Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: d80 czy d50?

Domyślnie

Jak dla mnie w dobie D80 i D40 aparaty D50 i D70s to zabytki i nie warto myśleć obecnie o ich zakupie
    Tak, marketingowcy Nikona dobrze wykonali swoją robotę. Dopóki Nikon nie opracuje na prawdę dobrej matrycy, będzie w tyle z jakością zdjęć za "C".
    A zamydlanie ludziom oczu bardziej agresywnie oszumiającym softem, jak widać, przynosi efekty.
    Jak mozna się sugerować testami porównując jedynie szare powierzchnie, a utrata szczegółów to pies !
    Gdym dzis starcił (nie daj Boże) swój aprat, szybko poleciałbym po drugi D70S z kitem, bo oprócz porządnego wizjera, niczego mi w nim nie brakuje.
    Po pojawieniu się D80 (świetny aparacik ze średnią matrycą ), już miałem dokonać zmiany, ale po obejrzeniu porównań w rawach, stwierdziłem, że nie ma sensu.
    Aparaty to jednak nie komputery i nie przesadzałbym z takimi osądami.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

I tak będziemy rozsądzać wyższość Świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem...

Myślę że temat wątku został wyczerpany...

Domyślnie

witajcie,
    a czy D50 synchronizuje z krótkimi czasami z SB800? W tej chwili tylko tego mi brakuje w moim D70s.No i jakby mniej szumiał to by było już pięknie.
    NIKON...

Domyślnie

D70s jest aktualnie w www.fotojoker.pl za 2599zł Nikon D70s z ob. 18-70mm, tu masz lepszy obiektyw niż kit w D80, a za różnicę w cenie dokupisz lampę SB-800 i NIKKORa 50mm F1.8 AF D. Sam miałem podobny dylemat i tydzień temu kupiłem używany D70 z kitem za 1700zł z przebiegiem 20.000.
    Nikon D70 | Canon G3 | Nikkor 18-70mm | SanDisc 1Gb,512Mb,512Mb, Soligor VT466

Domyślnie

Zamiast się skupiać na porównaniach puszek, to może byście się zajęli robieniem zdjęć, bo teksty zamieszczane w tym wątku i podobnych nikomu nie służą, a powodują tylko zamęt?
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Podpisuję się pod tym ;]
    1. D70s, D80, D5000 + Sigma 70-200 f2.8 EX DG MACRO HSM, Telekonwerter Sigma x1,4, Tamron 28-75 f2.8, Sigma EF 500 DG Super, Nikkor 18-55 VR + inne szkła

Oszczędny w słowach Awatar Fazzi86
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

???????? W teorii to są te same wizjery (układ luster) choć mi się wydał ciemniejszy od np d70, nie wiem może ma na to wpływ miniaturyzacja aparatu.
    W teorii tak, ale mając oba w ręce odniosłem wrażenie że D40 ma trochę jaśniejszy (ale nie będę się przy tym upierał), natomiast wg specyfikacji na dpreview jest trochę większy niż w D50.

rozmiar, materiały, uchwyt, pożałowali nawet wyściełania gumą - jechać dalej?? D70 jest o niebo lepiej i solidniej wykonany
    Rozmiar - ok, ale nie podciągałbym tego pod jakość wykonania (to tak jakby powiedzieć że star jest lepiej wykonany niż maluch bo jest większy ) Co do gumy możliwe za mało się bawiłem D70 żeby zwrócić na to uwagę.

A robiłeś zdjęcia w nocy z włączonym tylnym wyświetlaczem? Denerwujące, nie? Jak już, to mogli by dodać czujnik jak w Alfie co by ten wyświetlacz wyłączał jak się przybliża oko do wizjera. Poza tym górny jest o wiele bardziej dyskretny.
    Robiłem zdjęcia w nocy. Wyświetlacz ustawiłem na najkrótsze czasy jakie się da i specjalnie nie przeszkadzał, włączałem go przyciskiem tylko gdy był potrzebny. Ale to fakt że czujnik taki jak w Alfie czy C 400D by się przydał.
    Co jest bardziej dyskretnego w górnym wyświetlaczu? Co do kwestii przyzwyczajenia to może to być dla niektórych argument, ja nigdy w sumie nie miałem więc nie tęskne za nim. Ja po prostu odnoszę wrażenie że ten górny wyświetlacz jest taką pozostałością po analogach i firmy je montują właściwie z przyzwyczajenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zurek17 Zobacz posta
    Mnie osobiscie troche odstarsza fakt angielskiego menu.
    Oj tam, przy każdej pozycji menu jest ikona, która pomaga zidentyfikować pozycje w nim. Instrukcja wyjaśnia wszystko bardzo dokładnie, więc nie będzie z tym problemu...Ja ustawiam od czasu do czasu po chińsku - gdy ktoś niepowołany weźmie aparat do ręki, od razu go odkłada Tzw "metoda na głoda"

