Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: d80 czy d50?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Synapse Zobacz posta
    Ja zmieniłem niedawno D50 na D80 i jedno z podstawowych spostrzerzeń to to że z D50 można wyjmować 90% zdjęć gotowych (nie potrzebują prawie żadnych korekcji itp.) W D80 trzeba się odrobinkę napracować na taki efekt
    a nie wystarczy ustawić w aparacie wyostrzanie jpg-ów i masz fotki jakościowo podobne do tych z d40/x czy d50 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zurek17 Zobacz posta
    Poza tym to nie bedzie aparaty tylko dla mnie, a niestety pozstałe osoby, które z aparatu będa korzsytać angielskiego nie znają dobrze...
    To ty nie wiesz, że żony i aparatu się nie pożycza
    D50; N18-70; N70-300 VR; N50 1,8; S105 2,8 macro; SB-800; SB-80DX; SB-24; Marumi DHG CPL; szkła M42;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaszpir Zobacz posta
    D50 bym wogóle nie brał pod uwagę. Aparat był fajny , ale 2 lata temu
    Jeśli chcesz coś z "silniczkiem" to pomyśl o D70s ..
    Też stary aparat , ale jednak model "wyższy" niż D50 ...
    Przy obecnych cenach D70s nawet nie warto myśleć o D50

A jak nie to ...

Raczej pomyśl o D40 (D40x) lub D80 ...

D40 (D40x) to zubożony D80. Posiada elektronikę z D80 ...

Osobiście wolałbym D40x z dobrym szkłem niż D80 z KITem

Ja polecam D40 (D40x) naprawdę świetny aparat...

Ale ty głupoty wypisujesz.
    D50; N18-70; N70-300 VR; N50 1,8; S105 2,8 macro; SB-800; SB-80DX; SB-24; Marumi DHG CPL; szkła M42;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snuti Zobacz posta
    Ciekawy jestem jakie ...

Szczegóły proszę ...

Ostatnio edytowane przez kaszpir ; 30-07-2007 o 11:45

Domyślnie

Kaszpir - nie mozna powiedziec , ze D40 to zubozony D80 tak samo jak tego, ze Syrenka to zubozone Porsche.
    D80 rozni sie znacznie od D40(x).
    Byc moze czesc elektroniki jest podobna, tak jak w dzisiejszych autach plyty podlogowe wielu samochodow.

Zerknij na cene D40(x) i D80 , zeby sie przekonac o tym jak duzo z ceny jest skrojone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pdzran Zobacz posta
    Kaszpir - nie mozna powiedziec , ze D40 to zubozony D80 tak samo jak tego, ze Syrenka to zubozone Porsche.
    D80 rozni sie znacznie od D40(x).
    Byc moze czesc elektroniki jest podobna, tak jak w dzisiejszych autach plyty podlogowe wielu samochodow.

Zerknij na cene D40(x) i D80 , zeby sie przekonac o tym jak duzo z ceny jest skrojone
    Z tym porównaniem Syrenki do Porsche trochę Cię poniosło – przecież to auta z innych epok i przede wszystkim zupełnie innych marek. Stąd różnica jest kosmiczna.

Natomiast tu masz porównanie produktów tych samych marek tylko z różnym wyposażeniem w innych obudowach, co tłumaczy różnicę w cenie. W kwestii obrazowania D80 nie jest lepszy od D40 jeśli nie masz potrzeby robienia odbitek wymagających 10 Mpix.
    W kwestii oddania szczegółów i kolorów, powiedziałbym nawet, że D40 (bez X) wypada ciut lepiej. Polecam na przyszłość sprawdzenie pewnych rzeczy w praktyce.

Dlatego jeśli już chciałeś porównanie tych aparatów odnieść koniecznie do branży motoryzacyjnej, to bardziej odpowiednim przykładem byłoby porównanie dwóch modeli tej samej marki tylko z różnym wyposażeniem, które podobnie jak w aparatach nie każdemu będzie potrzebne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snuti Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez kaszpir Zobacz posta
    Ciekawy jestem jakie ...
    Szczegóły proszę ...
    No właśnie też jestem ciekaw jakie to niby głupoty kolega wypisuje?
    Jakie to magiczne różnice kryją się między D80 i D40(x), mające wpływ na jakość zdjęć?
    Ostatnio edytowane przez Austin ; 30-07-2007 o 13:11

Domyślnie

Co to za temat ?

Ja robie na D50 i uważam że jest ok, D40 bym nie kupił bo lubie AF we wszystkich obiektywach AF, nie wiem po co se życie utrudniać, D40 to aparat dla ludzi którzy kupią go z kitem i z kitem za 8 lat wyrzucą na śmietnik.

Ps: następna puszka (bo na przekręcanie obiektywów czasu nie mam często) to będzie D70s lub D50 oczywiście używane.
    Ostatnio edytowane przez Radek Radziszewski ; 30-07-2007 o 13:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Austin Zobacz posta
    No właśnie też jestem ciekaw jakie to niby głupoty kolega wypisuje?
    Jakie to magiczne różnice kryją się między D80 i D40(x), mające wpływ na jakość zdjęć?
    Ja tam mam teorię że ludźmi targa zawiść

Jeszcze nie tak dawno lustro było dla ludzi z grubym portfelem i dla osób obeznanych w fotografii ...
    Obecnie za D40 KIT po zwrocie 340zł od Nikona można mieć za mniej niż 1600zł ...

Prawda jest taka że dużo ludzi chce "uszczęśliwiać" na siłę klientów nawet takich którzy wiedzą co chcą ...
    Osobiście uważam że "wady" D40 i D40x nie są dyskwalifikujące dla większości osób do których jest ten aparat stworzony. To jest taki sam aparat cyfrowy (lustrzanka) jak inne droższe i tańsze lustrzanki ...

Ja sam miesiąc temu kupowałem lustrzankę. Zakup lustrzanki był w planach już w tamtym roku ...
    Do wyboru był D50 , D40 i D70s ...

I kupiłem D40

Powód ?

Najmniej szumi i robi z tych trzech najlepszej jakości zdjęcia
    A silniczek , bracketing, górny wyświetlacz i itd , nie mają dla mnie wogóle znaczenia

Domyślnie

Znowu zaczynaja sie idiotyczne przepychanki...
    Jednemu starczy D40 i go kupuje, inny chce wiekszego wizjera, mozliowosci wspolpracy z szkłami bez silników, gornego lcd, lepszej egronomii etc., wybierze D80. I na tym to polega. Przestancie bić piane i idzcie cos popstrykać moze w plener, bo to juz żałosne sie robi. Uzytkownicy wyzszych modeli naskakują na posiadaczy d40(x), a ci sie odszczekują.. I tak w kółko... normalnie żenada.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów