Close

Strona 19 z 26 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 254

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    To dobrze czy źle z tym nieprzechodzeniem z D5xxx na D610?
    Nie wiem, czy dobrze czy źle.
    To tylko tak, co do jakichś tam targetów.
    Według mnie to linie d3xxx i d5xxx nie mają odpowiedników w FX, bo nie muszą mieć.
    Najczęściej kupują je ludzie chcący mieć lustrzanke jak najmniejszym kosztem, rzadko wychodzą poza 18-55, 55-200.
    Oczywiście są osoby kupujące te aparaty świadomie, na wycieczki dla żony, córki itp.
    Ale to są wyjątki i oni przeważnie mają drugi aparat, bardziej zaawansowany a te małe kupują jako dodatek.
    Moim zdaniem.
    Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 05-02-2016 o 20:33
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF7705 Zobacz posta
    Nie wiem, czy dobrze czy źle.
    To tylko tak, co do jakichś tam targetów.
    Według mnie to linie d3xxx i d5xxx nie mają odpowiedników w FX, bo nie muszą mieć.
    Jestem tego samego zdania- maja byc jak najtansze i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ketosz Zobacz posta
    Jeśli bawimy się w proste szukanie odpowiedników FX w DX, to wychodzi, że D610 to odpowiednik D3300, skoro oba są najniżej w swojej kategorii
    Ja przeszedłem z D3100 na D610, czyli na odpowiednik, tyle że z pełną klatką
    Nikon D610, N28 f1.8 G, N50 f1.8 G, N24-85 VR, T70-300 VC USD, SB-700

Domyślnie

Mam obie puszki.
    D750 ma jedynie przewagę w trudnych (nocnych) warunkach, gdy trzeba coś dodatkowo wyciągnąć z cieni. Zwyczajniej nowsza matryca.
    D700 jest lepszy pod każdym innym względem. Przy czym akurat dla mnie dwie karty w 750 to żadna przewaga. Uchylnego ekranu nie użyłem ani razu. W sumie to jest kolejna rzecz która może się zepsuć. Sama puszka to już kolosalna różnica na korzyść d700. Wielkość, rozłożenie przycisków, no generalnie wszystko co związane z komfortem użytkowania. Nie wiem co za kretyn wymyślił w d750 że zmieniając iso lub WB włącza się ekran. To jest totalna porażka!
    Dużo by pisać. Matryca to d750. Cała reszta to d700.

Domyślnie

Co znaczy "pod każdym innym względem" tak poza tym @loki powiedź, po co kupowałeś D750? Skoro pod każdym innym względem masz lepszego D700. Kupujesz dla zasady rzeczy które Ci nie odpowiadają, czy lubisz po prostu pohejtować ? :> Bo póki co, bo głównym Twoim argumentem, jest to: D700 jest lepszy od D750, ponieważ D700 nie ma ruchomego ekraniku, a D750 ma...

ale! wracając do merytorycznej rozmowy i ruchomego ekraniku trochę się sprzeciwie Twojej opinii, w przeciwieństwie do Twojej opinii bez pokrycia, zostawię przykład do czego ruchomy ekranik się może przydać.

może w fotografii nie jest to jakieś istotne i znaczące. Ale czasami się przydaje. W tym przypadku nie musiałem się gimnastykować w miejscu publicznym żeby zrobić zdjęcie. Mogłem sobie kucnąć, ustawić aparat w odpowiedni sposób i cyk fota. Tak samo wykorzystuję to często przy Ślubach, a najczęściej przy detalach ślubnych, np. buty leżące na podłodze, gdzie nie muszę się kłaść wyginać jak wariat przed ludźmi żeby zrobić zdjęcie. Nie wspominając nic o tym że na weselu, podczas szerokiego, często używam ten ekranik robiąc zdjęcia z góry na wyciągniętych rękach większej grupie ludzi. Dawniej robiłem te zdjęcia na ślepo, waliłem po kilka aż wyszło fajne, teraz mam nad tym kontrole Taka sytuacja ...
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 09-02-2016 o 23:31

Domyślnie

Wideo też lepsze w D700. Oh wait...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Mam obie puszki.
    D750 ma jedynie przewagę w trudnych (nocnych) warunkach, gdy trzeba coś dodatkowo wyciągnąć z cieni. Zwyczajniej nowsza matryca.
    D700 jest lepszy pod każdym innym względem. Przy czym akurat dla mnie dwie karty w 750 to żadna przewaga. Uchylnego ekranu nie użyłem ani razu. W sumie to jest kolejna rzecz która może się zepsuć. Sama puszka to już kolosalna różnica na korzyść d700. Wielkość, rozłożenie przycisków, no generalnie wszystko co związane z komfortem użytkowania. Nie wiem co za kretyn wymyślił w d750 że zmieniając iso lub WB włącza się ekran. To jest totalna porażka!
    Dużo by pisać. Matryca to d750. Cała reszta to d700.
    Może kolega chce sprzedać D700 i stąd taka ocena się zastanawiam?