Jeśli masz wystarczająco kasy, weź D80.
    kamilkoza.pl
    D750|N70-200|N24-120 + X-T1|35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    A zamydlanie ludziom oczu bardziej agresywnie oszumiającym softem, jak widać, przynosi efekty.
    Jak mozna się sugerować testami porównując jedynie szare powierzchnie, a utrata szczegółów to pies !
    To prawda, ale dotyczy ona raczej D40X i D80.
    Natomiast przy 6 Mpix w D40 jest mniejsza utrata szczegółów.

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    hmmm trochę więcej minusów ma d40 oprócz braku śrubokręta :

1. brak bracketingu,
    2. denerwujący wizjer,
    3. af - może szybki jak to w lustrach ale ilość punktów - parodia, mój małpiacz z przedziału aparatów "budżetowych" kwanon A200 sprzed 6 lat ma tyle...
    4. brak podglądu GO,
    5. rozmiar (choć to ocena subiektywna ale lustrzanka im większa tym lepsza - komfort pracy szczególnie z większymi, cięższymi szkłami jest o wieeelleee lepszy)
    6. dla tych co nie mieli w rękach d50/70 - jakość wykonania D40 jest "łokropniasta" w porównaniu do wcześniej wymienionych,
    7. sporo przydatnych funkcji jest w menu zamiast w przyciskach na korpusie - pomiar wybierany z poziomu menu - litości
    8. brak wyświetlacza stanu, choć rekompensuje to wyświetlacz główny ale w "małpka - style", ale jednak brak...

wymieniać dalej???

D40 to mocno okrojony aparat i nie ma się co czaić i wmawiać sobie, że tak nie jest
    Faktycznie zaledwie jeden przycisk szybkiego dostępu do wybranej funkcji to za mało. Co prawda mając wprawę można w podręcznym menu całkiem szybko zmienić każdy ważny parametr, ale to nie to samo.
    Mały rozmiar jak podpinam na przykład 70-300 VR też trochę przeszkadza i z pewnością większy korpus zapewniłby większy komfort trzymania.
    Natomiast pozostałe wymienione argumenty nie przeszkadzają mi ja na razie.

Reasumując D40 jest bezsprzecznie okrojonym aparatem, ale w kwestii obrazowania bez wątpienia wypada lepiej od na przykład D70s. Z D50 jeszcze nie miałem okazji porównać w praktyce.
    Ostatecznie przy wyborze aparatu jakość zdjęć była dla mnie bardziej istotna od trochę mniejszej funkcjonalności. Oczywiście to tylko moja opinia, ponieważ inni mogą mieć inne priorytety i dokonywać innego wyboru, co należy uszanować.

Domyślnie

Ja zmieniłem niedawno D50 na D80 i jedno z podstawowych spostrzerzeń to to że z D50 można wyjmować 90% zdjęć gotowych (nie potrzebują prawie żadnych korekcji itp.) W D80 trzeba się odrobinkę napracować na taki efekt, ale stracony czas jest tego wart - zdjęcia wychodzą naprawdę niezłe. I jeszcze jedno co do szumów matryc. Nie wiem jak Wy, ale ja rzadko wychodzę poza ISO 400 a wtedy żaden (prawie) nie szumi.. Może określę to zbyt prostacko, ale z D50 zdjęcia są dla leniwych Odrobinę może nie gorsze, ale inne poprostu - natomiast D80 pokazuje to co widzi i przy okazji odsłania wszelkie niedoskonałości kadru, sytuacji oraz fotografa. D50 jest jakby dużo bardziej tolerancyjny, ale ma swoje ograniczenia. Dla mnie najbardziej bolesnym jest zmiana metod pomiaru światła z menu ale na pocieszenie puszka pamięta gdzie byłeś ostatnio w menu i można to robić dość sprawnie. No i wyświetlacz w D80 jest o klasę lepszy Dodam żę menu korekcji (którego poprostu nie ma w D50) nie używam bo wolę to zrobić na kompie.

Ja bym powiedział że to poprostu dwa różne aparaty.. Porównania z D40 nie mam, chociaż jak go trzymałem w ręce w sklepie to był dziwnie mały, ale to przypuszczam wina przyzwyczajenia. D50 i D80 to ten sam rozmiar i ta sama waga..
    marek.info.pl - nie znam się i nie usiłuję mówić że jest inaczej..
    D300, N50, T17-50, N18-200VR, T70-200, S10-20, SB900, MF055PROB

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów