Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Ocena fotografii.

Witam. Czy możecie ocenić swoim fachowym okiem te zdjęcia. Może można coś podciągnąć w PS. Dzięki.

Domyślnie

nie ostre i płaskie.
    Rób dalej, ćwicz ćwicz i bez podniety jak patrzysz na swoje zdjęcia. Patrz na zdjęcia a nie dzieci i oceń czy te zdjęcia są ładne.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Nie ostre - ostrość była łapana na twarzy małego ( drugi plan lekko rozmyty).
    Płaskie - lampa w TTL i odbicie od sufitu. Myślałem że teraz już nie będzie płaskie.
    Może za dużo w PS suwakami przesuwałem

Domyślnie

Upatrz sobie jakiegoś guru fotografii, bierz z niego przykład, porównaj do jego zdjęć swoje zdjęcia - wtedy będziesz wiedział gdzie i co podciągnąć w PS, i nie tylko w PS.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hiuman Zobacz posta
    Nie ostre - ostrość była łapana na twarzy małego ( drugi plan lekko rozmyty).
    To gdzie łapana ostrość nie ma znaczenia. Znaczenie ma czy aparat/obiektyw zdążył ją poprawnie ustawić i czy Ty odpowiednio użyłeś aparatu.
    Poza tym znaczenie ma jeszcze to pod jakim kątem kadrujesz i rozkład GO na twarzy. Co z tego, że trafisz z ostrością idealnie, jeśli ostry będzie jedynie fragmencik twarzy.

Płaskie - lampa w TTL i odbicie od sufitu. Myślałem że teraz już nie będzie płaskie.
    Ustawienie lampy w sufit nie jest lekarstwem na płaskość światła. Wręcz przeciwnie. Rozproszone światło również daje płaskie zdjęcia.
    Dopiero odpowiednie odbicie światła, tak aby uzyskać określone cienie da przestrzenność.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ja pomału zagłębiem się w technikę fotografii i każda wasza rada jest dla mnie bardzo cenna. Myślałem że odbicie światła od dużej powierzchni sufitu sprawie że zdjęcia będą lepsze ( mniej płaskie) lecz się myliłem .

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zanim zaczniesz przesuwać suwaki w PS postaraj się popracować nad kadrem.

Domyślnie

Ja pomału zagłębiem się w technikę fotografii i każda wasza rada jest dla mnie bardzo cenna. Myślałem że odbicie światła od dużej powierzchni sufitu sprawie że zdjęcia będą lepsze ( mniej płaskie) lecz się myliłem .
    Gdybyś nie odbił światła, zdjęcia pewnie byłyby gorsze. Prawie zawsze lepiej mieć światło rozproszone (miękkie) - zwłaszcza na początku eksperymentu.
    Ale światło możesz odbić od ściany, blendy... Nadal będzie rozproszone, ale może będzie padać na twarz modela dając ciekawszy efekt?

Oczywiście twoje zdjęcia nie są wybitne, ale na potrzeby domowego archiwum moim zdaniem co najmniej poprawne. A to zupełnie dobry wynik.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

I dobrze myślałeś, bo światło odbite od sufitu jest lepsze od spawanego, ale samo skierowanie palnika w górę nie jest gwarancją magicznych zdjęć. Próbuj i pracuj, będziesz zadowolony

Domyślnie

Zgadzam sie po czesci z przedmowcami i rowniez widze nie ostre zdjecia. Pisales ze lapales ostrosc na twarzy ja nigdy nie lapie na twarzy ostrosci tylko na zrenicy oka i fotki zawsze ale to zawsze wychodza ostre.
    PS nie wszystko zdziala mozna powiedziec 60% sukcesu to dobrze zrobione zdjecie a reszta to PhotoShop.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni