Szukaj
Nie fotografuję w okularach. Sens jest bardzo prosty. To najtańsza 35tka Leiki do Leiki. Do tego, f/1.4 nie używam, f/2 sporadycznie, więc f/2.8 mi styka.
Problemem jest to, że - szczególnie przy kilku szkłach - prawidłowo można to zrobić tylko w Solms, a to kosztuje i (co może jeszcze gorsze: trwa). Jeśli ma się 1 lub 2 (w tym jedno szerokie) szkła, można próbować kalibrować dalmierz samemu. Mnie metodą prób i błędów udało się ustawić dalmierz pod 50-kę. Ale wtedy rozjechała się 90-ka. Jak ustawiłem pod 90-kę, to tragedia była na 50-ce. W sumie samodzielnych prób nie polecam...
N -> L -> S
Mam Leiki od chyba 3 lat, w żadnej nigdy nie miałem problemu, a używałem 28/2, 28/2.8 (dwóch), 28/1.9, 35/1.4, 35/2.8, 40/2, 50/1.4, 50/1.5 i wszystko chodziło jak powinno.
Ponoć te dalmierze się rozkalibrowują bardziej, jak się aparatu nie używa. Tak słyszałem...
Zrób kalibracje bezpośrednio w Solms - z naciskiem na BEZPOŚREDNIO.
Jak już kupisz Leice używaną i okaże się że warto skalibrować szkła to wyślij maila do Leica i zapytaj o wycenę.
Przy okazji mogą zrobić Ci przegląd aparatu, czyszczenie itp.
Nie baw się w samodzielne "kalibracje" bo więcej napsujesz niż naprawisz![]()
Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95
28/1.9 to Voigtek kolegi. Pstrknąłem nim akurat tylko kilka zdjęć, ale ostrość była jak najbardizej w porządku i tam, gdize trzeba. Nie miałem problemów z żadnym z tych obiektywów.
Skontaktuj się z nami