Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Geminidy 2015

Domyślnie Geminidy 2015

Mimo początkowo niemal pełnego zachmurzenia coś się udało złapać.
    Złapane w sumie na 20 klatkach.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

maniak666
    Gość

Domyślnie

Nie jest sztuką wycelować obiektyw w niebo. Nawet poprawnie to naswietlić nie jest specjalnym wyczynem. Ale już przyzwoite kadrowanie, gdzie owo niebo i zjawiska zachodzące nań będą głównym bohaterem, jak widać do najprostszych zadań nie należy. Co na powyższym dobitnie udowodniłes.
    Ostatnio edytowane przez maniak666 ; 15-03-2016 o 06:43

Domyślnie

Krytykować potrafi każdy. Napisz jak to zrobić "porządnie"...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

maniak666
    Gość

Domyślnie

Powtórz dokładnie ten sam kadr, ale zrobiony za dnia. może być wschód albo zachód słońca (złota godzina), może być południe w pełnym słońcu, może być szalenie dramatyczne burzowe niebo. Jak chcesz. I zastanów się czy to kadr, którym można się pochwalić. Kadrowanie albo ma się we krwi, albo można się tego naumieć. Najlepiej ćwicząc, ćwicząc, ćwicząc... Oglądając, oglądając, oglądając...

Domyślnie

a ja to powiem tak: pozbądź się dołu i dla mnie będzie super Tak jak napisałeś "geminidy" dla mnie są i to mnie wystarcza
    Pozdrawiam
    Janusz

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Widać radiant, owo magiczne miejsce, z którego się wysypują i zapewne też kawałek Milki-Łeja, czyli to, co istotne - jest i mimo wszystko bardziej przyciąga wzrok.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

maniak666
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajcy Zobacz posta
    a ja to powiem tak: pozbądź się dołu i dla mnie będzie super Tak jak napisałeś "geminidy" dla mnie są i to mnie wystarcza
    Pozdrawiam
    Janusz
    Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Widać radiant, owo magiczne miejsce, z którego się wysypują i zapewne też kawałek Milki-Łeja, czyli to, co istotne - jest i mimo wszystko bardziej przyciąga wzrok.
    Panowie-wszystko się zgadza. Tylko jedno małe ale. Ten dział to krajobraz. Gdzies chyba jest tu astrofoto jak dobrze pamiętam. I tam zapewne byłoby miejsce tej foty jak najbardziej. Tu-trochę na niej za mało, żeby ją w tej kategorii poważnie traktowac.
    Tak ze panowie Modzi-do roboty

Domyślnie

pierwsze wrażenie, podobno najważniejsze bo drugi raz pierwszego sie nie da wywrzeć: fajne kolory, przejście z głębokiego błękitu do pomarańczowego horyzontu
    uważam, że całkiem nieźle się udało to złożyć

potem zaczęłem się przyglądać oczywiście no i brakjue może jakiegoś bardziej konkretnego obiektu na pierwszym planie, ale to była dopiero druga myśl

jeden geminid, z lewej strony wygląda jakby zmienił kierunek lotu, to już chyba trochę wada, choć może tak być, że akurat w tym samym miejscu leciały w różnych odstępach czasu
    w każdym razie nie wygląda naturalnie - no chyba, że to obcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniak666 Zobacz posta
    Panowie-wszystko się zgadza. Tylko jedno małe ale. Ten dział to krajobraz. Gdzies chyba jest tu astrofoto jak dobrze pamiętam. I tam zapewne byłoby miejsce tej foty jak najbardziej. Tu-trochę na niej za mało, żeby ją w tej kategorii poważnie traktowac.
    Tak ze panowie Modzi-do roboty
    Aż z ciekawości sprawdziłem kategorie bo mnie zaskoczyłeś tym astrofoto i miałem rację - nic takiego nie ma Sporo w tym dziale pokazuje się zdjęć nocnego nieba, akurat na tym nie ma np. pierwszego planu lub czegokolwiek, co przykuło by wzrok (a można to znaleźć min. na zdjęcia forumowego wymiatacza w astrofoto) ale jako takie jest dość ciekawe, sporo udało się złapać tych kresek, fajne kolory i widoczność gwiazd "niespadających" też ok

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni