Close

Strona 1895 z 2397 PierwszyPierwszy ... 8951395179518451885189318941895189618971905194519952395 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 18 941 do 18 950 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    I jeszcze taka uwaga na koniec: mam ze setkę starych obiektywów manualnych (z czasów kiedy obiektywy robiło się tylko ze szkła i metalu).
    Serio masz sto obiektywów? Wrzuć jakieś zdjęcie
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Ja nie widzę różnicy pomiedzy 18-55 a 16-50. 18-55 mialem 3 sztuki. pz ma dodatkowo 16mm i jest sporo mniejszy. Minus to filtry 40.5.

Domyślnie

Ale żeście potworzyli (trochę od tworzenia, trochę od potworów;p).

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    A ja nie uważam, że to bez sensu i nawet czekam, aż któryś producent wpadnie na pomysł zrobienia dużego bezlustra. Bezlustro to inna technologia (brak problemów z BF/FF, więcej FPS, elektroniczny wizjer, focus peaking) - dla samych tych zalet warto byłoby zrobić bezlustro duże, z pojemną baterią. Chociaż w przypadku pompona to chyba rzeczywiście bez sensu. Z drugiej strony do architektury i studia nie potrzeba AF-a.
    Przecież któryś z producentów już wpadł. A3000.
    Fuji też nie są aż takie małe.
    A7ki też nie są malutkie. A pewnie zrobią większą A9 do tych nowych ogórów które stworzyli niedawno...

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Jesli ktos jakości szuka, a kupuje a6k dx i dodaje do niego 16-70/4 - to jak sie nie uśmiechnąć ?

Mam nadzieje, ze dobrze zostane zrozumiany. Bo szukając tej "jakości" na poczatek trzeba zmienic matryce. I następnie dopiero szkła. Cokolwiek by to nie oznaczało, to beda wydatki i wydatki i wydatki...
    Ciągle się powtarza to nieaktualne stwierdzenie mimo że obecnie szkła apsc są równie dobre jak pełnoklatkowe i odkąd jest masa starych FF których matryce wcale nie są lepsze od nowych matryc apsc W cenie a6k+16-70 można mieć staruśkiego zajechanego ff z jakimś przedpotopowym 24-105. Jesteś pewien tej przewagi w jakości zdjęć z FF w tym ustawieniu? Ja jestem pewien że dodatkowo będzie to ze 3 razy cięższe i sporo większe rozwiązanie niż bezlustro

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Sony ma oczadziałe ceny na szkła systemowe. Jak kiedyś zachce Ci się pełnej klatki, to nie będzie za bardzo czego podpiąć w dobrej cenie.
    Fuji też ma oczadziałe. Nowe szkła canona i nikona też są oczadziałe. Z sigmy i tamrona też się robią nietanie rzeczy. Ogólnie fotohobby drożeje. Jak się nie chce używać staroci to trzeba rzucić kasą. Jak ktoś chce mieć jedyny system z pełnoklatkowym bezlustrem to też trzeba otworzyć portfel. Kwestia co komu potrzeba, A7kową szklarnię też można dość budżetowo złożyć.

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    O matko...
    I to mówi ktoś, kto od niedawna przepełnia wątek strumieniem świadomości (...)

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta

I jeszcze taka uwaga na koniec: mam ze setkę starych obiektywów manualnych (z czasów kiedy obiektywy robiło się tylko ze szkła i metalu) - w ramach zabaw domowych możliwość podpinania staroci byłaby miłym, ale jednak dodatkiem.
    A7 i używasz ich wszystkich. Niebawem wychodzi voigtlander 10/5.6 na A7. Szerzej niż ta sigma 8-16mm na apsc jeśli poszukujesz mocnych doznań;]
    Małego kita z bagnetu E w trybie cropa (10MP) można do A7 też podpiąć.
    A jesteś już na pełnej klatce którą możesz uzupełniać bagnetem sony A z LAEA jak nie potrzeba małych gabarytów albo używać pleśniaków albo nowoczesnych manuali albo szkieł E w trybie cropa.
    Nie namawiam, tak tylko mówię...

