ludzie się krzywią, że niesłone; dasz za dużo i się krzywią że przesolone. Cała sztuka polega na tym, żeby dać tyle ile potrzeba i grama więcej. Jak zrobisz ten retusz dobrze, będzie smakować jak dobrze przyrządzona zupa - dostając smaczną zupę nie zastanawiasz się, że przecież jest tam sól, tylko po prostu czujesz, że zupa jest dobra.

To samo z portretem - jak dobrze zrobiony, to nawet nie zauważasz retuszu, który i tak tam tkwi - tylko ze jest dobrze zrobiony. W tym cała sztuka.
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni