Szukaj
Kaszpir - nie mozna powiedziec , ze D40 to zubozony D80 tak samo jak tego, ze Syrenka to zubozone Porsche.
D80 rozni sie znacznie od D40(x).
Byc moze czesc elektroniki jest podobna, tak jak w dzisiejszych autach plyty podlogowe wielu samochodow.
Zerknij na cene D40(x) i D80 , zeby sie przekonac o tym jak duzo z ceny jest skrojone![]()
Z tym porównaniem Syrenki do Porsche trochę Cię poniosło – przecież to auta z innych epok i przede wszystkim zupełnie innych marek. Stąd różnica jest kosmiczna.
Natomiast tu masz porównanie produktów tych samych marek tylko z różnym wyposażeniem w innych obudowach, co tłumaczy różnicę w cenie. W kwestii obrazowania D80 nie jest lepszy od D40 jeśli nie masz potrzeby robienia odbitek wymagających 10 Mpix.
W kwestii oddania szczegółów i kolorów, powiedziałbym nawet, że D40 (bez X) wypada ciut lepiej. Polecam na przyszłość sprawdzenie pewnych rzeczy w praktyce.
Dlatego jeśli już chciałeś porównanie tych aparatów odnieść koniecznie do branży motoryzacyjnej, to bardziej odpowiednim przykładem byłoby porównanie dwóch modeli tej samej marki tylko z różnym wyposażeniem, które podobnie jak w aparatach nie każdemu będzie potrzebne.
Ostatnio edytowane przez Austin ; 30-07-2007 o 13:11
Co to za temat ?
Ja robie na D50 i uważam że jest ok, D40 bym nie kupił bo lubie AF we wszystkich obiektywach AF, nie wiem po co se życie utrudniać, D40 to aparat dla ludzi którzy kupią go z kitem i z kitem za 8 lat wyrzucą na śmietnik.
Ps: następna puszka (bo na przekręcanie obiektywów czasu nie mam często) to będzie D70s lub D50 oczywiście używane.
Ostatnio edytowane przez Radek Radziszewski ; 30-07-2007 o 13:23
Ja tam mam teorię że ludźmi targa zawiść
Jeszcze nie tak dawno lustro było dla ludzi z grubym portfelem i dla osób obeznanych w fotografii ...
Obecnie za D40 KIT po zwrocie 340zł od Nikona można mieć za mniej niż 1600zł ...
Prawda jest taka że dużo ludzi chce "uszczęśliwiać" na siłę klientów nawet takich którzy wiedzą co chcą ...
Osobiście uważam że "wady" D40 i D40x nie są dyskwalifikujące dla większości osób do których jest ten aparat stworzony. To jest taki sam aparat cyfrowy (lustrzanka) jak inne droższe i tańsze lustrzanki ...
Ja sam miesiąc temu kupowałem lustrzankę. Zakup lustrzanki był w planach już w tamtym roku ...
Do wyboru był D50 , D40 i D70s ...
I kupiłem D40
Powód ?
Najmniej szumi i robi z tych trzech najlepszej jakości zdjęcia
A silniczek , bracketing, górny wyświetlacz i itd , nie mają dla mnie wogóle znaczenia![]()
Znowu zaczynaja sie idiotyczne przepychanki...
Jednemu starczy D40 i go kupuje, inny chce wiekszego wizjera, mozliowosci wspolpracy z szkłami bez silników, gornego lcd, lepszej egronomii etc., wybierze D80. I na tym to polega. Przestancie bić piane i idzcie cos popstrykać moze w plener, bo to juz żałosne sie robi. Uzytkownicy wyzszych modeli naskakują na posiadaczy d40(x), a ci sie odszczekują.. I tak w kółko... normalnie żenada.
Skontaktuj się z nami