Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Obiektyw - Akty

hoteve
    Gość

Domyślnie Obiektyw - Akty

Witam!
    Na wstępie proszę o nie linczowanie mnie
    mam Nikona d70s z kitowym obiektywem 18-70/3.5-4.5, do portretów się chłopak sprawdza...ale sylwetki...może to kwestia braku umiejętności, ale nei wychodzą za dobrze...
    Czy moglibyście mi doradzić, dobry obiektyw sylwetkowy, aktowy??
    Wiem że pytanie jest bardzo ogólne...

Domyślnie

i powiadasz, że zoom-chłopak się w akcie nie sprawdza... hmmm... a może jakaś kobieca stałka?
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

i powiadasz, że zoom-chłopak się w akcie nie sprawdza... hmmm... a może jakaś kobieca stałka?
    Ja protestuję. Zoom obligatoryjne kojarzy mi się z kobiecością, wiadomo przecież, że kobieta zmienną jest. A stałka... hmm, takie 500 mm czy 600 mm czy nawet 200 VR, cóż... może kojarzyć się tylko z brzydszą częścią naszego społeczeństwa.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Hehe , z aktem to kojarzy mi sie obiektyw (nie wiedziec czemu) o potocznej nazwie "pompka"

Domyślnie

sorry Panowie - ale te wypowiedzi to ciut niski poziom jak na zadane pytanie

Wg mnie - mam za soba 3 sesje aktu - to najlepiej radzi sobie 50tka - i to mniej wazne czy na stalke czy na zoomie (zawsze mozna ustawić taka wartość i nie krecić - lecz nie bedziesz mieć takiego światla jak na niskich F no i rozmycia tła)
    na szerokim nie propobuje robic bo znikształca - beczkuje - więc osob będa na ogól szersze niż normalnie a to nie jest lubiane.
    70mm tez się sprawdzi to tzw body-parts i można juz ciut rozmazać tło przy bliskich odległościach do obiektu o ile tlo jest ciut dalej.....
    Polecam wejść na photozone.de i sprawdz kratownice dla ogniskowych które miały by być wykorzystane - zobaczysz jak szeroki 18-70 zniekształca - jest oczywiście plugin do PS o nazwie PTLens - ktory koryguje pod dany obiektyw, ale w trialu masz 10 fotek.....
    85mm/1.8 też jest super - ale to już portrety/body-parts lub z wiekszych odległości no i masz super bokeh....

Paweł
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

wątków o obiektyw portretowy jest tu chyba kilka... a ten do aktu to musi być coś innego - chyba nie
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darsedz Zobacz posta
    wątków o obiektyw portretowy jest tu chyba kilka... a ten do aktu to musi być coś innego - chyba nie
    oczywiście że nie
    Jak widać jest to owa osoba na forum, z podstawowym zestawem, mogę założyć że ma mniej wiedzy niż nasi forumowicze.
    Oczywiście istnieje SEARCH, ale jak widać nie każdy użytkownik z niego korzysta - masa powtarzających się postów.

Jak zaczynałem na tym forum popełniłem jeszcze gorszy błąd zapytując o różnice miecy 50tka 1.8 vs 1.4 - dostałem niezłe baty - a teraz po prostu odkupuję swoje winy ....
    Kiedyś ktoś mi pomógł z wiedzą o technikach szkłach itp teraz ja pomagam...
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

Alez do aktow sa inne obietywy, takie co same robieraja modelki , poza tym im lepiej "sciaga" taki np. 18-200 to wow, ile panien mozna na niego wyrwac .... sorki, zapedzilem sie, ale mam juz dosc pisania o obiektywach portretowych.

Domyślnie

Zrobiłem już sporo sesji aktu kobiecego i nie ma reguły... głównie lubię 30-70 oraz 105 i 135... czasem robię moim wysłużonym 70-200 bo mam 200mm. Generalnie 50mm się nie nadaje do sylwetek jeśli chcesz by sylwetka była proporcjonalna bez powiększeń itp. to proponuję stanąć dalej i używac z przedziału 100-300mm. Jest jeden fotografik, nie kojarzę teraz nazwiska robi super akty a używa 300-500mm a studio ma dość długie i wąskie więc mu to pasuje, bo stoji jakieś 8-15m od modelki i foci
    Serdecznie Pozdrawiam,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dellos Zobacz posta
    Jest jeden fotografik, nie kojarzę teraz nazwiska robi super akty a używa 300-500mm a studio ma dość długie i wąskie więc mu to pasuje, bo stoji jakieś 8-15m od modelki i foci
    A z modelką kontaktuje się przez mikrofon Sry za OT.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów