Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Ocena fotografii

Witam wszystkich. Ze względu na to, że już troszeczkę dłużej zajmuję się fotografowaniem, to chciałbym bardzo aby kilka moich prac ocenili ludzie, którzy naprawdę się na tym znają i powiedzą co ew poprawić. Bardzo proszę o ocenę.

Tak więc jeszcze raz proszę o ocenę moich prac
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 23-01-2014 o 02:25

Domyślnie

Bardziej toto wyglądaj jak zdjęcia do dokumentów niż zdjęcia plenerowe. Co poprawić? Kadry. Poczytaj o zasadach kadrowania w portrecie, o podziale kadru i tak dalej.
    D90, D600, trochę szkła i 2 x Metz 48 Af-1.

Domyślnie

Eeee, spoko, każdy kiedyś tak pstrykał, a może nawet gorzej.

Kolega wyżej jednak słusznie zauważył , że główny grzech to nijakie kadry. Ot , dość przypadkowo urwany kawałek twarzy lub kawałek postaci. (brak pomysłu, ustawienia, nie wspominając o kompozycji czyli umiejscowieniu tego "kawałka twarzy" w jakimś nieprzypadkowym miejscu zdjęcia.
    Tutaj faktycznie należy doradzić pooglądanie innych zdjęć portretowych , bo pomysłów jest naprawdę wiele. Mogą być "ciasne " zdjęcia samej twarzy, ale można też ująć modelkę szerzej.

Druga sprawa to tło. Też mi się kiedyś zdawało, że postać jest najważniejsza, a tło drugorzędne. Błąd. Robiąc zdjęcie trzeba non-stop oceniać tło za modelem/modelką, wybrać je o ile się da, a jak nie to ustawić modelkę tak do tła by było dobrze, (lub siebie wobec modelki i tła zarazem). Tutaj rozmycie tła jest zbyt mocne a i tak z głowy modelki wystają słupki.
    Takie tam..... szkiełko ....oko.....jeszcze jedno oko.....ale tylko jedno w użyciu......
    Prawe
    Moje pstryki z różnych, dziwnych miejsc : http://tom-gdynia.jalbum.net/

Domyślnie

Kogo ja tu spotkałem
    Nikon D7100 + D200 + 10mm-300mm w 5 obiektywach + kilka lamp + sterta kabli, czasz, wyzwalaczy.

Domyślnie

Kadry do poprawy. Albo za dużo pustki od góry albo za ciasno. Można też popracować nad korektą niedoskonałości skóry modelki Niemniej, niezły początek.

Uprawnienia umieszczania postów