Close

Strona 254 z 292 PierwszyPierwszy ... 154204244252253254255256264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 531 do 2 540 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Kup sobie dobrego kompakta, daj se luz z lustrzankami - świata nie zawojujesz. Takich jak Ty, to są miliony.
    Myślisz, że ktoś rozpozna jakim aparatem fociłaś? Skup się na poszukiwaniu sensu fotografowania, na rozbudowywaniu
    własnej wrażliwości, umiejętności postrzegania świata. Skup się na poszukiwaniu tematów, czytaniu książek, poznawaniu
    otoczenia. Staraj się poznawać życie, pomagaj ludziom, szukaj własnej drogi, bądź sobą.
    Wszystkie aparaty (lustrzanki), z ostatnich kilku lat, są warte te same pieniądze, różnią się minimalnie szybkością AF,
    minimalnie DR, a i tak najważniejszy jest obiektyw.
    Ogólnie fotografia schodzi na psy, co widać w sieci, zacznij być może filmować swoje przeżycia za pomocą GoPro, to jest
    na fali w tej chwili.
    Roman Polakowski
    Blog

Domyślnie

Kup a6000 i bedzie git. A jak chcesz szpanowac na dzielni d810 z 70-200 2.8.

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanko.
    Posiadam d3100 z kitowym obiektywem. Chcę kupić tamrona 28-75 2.8 i tutaj mam pytanie i pewną rzecz której niestety nie mogę zrozumieć. Bardzo lubię bokeh i jak wiadomo aby go zrobić ( na maksa) musimy zejść do maksymalnie niskiej wartości przysłony. Czy mając stałe światło/przysłonę ( no właśnie czy te 2.8 oznacza stałą przysłonę) f2.8 jest to normalnie możliwe? A jeśli chcę mniejszą GO to idę z przysłoną do góry. Więc jak możliwe jest ,że szkło ma stałą 2.8? Czy nie mogę zmieniac tej wartości nie zależnie od ogiskowej?

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez intoxication Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanko.
    Posiadam d3100 z kitowym obiektywem. Chcę kupić tamrona 28-75 2.8 i tutaj mam pytanie i pewną rzecz której niestety nie mogę zrozumieć. Bardzo lubię bokeh i jak wiadomo aby go zrobić ( na maksa) musimy zejść do maksymalnie niskiej wartości przysłony. Czy mając stałe światło/przysłonę ( no właśnie czy te 2.8 oznacza stałą przysłonę) f2.8 jest to normalnie możliwe? A jeśli chcę mniejszą GO to idę z przysłoną do góry. Więc jak możliwe jest ,że szkło ma stałą 2.8? Czy nie mogę zmieniac tej wartości nie zależnie od ogiskowej?

pozdrawiam
    Światło 2.8 w całym zakresie oznacza, że obiektyw nie "ciemnieje" wraz z wydłużaniem ogniskowej - czyli w skrócie na 28mm jak i na 75mm mamy maksymalnie 2.8, którą oczywiście możemy przymknąć do dowolnej wartości z zakresu bodajże 2.8-22. A jak lubisz bokeh to może pomyśl nad stałką ze światłem 1.8? Czyli 35/1.8 albo 50/1.8, a jeśli już koniecznie zoom to popatrz jeszcze na Sigmę 17-50, bo ten Tamron to obiektyw pod pełną klatkę.
    lustra-brak

Domyślnie

[tryb easy on] Na obiektywach oznaczona jest maksymalna światłosiła obiektywu. Generalnie im numerek niższy, tym lepiej (więcej światła, płytsza głębia ostrości) i drożej.
    Oznaczenie w tym Tamronie oznacza, że maksymalny otwór przysłony na każdej z oferowanych przez obiektyw ogniskowych wynosi 2,8. Można oczywiście obiektyw przymykać.
    W tym przypadku stała przysłona 2,8 oznacza taką samą (stałą) minimalną przysłonę w całym zakresie ogniskowych.[/tryb easy off]
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Przy obiektywach podawana maksymalna wielkość otworu przesłony i jest to np. f/2.8 (ogniskowa przez np. 2.8 ), albo 1:2.8 i tak samo jak w twoim kicie można ją zmieniać (przymknąć), ale nie możesz już bardziej otworzyć. Jak chcesz mniejszą GO, to przesłonę się zmniejsza, a nie idzie do góry. Zwiększając liczbę przesłony (przymykając ją) zwiększasz GO.

A czy obiektyw ma stałą przesłonę - to najczęściej widać po jego nazwie.
    Mowa o stałej przesłonie tyczy się tylko zoomów i jeśli taki zoom ma w nazwie tylko jedną wartość przesłony to ma ją stałą - czyli taką samą niezależnie od ogniskowej.
    Jeśli ma 2 wartości przesłony - jak np. kit 18-55/3.5-5.6, to wielkość maksymalnego otworu względnego (lub maksymalna względna wielkość otworu przesłony) nie jest stała i zmienia się wraz z ogniskową. Taki zapis oznacza, że dla 18mm masz f/3.5, a dla 55mm już f/5.6

Jeśli chodzi o bokeh to jest on zależny od kilku rzeczy. Nie tylko samego otworu przesłony.
    Wpływ mają:
    - odległość tła od fotografowanego obiektu, a dokładniej różnica miedzy odległością obiektu od aparatu i tła od obiektu.
    - ogniskowa - im dłuższa ogniskowa tym większa kompresja tła - mocniej rozmywane tło mimo takiego takiej samej GO, ale oddalenie się od obiektu sprawia, że zmniejsza się proporcja odległości
    - obiektyw - jedna mają łagodny bokeh inne ostry, a przy współczesnych obiektywach z AF jeszcze ma znaczenie jego konstrukcja, bo większość obiektywów skraca ogniskową wraz z ostrzeniem na bliższe odległości.
    Im obiektyw mocniej skraca ogniskową, tym będzie mniejsze kompresja tła, a tym samym będzie ono mniej rozmyte.
    - wielkość matrycy aparatu (to akurat pośredni wpływ, bo mniejsza matryca wymusza oddalenie się od obiektu, a tym zmienia się proporcja między odległością od obiektu i obiektu od tła).

Więc jak widzisz bokeh jest skomplikowaną sprawą i nie da się powiedzieć, czy mając obiektyw f/2.8 da się uzyskać taki bokeh jakiego oczekujesz.
    Najlepszym rozwiązaniem wg. mnie byłby obiektyw jaśniejszy niż f/2.8. Z tanich wybór sprowadza się do 2:
    Nikkor 35/1.8G DX i Nikkor 50/1.8G
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Witam. Dzięki wielkie! Musi być zmiennoogniskowy koniecznie
    .sigma 17-50 2.8 tez mam do wyboru .

Pozdrawiam

Domyślnie

Ten Tamron to pod pen klatkę chyba? Zakres taki trochę dziwny do d3100. Dlaczego nie chcesz nikkora AF-S 50 mm f/1.8G? To dobry i przy okazji jeden z tańszych obiektywów, pełna automatyka, oczywisty wybór dla ogólnie określonych założeń.
    Jak napisał kolega powyżej, możesz iść w stronę zwiększania odległości od obiektu i tła, dłuższy obiektyw (nawet 70-300 czy wiele stałoogniskowych), niekoniecznie bardzo jasny, też da ciekawy efekt.
    Ile chcesz przeznaczyć na zakup i co konkretniej fotografować? Nie mówię, że Sigma jest zła, wręcz przeciwnie, ale niekoniecznie spełni Twoje oczekiwania.

Domyślnie

Szukam czegoś uniwersalnego. Robie dużo zdjęć 17 miesięcznego dziecka . Sporo w pomieszczeniach . Jak to dziecko czasami jest bliżej a czasami dalej i stad zmienno ogniskowe szkło ( czesto fotki z ukrycia bo jak zobaczy to od razu do mnie leci ) . Kwota tak do 1500 -wiec używa. Tamron ok 800zl. Sigma ok 950.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Uswat w swoim kicie ogniskowa ~28mm i zobacz czy nie będzie za wąsko do robienia zdjęć w domu. Od razu będziesz mieć odpowiedź czy Tamron czy Sigma.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 254 z 292 PierwszyPierwszy ... 154204244252253254255256264 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów