Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Torpedownia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pablo 77 Zobacz posta
    Zatem czas abyś pokazał to po swojemu
    Jeśli to jest odpowiedź na moje uwagi w sprawie kadru, to mogę się tylko smutno uśmiechnąć na myśl o tym, że w Europejskiej krytyce ogólnie rozumianej sztuki tak mniej więcej od jakichś 400 lat powiedzenie krytykowi: te, nie podoba ci się wierszyk (obrazek, sztuka, kantata, czy cokolwiek), to pokaż jaki swój wierszyk napisałeś czy obrazek namalujesz - jest uznawane za żenujące.

Jeden z moich ulubionych rozrabiaczy, Kałużyński, uchodził z perłę europejskiej krytyki filmowej (i nie tylko), choć nie nakręcił ani ćwierci sekundy filmu w swoim życiu. Na szczęście nikt z filmowców do których miał cierpkie uwagi (a był krytykiem surowym) nie wpadł na pomysł, żeby mu odpowiedzieć: eee, a może pokaż jak ty byś zrobił taki film jak ja...

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Da się robić inne

Dzięki Loki, wracasz mi wiarę w ludzkość i zdolność człowieczą do szukania kadrów lepszych niż sztampowe.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Dzięki Loki, wracasz mi wiarę w ludzkość i zdolność człowieczą do szukania kadrów lepszych niż sztampowe.
    Tak się akurat złożyło, że ostatnio kilka osób pokazało ten sam kadr. Nie ma się co dziwić, ja pewnie też bym taki zrobił jakbym zobaczył te narośla lodowe

Domyślnie

Z tym że z tzw. sztampowych pomostów* to ja się śmieję już od paru lat.

* sztampowy pomost - to most, pomost, rząd pali, resztka falochronu czy cokolwiek, co wyznacza linię prostą wchodzącą z brzegu w wodę (rzekę, jezioro, morze, ocean) - ale to samo jeszcze nie spełnia warunku 'sztampowy'. Sztampowy to taki pomost jest wtedy, jak fotograf uparcie staje symetrycznie na jego środku i kadruje tak, aby pomost biegł prosto od jego stóp i prostopadle do dolnej linii kadru w siną dal.

Właśnie to mnie i dziwi i śmieszy - ta niewiarygodna dążność do właśnie takiego najbardziej banalnego kadru jaki sobie można wyobrazić. Żeby nie było - przeżyłem kiedyś podobne zaćmienie i do tej pory nie mogę sobie tego darować, bo zapewne drugi raz w to miejsce nei pojadę, a z lenistwa i pośpiechu niestety nie zrobiłem innego zdjęcia.

Na swoje usprawiedliwienie mogę rzec tylko tyle, że nie chodziło o pomost tylko o specyficzne dzieło natury i z tamtego miejsca są wyłącznie takie same fotografie jak moja. Znaczy nie byłem sam w tym zaćmieniu.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Podoba mi się ten kontrast miedzy taflą nieskazitelnej wody i lodowymi czapami o różnych kształtach. Zdjęcie chyba najlepsze jakie widziałem z tematyką torpedowni.
    D 3100 - N 18-55, N 55-300, Helios 44-4, Industar 61.

Domyślnie

Właśnie to mnie i dziwi i śmieszy - ta niewiarygodna dążność do właśnie takiego najbardziej banalnego kadru jaki sobie można wyobrazić.
    O wszystkim można tak powiedzieć, aparaty są tak powszechne, że kadry z wielu miejscówek stają się oklepane, czyli elegancko mówiąc - klasyczne. Stąd w szczególności. W pewnym sensie pozostał nam jedynie wyścig na niezwykłość warunków lub obróbki. I moim zdaniem tu autor nie zawiódł prezentując zdjęcie obróbkowo trafiające w mój gust.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

To prawda, ze kadry z wielu miejsc są identyczne, ale prawdą jest też to, że są kadry, które są nadużywane. Nie tylko zresztą kadry, całe style robienia zdjęć - na przykład swego czasu robienie czarnobiałych zdjęć żebrakom czy ludziom w skrajnym ubóstwie żyjącym na ulicy tak bardzo było nadużywane, że w prześmiewczych poradnikach dla fotografów jednym z haseł było: pamiętaj - czarnobiałe zdjęcia żebraków z ulicy to nie sztuka, to nie sztuka, zapamiętaj!

Oczywiście były to jawne kpiny, ale wystarczająco wyraźnie obrazowały to, że sam styl stał się tak zbanalizowany, jak dziś byle selfie z dziubkiem. Moim zdaniem zresztą warto zawsze szukać kadru raczej ciekawszego niż banalnego - ale myślę, że nie jest to zdanie najpopularniejsze.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Bardzo podoba mi się to zdjęcie.
    Utrzymane w fajnej chłodnej tonacji, czuć zimno od tego lodu na palach i od wody. W BW też by wyglądało bardzo dobrze.
    Troche w stylu Kenna i Levin a ja akurat bardzo ich lubie
    Rzygać mi sie chce jak widzę wysaturowane maksymalnie HDR-y wylewające się na każdym kroku z sieci.
    Twoje zdjęcie Pablo jest dla mnie właśnie fajną fotografią z pomysłem a nie tylko ruszaniem suwakami w jakimś Photomatix.
    Dobra robota!
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Jest ekstra, bardzo dobra odslona, te lodowe czapy graja z szaroscia, jest klimat.

Domyślnie

To prawda, ze kadry z wielu miejsc są identyczne, ale prawdą jest też to, że są kadry, które są nadużywane. Nie tylko zresztą kadry, całe style robienia zdjęć - na przykład swego czasu robienie czarnobiałych zdjęć żebrakom czy ludziom w skrajnym ubóstwie żyjącym na ulicy tak bardzo było nadużywane, że w prześmiewczych poradnikach dla fotografów jednym z haseł było: pamiętaj - czarnobiałe zdjęcia żebraków z ulicy to nie sztuka, to nie sztuka, zapamiętaj!

Oczywiście były to jawne kpiny, ale wystarczająco wyraźnie obrazowały to, że sam styl stał się tak zbanalizowany, jak dziś byle selfie z dziubkiem. Moim zdaniem zresztą warto zawsze szukać kadru raczej ciekawszego niż banalnego - ale myślę, że nie jest to zdanie najpopularniejsze.
    Wstawiam zdjecia na kilkanaście portali fotograficznych,a tutaj dawno mnie nie było.
    Nie mam pojęcia ile razy Torpedownia była wałkowana.
    Z tego co widziałem,moja wersja jest troszkę inna choć kadrowo masz rację
    D4s/D500/ 2xS 10-20/ N 70-200 2.8 FL/ N 200-500 5.6/Pentacon 50 1.8 / Helios 58 -2 /Manfrotto 055 XPRO3/Lee filters

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pablo 77 Zobacz posta
    Wstawiam zdjecia na kilkanaście portali fotograficznych,a tutaj dawno mnie nie było.
    Czyżby wygrana? Torpedownia to chyba dosyć popularny temat - 2 prace z konkursu GW Trójmiasto To styczniowe to Twoje?
    "Jeżeli fotografujący całkowicie polega na automatycznym pomiarze, jego życie stanie się niekończącym się poszukiwaniem aparatu, który zrobi wszystko sam" van Niekerk

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni