Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rambobambo Zobacz posta
    Znam ten filmik. Te zdjęcia są straszne. Dodatkowo strasznie nachalna technika.
    Ktoś kiedyś wrzucał tego typu zdjęcia do fotogrii ulicznej i z tego co pamiętam zachwytów nie brakowało. Osobiście podzielam Twoje zdanie na ten temat

Domyślnie

Hmm, gość na filmie lekko moim zdaniem przesadza. Niewątpliwie pokazuje dobry sposób na załapanie się na wstrząsa

A co do samego sprzętu do "streeta", to ja jako takiego "all aroundera", w tym do "casual pstryków" i "streeta" używam Nikona J5.
    Dlaczego?
    * mały i małe szkła systemowe -> brak efektu "wyjeżdżającej lufy", ludzie nie zwracają uwagi na "mały aparacik"
    * elektroniczna migawka -> pełna cisza w plenerze
    * szybki AF, multizone AF -> da się pstrykać w zasadzie "w ciemno"
    * odchylany LCD, dotykowy AF -> strzelanie fotek z biodra
    * RAWy, używalne iso do 3200, 20 klatek/sekundę z AF

Wady? Jest kilka, więcej w subforum o Nikon 1. IMHO do streeta największy feler to brak zestawu jasnych szkieł (jest stałka f/1.8 o ekwiwalencie 50mm, stałka f/1.2 86mm, stałka f/2.8 27mm). Przydałby się uniwersalny jasny zoom taki jak nowym/nowych Nikonach DL. Być może Nikon wypuści takowe "adaptacje" szkieł z DLi przy okazji Nikona V4, choć równie dobrze może olać nas ciepłym moczem.

Poniżej małe porównanie z Canonem i przykładowa fotka zrobiona "z biodra".

Domyślnie

Dodam tylko, że J5 z zamocowanym "teleobiektywem" 30-110 mieści się w kieszeni.

Domyślnie

J5 ma małą matrycę. Do tego wymienna optyka i zaraz bym się wkręcał w rozbudowywanie szklarni .
    Zainteresował mnie FUJI X100T. Jest mały i wygląda niepozornie. Przypomina starego analoga więc nie rzucałby się w oczy. Stała ogniskowa 35, do streetu ok.

Domyślnie

@vid3, nie wszyscy wiedzą, że masz "większe kieszenie", rozepchane używaniem A7
    P.S. (sorry za OT) a jak tam 70-300? Mieści się do kieszeni?
    P.S.2. Super zdjęcia Sikorek (zgaduję że N1 70-300 w akcji), zaanonsowałbyś czasem update galerii.

Domyślnie

Swego czasu, gdy dość mocno interesowałem się tematyką "streetu" większość zdjęć zrobiłem Pentaksem K100D z kitowym szkłem 18-55 mm. Nie potrzebowałem smartfona, żeby być niezauważonym W fotografii ulicznej trzeba po prostu odpowiedniej wprawy, umiejętności szybkiego wyłapywania momentów i znikania z pola widzenia. Ja bardzo często po prostu udawałem turystę robiącego zdjęcia, no i też starałem się nie wchodzić ludziom z obiektywem prosto w twarz. Sposób fotografowania jaki stosuje np. Bruce Gilden to dla mnie duża przesada, no ale też przyznać trzeba, że facet jest odważny

Domyślnie

Żeby nie bić piany, dla mnie "street" to przede wszystkim "action" lub "ujęcie chwili", tego typu:
    https://www.flickr.com/photos/772966...ol-1nikkor18_5
    https://www.flickr.com/photos/santea/21068012333/
    https://www.flickr.com/photos/inthem...l-2771667@N25/
    (lub z bardziej lokalnego podwórka, ujęcia Epicura)
    Dla mnie do takich "zabaw" podstawą jest niewidzialność sprzętu && szybki AF, stąd sugestia N1 J5. Być może do twoich potrzeb te elementy są zbędne, lub inaczej definiujesz "street".

X100T - fajny aparacik, ale chyba nie ma odchylanego wyświetlacza (może jest niepotrzebny do streeta dla ciebie)?
    Jest jeszcze Nikon Coolpix A z APS-C, do wyrwania w dobrej cenie (jeżeli jeszcze gdzieś dostępny).

Przy okazji, o co chodzi z tym, że J5 ma za mała matrycę?

Domyślnie

Ja do streetu używam olympusa xz2, u mnie sprawdza się bardzo dobrze, mały i odchylany wyświetlacz.
    Af ustawiony na manual i jazda, dodam że często jeżdżę na rowerze i robię zdjęcia(liczy się szybkość, za nim ktoś się zorientuję że mu zrobiłem fotę, to mnie już nie ma)
    Jedna próbka;
    https://plus.google.com/102570136462...36462631654941
    D750 / / d500 / / N24-120f4 / / N35 1.8ed / / N85 1.8g / / N200-500vr / / sb700 /..... https://www.flickr.com/photos/114176014@N04/

Domyślnie

Nigdy nie robiłem streeta aparatem, którego nie trzeba przyłożyć do oka. Były to wszystkie aparaty, jakie miałem, bo poza portretem i widoczkami głównie to robię. Głównie lustra, ale i x100s, Contaksy G1 i G2, manualne dalmierze. Lustra że szkłami typu naleśnik, ale i armatami typu S24-70/2.8. Nigdy też nie użyłem szkła dłuższego niż 70mm, a zdecydowana większość to zakres ~20-50mm.

I nigdy, przenigdy, przez ostatnią dekadę aparat, jego typ i rozmiar (poza wagą przy szlifowaniu chodnikow) nie był mi przeszkodą.

Uważam to za sztuczny problem, wynikający raczej z innych problemów niż sprzęt.

IMO, jeśli fotografowany obiekt zauważył Cię przed zrobieniem zdjęcia można nie wciskać migawki. Niezależnie od aparatu.
    Ostatnio edytowane przez lipalipski ; 05-03-2016 o 14:06
    Pozdrawiam

Street

Domyślnie

Ja robie swoją amatorkę d800 i sigmą 24 1.4 u nie widzę problemu z rzucaniem się w oczy. Ten problem siedzi raczej w głowie.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni