Zastanawiam się na tymi dwoma modelami..nie znalazłem ich bezpośredniego porównania. Jeśli któryś z nich to jaki obiektyw polecacie.
Szukaj
Zastanawiam się na tymi dwoma modelami..nie znalazłem ich bezpośredniego porównania. Jeśli któryś z nich to jaki obiektyw polecacie.
bo to inna półka deczko i inna epoka
Wybór jest prosty - stać Cie to bierz d80, nie - to d50![]()
######################D50 | T17-50 | 55-200VR | T90
problem leży w Twoich potrzebach oraz zasobności portfela, od kilku miesięcy jestem użytkownikiem D80, jednak w tej chwili z uwagi na dłuższy pobyt tego body w serwisie muszę zadowolić się D50, dlatego uważam że jednym i drugim można robić świetne zdjęcia, owszem brakuje mi pewnych funkcji, drugiego kółka, pośrednich ISO, CLS'a ale nie ma to tak naprawdę wpływu na zdjęcia,
mogę tylko zasugerować, że jeśli masz określona kwotę na zakup body i szkieł, to lepiej kup D50 i lepsze szkła
pozdrawiam Piotr
Mnie osobiscie troche odstarsza fakt angielskiego menu. Moja znajomosc tego jezyka nie ejst moze zła, ale nie jestem pewien czy dałbym sobie rade ze zrozumieniem w pełni menu. d 80 ma juz menu polskie co by ułatwiło mi znalezienie sie.
A co do potrzeb to jest to pierwszy mój robiacy zdjecia w formacie cyfrowym. Jednka jako, zę ejstem zafascynowany fotografią wieć chciałbym móc mieć sprzet, na którym mógłbym sie rozwijac.
Ostatnio edytowane przez zurek17 ; 27-07-2007 o 12:26
Metoda prób i błędów, przestudiowanie instrukcji i nauka ciągła. Dasz spokojnie radę. Ale jak Ciebie stać na d80to możesz kupić spokojnie bo nowego d50 zbytnio nie dostaniesz.
1. D70s, D80, D5000 + Sigma 70-200 f2.8 EX DG MACRO HSM, Telekonwerter Sigma x1,4, Tamron 28-75 f2.8, Sigma EF 500 DG Super, Nikkor 18-55 VR + inne szkła
jeśli język w menu jest podstawowym kryterium podejmowania decyzji o zakupie body to daj sobie spokój z fotografią
pozdrawiam Piotr
Nie jest podstawowym, ale jak każdy argument ma swoją wage. Poza tym to nie bedzie aparaty tylko dla mnie, a niestety pozstałe osoby, które z aparatu będa korzsytać angielskiego nie znają dobrze, prędzej juz jezyk rosyjski.
Jesli dojde do wniosku że d50 +lepsze szkła jest lepszym wyborem to poradze sobie z angielskim menu, pozstanie mi edukowanie pozostałych osób do czego jest dana funkcja.
Choć jak napisał ejko d50(nowy) będzie kłopotliwy do zdobycia, ale dla chcącego nic trudnego.
Ostatnio edytowane przez zurek17 ; 27-07-2007 o 12:36
no to Cię zasmucę, częściej niż z menu korzystam z całej klawiszologii w D80 a opisy są w języku angielskimdo menu prawie nie zaglądam, a jak już to mam swoje tylko z kilkoma ważnymi funkcjami
pozdrawiam Piotr
pytanie więc jakie są wymagania odnośnie sprzętu wśród użytkowników ?
Będziecie się bawić w RAW czy jpgi, Macie starsze obiektywy czy start od zera?
Jaki rodzaj fotografii ?
Bo może wyjść z tego d40![]()
######################D50 | T17-50 | 55-200VR | T90
Kup D40x i masz funkcjonalność D50 z polskim menu. Opinie o braku śrubokręta bym rozważył jednak na korzyść D40x z tego względu, że firma prawdopodobnie w przyszłości będzie eliminować śrubokręt z nowych modeli uzbrajając jednocześnie obiektywy we własny napęd. Tyle moim skromnym zdaniem.
Pozdrawiam.
Skontaktuj się z nami