Poza tym:
    - sigma 8-16 jest na sony ale bagnet A czyli lustrzankowy, potrzeba LAEA2 żeby używać jej na bagnecie E z AFem (nie jestem pewien czy LAEA1 sobie poradzi)
    - kit 16-50 może wnerwiać bo zoomowanie odbywa się dźwigienką a nie manualnie, składa się co wyłączenie aparatu (i chyba zeruje ogniskową z tego co pamiętam), 16mm bez korekty to prawie fisheye
    - kit 18-55 lepiej rozmywa, ostrzy z bliższa, ma manualny zoom, nie jest aż taki - dlatego mimo większego rozmiaru ja go wolałem od 16-50
    - nie będzie przy tych kitach takich problemów jak na linkowanym zdjęciu; ogólnie nie będzie problemów w zdjęciach wielkości forumowych które mają z 5% wielkości tego co wypluje a6k
    - są jakieś adaptery dające elektronikę i AF na bagnet nikona ale nie wiem jak (i czy w ogóle) działają na a6k, z manualnymi adapterami nie wiesz jaka jest ustawiona przysłona, brak exifów, zazwyczaj manualnie ostrzy się mało precyzyjnie i mało przyjemnie na obiektywach z AFem które nie są do tego dostosowane
    - jak już to bym zrezygnował z nikona całkowicie, zastąpił jego szklarnię szklarnią pod bagnet A używaną przez LAEA2 na a6k na zmianę z odpowiadającymi szkłami E. Chyba że się znajdzie działający na a6k adapter do nikona

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    3. Bezlustra są świetne jak masz bardzo ukierunkowane wymagania, które mogą spełnić:
    - gdy potrzebujesz TYLKO jednego szkła. Np. A6300+20mm, A7+35mm, itp.
    (...)
    Nieprawda. Miałem po 15-20 szkieł do każdego nexa (z 5 systemowych) i mam teraz tyle do A7. Naraz noszę 1-3. Ale zajmuje to i tak dużo mniej miejsca niż adekwatna lustrzanka. Jak by potrzeba jednego szkła była nadrzędną to by nie robili tylu szkieł do systemów bezlustrowych. Poza tym są od tego lepsze rozwiązania - aparatu z przyspawanym szkłem.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Nieprawda. Miałem po 15-20 szkieł do każdego nexa (z 5 systemowych) i mam teraz tyle do A7. Naraz noszę 1-3. Ale zajmuje to i tak dużo mniej miejsca niż adekwatna lustrzanka. Jak by potrzeba jednego szkła była nadrzędną to by nie robili tylu szkieł do systemów bezlustrowych. Poza tym są od tego lepsze rozwiązania - aparatu z przyspawanym szkłem.
    Dlatego tłustym drukiem napisałem Moim zdaniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    Dlatego tłustym drukiem napisałem Moim zdaniem
    Wytłuszczone 'moim zdaniem' jest w zupełnie innym miejscu i odnosi się do stwierdzenia że dla niego nie ma sensu bagnet E Wymaganie jednego szkła czyta się jako osobne stwierdzenie dlatego je skomentowałem.

3. Bezlustra są świetne jak masz bardzo ukierunkowane wymagania, które mogą spełnić:
    - gdy potrzebujesz TYLKO jednego szkła. Np. A6300+20mm, A7+35mm, itp.
    - gdy potrzebujesz ścianki do pleśniaków
    - gdy chcesz nagrywać filmy
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Do kolegi który rozważa: w E nie ma sensownego tele. Poza tym to wszystko już jest, choć ceny czasem zabijają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Apropos "obiektywów standardowych" zwanych kitami, ja nie widzę jakiejś różnicy pomiędzy E18-55 a E16-70, oprócz różnicy w światłosile. E16-70 nawet bokeh ma taki sobie. Widzę natomiast malutką różnicę E18-55 vs E16-50 na korzyść tego pierwszego. Moja opinia podparta posiadaniem kilku tych szkieł na przestrzeni czasu. Ale to moje zdanie oczywiście.
    Ligo, E16-70 idealnie pasuje do ergonomii A3000, które posiadasz. Natomiast z A6000 jest już tak sobie.
    jak dla mnie dziwne jest to co piszesz, ponieważ miałem 16-50, 18-55 i teraz mam 16-70 z a6000. jak dla mnie, to faktycznie 18-55 był lepszy od 16-50, przede wszystkim że się nie chował przy każdym wyłączeniu aparatu, ale i był ciut ostrzejszy. natomiast 16-70 jest o wiele ostrzejszy na całym obrazku, lepsze kolory, praca pod światło, kontrast. stąd się bierze cena, i jest uzasadniona. także jak ktoś pisze, ze nie widzi różnicy, to albo go nie miał, albo miał popsutego. zanim go kupiłem, to juz miałem sprzedawać wszystko co mam i wracać do lustra, jednak dałem szansę i narazie zostaję. wg mnie 10-18, 16-70 i 55-210 to szkła, które autor wątku potrzebuje jeśli chce wejść w ten system. z każdym innym będzie rozczarowany.
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Jak to nie ma?

Domyślnie

A który tele nie jest ciemny albo drogi?

Domyślnie

No to drogi czy sensowny. Nie patrzmy na sony e przez pryzmat polskiej średniej krajowej.

Strona 1895 z 2397 PierwszyPierwszy ... 8951395179518451885189318941895189618971905194519952395 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów