Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Body, czy obiektyw?

Znów mam dylemat, znów zwracam się do Was forumowicze o obiektywne spojrzenie na temat.
    Co byście zaproponowali jako leszy wariant:
    1: mam D90 marzy mi się D300s
    2: mam N AF-S 35 1.8, N AF 50 1.8, AF-S 18-70 3.5-4.5 chcę SIGMA 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM

D90 mam od niespełna roku, jestem zadowolony (przesiadłem się z D3000). O D300 myślę w kategoriach kolejnego skoku ergonomii i myślę że byłaby to już ostatnie przesiadka (na dobrych parę lat). Ale czy jest sens? Parametry prawie identyczne, tego co mi brakuje w D90 to pomiar światła w body (mam ruskie obiektywy i lubię tryb A). Czy poza wymienioną zaletą jest widoczna różnica w jakości zdjęć, pomiaru światła, pracą AF. Pytam, bo nie miałem w ręku D300, a Wy zapewne wiecie coś na ten temat. Chodzi mi po głowie sprzedać D90 i dołożyć do D300/300s? Co myślicie o takiej zamianie?
    A drugi dylemat to to, że lubię małe wartości przesłony (1.8, 2.,i w miarę dobrą jakość obrazu, ale powoli mam już dość (i zabrakło mi miejsca w poręcznej torbie) chodzenia i przekładania obiektywów. Na miasto najczęściej chodzę z 50tką ale zawsze mam ze sobą 18-70 jako spacerowy zoom. 35tkę najczęściej używam w mieszkaniu. Ale ostatnio spoglądam coraz częściej na SIGMĘ, Chodzi mi po głowie sprzedać te trzy moje obiektywy, trochę dołożyć i mieć jeden! Co myślicie o takiej zamianie?

Mam nadzieję, że wyraziłem się dość jasno
    P7100, D300; N35 1.8G DX; S17-50 EX HSM, Metz 48 AF-1
    500px

Domyślnie

1. Zyskasz pomiar światła na którym Ci zależy. Zyskasz lepszy AF (chociaż nie wiadomo czy odczujesz bo to zależy od konkretnej sytuacji). W obrazku ja różnic nie zauważam. Zyskasz mikrokalibrację AF, lepszy chwyt, szybszą serię i kilka innych mniej lub bardziej istotnych opcji...
    2. Jeśli żonglerka obiektywami irytuje, to jak najbardziej warto pomyśleć o Sigmie, pod warunkiem, ze nie jest dla Ciebie niezbędne f/1.8

Domyślnie

Dopiszę jedno zdanie, które nie padło w moim zapytaniu. Mogę wybrać tylko jeden z tych dwóch wariantów!! Mam ograniczony budżet i cierpliwość żony do ciągłego inwestowania I pytanie, który z nich byście wybrali?!
    500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    1. Zyskasz pomiar światła na którym Ci zależy. Zyskasz lepszy AF (chociaż nie wiadomo czy odczujesz bo to zależy od konkretnej sytuacji). W obrazku ja różnic nie zauważam. Zyskasz mikrokalibrację AF, lepszy chwyt, szybszą serię i kilka innych mniej lub bardziej istotnych opcji...
    To jest absolutnie wszystko co zyskasz, obrazek będzie taki sam, bo matryce też są takie same. Jeżeli któregokolwiek z ww. elementów potrzebujesz tak bardzo, że jesteś gotowy dołożyć prawie 800 zł do aparatu, który będzie miał już trochę latek i przebiegu, to kupuj. Jeżeli myślisz o lepszym obrazku, zbieraj złotówki na nowszy aparat

Możesz jeszcze pomyśleć o Sigmie 18-35 1.8, zastąpi Ci 35 1.8 i 18-70, zostawisz 50 1.8 i masz świetny zestaw
    Oczywiście Sigma 17-50 2.8 też będzie spoko pomysłem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez don_marcinos Zobacz posta
    Dopiszę jedno zdanie, które nie padło w moim zapytaniu. Mogę wybrać tylko jeden z tych dwóch wariantów!! Mam ograniczony budżet i cierpliwość żony do ciągłego inwestowania I pytanie, który z nich byście wybrali?!
    Tutaj sprawa jest o tyle łatwiejsza bo wystarczy, że odpowiesz sobie na proste pytanie, co dla Ciebie jest istotniejsze- posiadanie pomiaru przy ruskich szkiełkach, czy może zakończenie chodzenia z pełną torbą i żonglerki szkłami?

Domyślnie

Sigma 18-35 1.8 jest WIEEEEELKA. Wiem, bo sąsiadka ma i ten wariant odpada!
    500px

Domyślnie

Sigma 18-35 1.8 jest WIEEEEELKA. Wiem, bo sąsiadka ma i ten wariant odpada!
    No to fakt Ale jaka fajna

Domyślnie

WIEEEELKA I DROOOOGA
    Pytam o body z pomiarem światła, bo nie wiem, czy jest jakaś różnica w pomiarze z obiektywu, czy z body. Jeśli jest to różnica tylko w wielkości body to nie muszę zmieniać. Wtedy pytam, czy jakość zdjęć SIGMY na 2.8 jest naprawdę tak dobra jak o niej piszą w testach.
    500px

Domyślnie

Wersja II. Ew. Szanowną Małżonkę przeczekać i dozbierać do lepszego aparatu.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

WIEEEELKA I DROOOOGA
    Pytam o body z pomiarem światła, bo nie wiem, czy jest jakaś różnica w pomiarze z obiektywu, czy z body. Jeśli jest to różnica tylko w wielkości body to nie muszę zmieniać. Wtedy pytam, czy jakość zdjęć SIGMY na 2.8 jest naprawdę tak dobra jak o niej piszą w testach.
    Co do aparatu, to Ci nie pomogę, choć robiłem taką wymianę, ale ja potrzebowałem mikroregulacji i miałem dobrą okazję, więc sprzedałem D90, który i tak był drugim aparatem i zamieniłem go na D300s, który też jest drugim Poza kilkoma szczegółami, większym chwytem i 51 polowym AFem nie ma różnic, D90 dawał tak samo dobry obrazek.

Jeśli chodzi o Sigmę, to co o niej piszę jest prawdą, jest na prawdę dobra
    Ostatnio edytowane przez madebyzosiek ; 07-03-2016 o 19:44

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni