Close

Strona 8 z 52 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 520

Domyślnie

Cały czas ta sama śpiewka, że skoro trzeba wyciągać to zdjęcia zepsute. Ogarnijcie się, czasami inaczej się nie da. A tak przy okazji to mój D7100 wyciągane cienie lubi zabarwić na fioletowo, z taką zielenią chyba nigdy się nie spotkałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Dlaczego zepsutych? Potrafisz inaczej naświetlić taki kadr? Robiłeś kiedyś zdjęcia w jaskini, z widocznym niebem?
    Jak w jaskini, to nie wiem, nigdy nie robiłem, ale w pomieszczeniu, tak. Odbite światło z lampy. Widać wszystko w pomieszczeniu i to, co za oknem. Jasne, że nie zawsze się tak da. W jaskini raczej się nie sprawdzi. Za dużo faktury odbijającej światło. Całość wyglądałaby zbyt sztucznie.
    GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S1RM2, S5II, G9II, G9
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Domyślnie

Można też wkręcić mocniejsze żarówki Niestety czasami lampa odpada bo albo się jej nie ma albo nie da odpowiedniej ilości światła albo nie można jej używać. W samym przykładzie TOPa chodzi o sam fakt istnienia bandingu. A skoro jest to może (ale nie musi) zajść sytuacja w której on wyjdzie i zepsuje zdjęcie a jak nawet nie zepsuje to zmusi do dodatkowego wysiłku. Mi ostatnio np wyszedł banding w biały dzień na straganie gdzie było mocne słońce i smoliste cienie. Automat naświetlił na niebo i w cieniach zupełnie schowały się sylwetki ludzi. Nie miałem sposobności wykonać kilku ujęć naświetlonych kolejno na światła i cienie bo ludzie się ruszali i musiałem się ratować wyciąganiem z cieni. Nie mam też pretensji do automatyki bo gdyby naświetliła na ludzi to zamiast nieba miałbym mleko a tego bardzo nie lubię.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 01-02-2016 o 23:51

Domyślnie

bardzo fajne zaprezentowanie problemu bandingu w d7100, czarno na bialym widac o co z tym chodzi i jakie inne dodatkowe artefakty sie ukazuja przy okazji.... Moim zdaniem wypadaloby do zdjec porownawczych z d7100 i d7200 i klatki pogladowej dorzucic klatke pogladowa stanu surowego sprzed obrobki, bo nie kazdy czytajacy sciaga rawa aby sprawdzic samemu jak to dziala zwracam na to uwage, bo dochodzi do sytuacji w ktorej powstaje mit bandingu w d7100 ... Nazwałem "mit" bo w pewnym stopniu problem jest wyolbrzymiony, przynajmniej moim zdaniem. Ja osobiscie nie wyciagam cieni czy nie rozjasniam zdjecia o 5EV, rozjasniam góra do 2 EV i przy takim działaniu tego bandingu nie widac. Oczywiscie zgadzam sie z sytuacja ze czasami jednak trzeba bo inaczej sie nie da ale jezeli ktos jest świadomy problemu, potrzebuje sfotografowac scene gdzie bedzie trzeba wyciagac ostro cień to od tego jest bracketing ekspozycji i np do krajobrazu, mysle ze do jaskini też czy sfotografowania okna w pokoju spokojnie mozna wspomóc sie statywem i kilkoma ekspozycjami.... ale oczywiscie jezeli ktos jest swiadomy i ma inny styl pracy czy tez fotografuje co innego to jak najbardziej d7200 bedzie lepszym wyborem
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

Oczywiście zgadzam się z tym, że są gorsze rzeczy niż banding. Nie pojawia się on znowuż tak często a jeśli nawet to można nauczyć się z nim żyć. Po pewnym czasie nawet wypracowałem sobie coś na kształt przepisu jak go maskować. Trochę to jednak czasu zabiera. Dla tych dla których przykład okienny był zbyt bulwersujący mam inny przypadek. Z wiadomych względów lampy i bracketingi na statywach odpadają. Być może moim błędem było zdanie się na automat i dałoby się to zrobić dużo lepiej, ale stało się i się nie odstanie więc musiałem RAWka trochę pomęczyć.
    orydżinal
    poPSuty
    cropek

Domyślnie

Pytanie pomocnicze - jakiej wielkości musiałby być wydruk, by ów banding zauważyć bez szkła powiększającego?
    Przykład cz4rnucha pokazuje, że także to należy brać pod uwagę, jeśli o ów banding chcemy lub nie chcemy się martwić.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    Pytanie pomocnicze - jakiej wielkości musiałby być wydruk, by ów banding zauważyć bez szkła powiększającego?
    Przykład cz4rnucha pokazuje, że także to należy brać pod uwagę, jeśli o ów banding chcemy lub nie chcemy się martwić.

Banding bandigowi nierówny.

Nie ma jednego obowiązującego wzorca bandingu - jak obserwuję co ludzie pokazują, widzę, że jest to rzecz mocno względna - od delikatnego, do jakiejś masakry. Delikatny się dostrzega jak ktoś o nim wie z góry lub ma mikroskop, masakryczny widać na każdej wielkości na wszystkich odbitkach.

Ja nie mam z nim kłopotów, może dlatego, że jeszcze nie robiłem zdjęć w jaskiniach - ale robiłem na przykład w nocy czy w podobnych warunkach jak Cz4rnuch i żadnych ujemnych cech nei zanotowałem, może dlatego, że robiąc zdjęcia nic o wadach D7100 nie wiedziałem, więc się starałem normalnie: dobra ekspozycja, pilnowanie ekspozycji, w razie trudniejszych warunków (i braku czasu) bracketing i wybór klatki lepiej się nadającej i takie rzeczy. Słowem jak się chce, da się to ominąć lub zminimalizować.

Natomiast więcej bym się martwił o dodawanie zafarbu. O ile ja mam kolory nie takie jak daje puszka, tylko takie jak obrobię (bo obrabiam zdjęcia), więc mnie to mało rusza, o tyle są ludzie którzy kolorów nie ruszają, i mogą mieć z tym problem, jeśli nałoży się zbyt wiele rzeczy na raz: forsowne wyciąganie cieni, banding, do tego szum, dodany zafarb - i robi się dla niektórych za dużo tego dobrego...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    To zależy. Taki jak na fotce powyżej na małej pocztówce 10x15 nie jest widoczny, na większą szkoda mi było tuszu więc nie odpowiem.

Domyślnie

Banding jak banding, zależy kto jakich fot robi najwięcej. Wracając do tematu, różnica w cenie w/w aparatów jest odczuwalna, obecnie chyba bardziej niż jeszcze miesiąć temu, ale sprzęt kupuję się raczej na 2-3 generacje tj 4-6 lat (mowa o hobbyście amatorze), więc chyba warto dołożyć do nowszego i lepszego pod kilkoma względami aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturmsi Zobacz posta
    Wracając do tematu (...) sprzęt kupuję się raczej na 2-3 generacje tj 4-6 lat (mowa o hobbyście amatorze), więc chyba warto dołożyć do nowszego i lepszego pod kilkoma względami aparatu.
    Skąd takie dane? Można prosić jakiegoś linka?

Strona 8 z 52 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów