Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Berlin 2015

Domyślnie Berlin 2015

Kilka moich zdjęć z wizyty w stolicy Niemiec. Fotografowałem tam przede wszystkim pociągi ale chciałem też zachować na komputerze kilka ujęć miejsc, które mnie szczególnie zaciekawiły. Próbowałem zrobić to tak by nie było banalnie ale... no właśnie ale. Jest czy nie jest banalnie?

1. Brandenburger Tor

2. Hauptbahnhoff

3. Stacja metra U1 Mendelsona

4. Mur berliński przy Moście Warszawskim

5. Dziewoje z fontanny na Alexanderplats

6.
    D3200/Nikkor 40mm/ Nikkor 70-300mm/ Nikkor 18-70mm
    Kanał na YT:
    Kolejowe Zagłębie

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Malo architektury w architekturze, kadry srednie, a oprocz bramy to srednio widac, ze Berlin...

Domyślnie

Na czwórce widać po tablicy rejestracyjnej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Na czwórce widać po tablicy rejestracyjnej
    ...a na zegarze w zegarze
    Kanał na YT:
    Kolejowe Zagłębie

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Dalej nie zmienia to faktu, ze troche za malo architektury w architekturze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Dalej nie zmienia to faktu, ze troche za malo architektury w architekturze
    Skupiłem się bardziej na szczegółach tworzących miasto niż na rozmachu budowli ale może faktycznie nie ten dział. Jak jakiś mod uzna, że lepiej temat przesunąć to zaakceptuję bez grymasu na twarzy

7.
    Ostatnio edytowane przez Adam Okuń ; 11-08-2015 o 14:10
    Kanał na YT:
    Kolejowe Zagłębie

Domyślnie

Tak naprawdę mało architektury w architekturze, bo wszystkie zdjęcia poza trójką* (nawet ten mur z panienkami i beemką na pierwszym planie) to detale, w dodatku sfotografowane w sposób strasznie mało finezyjny, że tak to ujmę...

Pójdę od końca - głowy pomników są podręcznikowo wręcz źle skadrowane: zamiast pilnować, żeby z głów nie wyrastało żelastwo czy inne przeszkadzaje, wygląda na to, że usiłowałeś kadrować tak, żeby za głową rzeźby działo się jak najwięcej. Wydaje się, że w piątce wystarczyło stanąć dwa lub trzy kroki w lewo, a w szóstce odwrotnie, żeby uzyskać lepszą perspektywę - czytaj, żeby głowa była możliwie na tle nieba, a nei kawałków czegoś innego... Może nawet wtedy ta reszta pozostając poza strefą GO stanowiłaby ciekawy kontrapunkt, a w tej sytuacji zamiast stanowić coś ewentualnie ciekawego na uboczu stanowi coś przeszkadzającego.

BMW - słaba ekspozycja, zdjęćie jest niemrawe i bez życia, w dodatku jest to uczucie paradoksalne, bo obrazek zawiera dwa potencjalnei elektryzujące elementy: panny w mini i szybki samochód, a wszystko to w towarzystwie kolorowego grafitti. Słowem jest materiał na ekscytującą kolację przy świecach, a wyszła zimna parówka w mokrej bułce.

Potencjalnie fajny i aluzyjny zegar, w dodatku jak widzę świetnie wypatrzony (ten napis Berlin jako odbicie) jest skadrowany tak nudnie, że rany boskie... A zdjęćie jest genialnie zauważone, teraz tylko trzeba to należycie sfotografować, bo sam pomysł na obrazek naprawdę mi się podoba. Może jakaś obróbka bardziej wyczynowa - sami nie wiem do końca i głośno myślę, bo zdjęcie zdecydowanie warte jest tego, żeby mu poświęcić więcej uwagi.

Reszta, to znaczy metro i kwadryga miały wyjść niebanalnie, ale nie jestem pewien, czy to się udało osiągnąć.

Podsumowując - nie jestem specjalnie zachwycony tym setem, ale z drugiej strony muszę przyznać, że szukałeś jakichś kadrów, co samo w sobie jest chwalebne, a przynajmniej godne pochwały. Może jeszcze nie udało się tych kadrów znaleźć tym razem, ale mając zacięcie i zapał może uda się znaleźć lepsze w najbliższym czasie, czego życzę.

-----------------
    * pisałem to, zanim pojawiła się siódemka.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    -----------------
    * pisałem to, zanim pojawiła się siódemka.
    Siódemka wpadła w ramach wypełnienia wątku architekturą

Dzięki za uwagi. Następnym razem popróbuję to w opisany sposób ogarnąć.
    Kanał na YT:
    Kolejowe Zagłębie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Potencjalnie fajny i aluzyjny zegar, w dodatku jak widzę świetnie wypatrzony (ten napis Berlin jako odbicie) jest skadrowany tak nudnie, że rany boskie... A zdjęćie jest genialnie zauważone, teraz tylko trzeba to należycie sfotografować, bo sam pomysł na obrazek naprawdę mi się podoba. Może jakaś obróbka bardziej wyczynowa - sami nie wiem do końca i głośno myślę, bo zdjęcie zdecydowanie warte jest tego, żeby mu poświęcić więcej uwagi.
    W 100% się zgadzam. Świetnie wypatrzone. Dla mnie najlepsze ze wszystkich zaprezentowanych.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Uprawnienia umieszczania postów