Szukaj
Ostatnio edytowane przez FHR ; 23-01-2014 o 02:25
Bardziej toto wyglądaj jak zdjęcia do dokumentów niż zdjęcia plenerowe. Co poprawić? Kadry. Poczytaj o zasadach kadrowania w portrecie, o podziale kadru i tak dalej.
D90, D600, trochę szkła i 2 x Metz 48 Af-1.
Eeee, spoko, każdy kiedyś tak pstrykał, a może nawet gorzej.
Kolega wyżej jednak słusznie zauważył , że główny grzech to nijakie kadry. Ot , dość przypadkowo urwany kawałek twarzy lub kawałek postaci. (brak pomysłu, ustawienia, nie wspominając o kompozycji czyli umiejscowieniu tego "kawałka twarzy" w jakimś nieprzypadkowym miejscu zdjęcia.
Tutaj faktycznie należy doradzić pooglądanie innych zdjęć portretowych , bo pomysłów jest naprawdę wiele. Mogą być "ciasne " zdjęcia samej twarzy, ale można też ująć modelkę szerzej.
Druga sprawa to tło. Też mi się kiedyś zdawało, że postać jest najważniejsza, a tło drugorzędne. Błąd. Robiąc zdjęcie trzeba non-stop oceniać tło za modelem/modelką, wybrać je o ile się da, a jak nie to ustawić modelkę tak do tła by było dobrze, (lub siebie wobec modelki i tła zarazem). Tutaj rozmycie tła jest zbyt mocne a i tak z głowy modelki wystają słupki.
Takie tam..... szkiełko ....oko.....jeszcze jedno oko.....ale tylko jedno w użyciu......
Prawe
Moje pstryki z różnych, dziwnych miejsc : http://tom-gdynia.jalbum.net/
Kogo ja tu spotkałem![]()
Nikon D7100 + D200 + 10mm-300mm w 5 obiektywach + kilka lamp + sterta kabli, czasz, wyzwalaczy.
Kadry do poprawy. Albo za dużo pustki od góry albo za ciasno. Można też popracować nad korektą niedoskonałości skóry modelkiNiemniej, niezły początek.
Skontaktuj się z nami