Jak dla mnie jedyna przewaga D700 to chwyt ten z D750 mi średnio pasuje.
    Największą zaletą D750 są wymiary, kupiłem mały pokrowiec Vanguard 2GO15 i prawie codziennie korpus jest ze mną nawet mogę go szybko wyjąć co było problemem w przypadku D200/D700 nosiłem plecak.

Reszta na ogromny plus D750
    -matryca genialna
    -af genialny
    -ergonomia po przyzwyczajeniu
    -filmy

Ps. D700 na pewno jeszcze kupię jak moje D200 się skończy to on go zastąpi.

Domyślnie

A wy dalej te swoje wywody,starucha do młodzika porównują.
    A D500 do czego będziecie porównywać? Pewnie do D300 ale kolej rzeczy jest taka że nowsze musi być lepsze ale nie koniecznie udane jak seria 6 oraz 8.
    Nikon w wypuszczaniu bubli zacznie numerować nie tylko literkami a stopniować o jeden. Np D836z.

Chcę przez to powiedzieć iż mimo że stać mnie na lepszego FX od D700,mam blokade wewnątrz,która pewnie za jakiś czas puści i jak po obszernym wątku Fatmana i tak zakupiłem D7000
    z50 -

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Co znaczy "pod każdym innym względem" tak poza tym @loki powiedź, po co kupowałeś D750? Skoro pod każdym innym względem masz lepszego D700. Kupujesz dla zasady rzeczy które Ci nie odpowiadają, czy lubisz po prostu pohejtować ? :> Bo póki co, bo głównym Twoim argumentem, jest to: D700 jest lepszy od D750, ponieważ D700 nie ma ruchomego ekraniku, a D750 ma...

ale! wracając do merytorycznej rozmowy i ruchomego ekraniku trochę się sprzeciwie Twojej opinii, w przeciwieństwie do Twojej opinii bez pokrycia, zostawię przykład do czego ruchomy ekranik się może przydać.

może w fotografii nie jest to jakieś istotne i znaczące. Ale czasami się przydaje. W tym przypadku nie musiałem się gimnastykować w miejscu publicznym żeby zrobić zdjęcie. Mogłem sobie kucnąć, ustawić aparat w odpowiedni sposób i cyk fota. Tak samo wykorzystuję to często przy Ślubach, a najczęściej przy detalach ślubnych, np. buty leżące na podłodze, gdzie nie muszę się kłaść wyginać jak wariat przed ludźmi żeby zrobić zdjęcie. Nie wspominając nic o tym że na weselu, podczas szerokiego, często używam ten ekranik robiąc zdjęcia z góry na wyciągniętych rękach większej grupie ludzi. Dawniej robiłem te zdjęcia na ślepo, waliłem po kilka aż wyszło fajne, teraz mam nad tym kontrole Taka sytuacja ...
    To ja może stanę pośrodku bo bawię się obiema puszkami
    Nie zrozumiałeś intencji przedmówcy - dla kogoś, kto nie używa uchylnego ekranu może być to wadą i ja to rozumiem. Kolejny element, który może się zepsuć pod czym podpisuje się rękoma i nogami widząc, jak ten ekran jest wykonany. Gdy aparat dynda przy boku na pasku dół ekranu sam się luzuje i odstaje, taśma na wierzchu... no sory ale solidności w wykonaniu, jak choćby w starych canonach serii G to ja tu nie widzę i rozumiem słowa looki_p.
    Co zaś krasnoludków... ja takie zdjęcia robię włączając w D700 LV i po temacie. Ekran w D750 jest genialny (mam na myśli jakość wyświetlanych barw, kąty widzenia) ale nie popadajmy w paranoję bo wątek ten zaczyna przypominać dywagacje miłośników apple kontra reszta świata
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Wybacz, ale takie gdybanie wciąż nie ma pokrycia. Biegam z d750 po imprezach masowych, reportazach ślubnych, plenerach i powiedz proszę jak mam urwać sobie ekranik, lub taśmę która jest schowana ? Jeśli ktoś się obawia takiej usterki, to nie korzysta z tego. Proste ? również dobrze można stwierdzić że nie jest potrzebny obiektyw, lampa przy aparacie bo może się urwać

Druga sprawa. Ile osób ma d750? Ogrom. Ile słyszałeś przypadków o oderwanych ekranikach ? Bo ja ani razu.

Odnosząc się do zdjęcia z krasnalami, robiłem też to zdjęcie d600 przez LV i niestety musiałem robić to na kolanach w pochyleniu jak jakaś żaba, dzięki czemu uje..bałem sobie kolana jakimś błotem. Bo z tej perspektywy co robiłem D750 niczego nie widziałem na wyświetlaczu, który był na poziomie zero.

Jeśli komuś nie pasuje, to nie kupuję. Teraz aparatów jest na pęczek jest jeszcze opcja kupić i nie używać ...

Strona 19 z 26 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów