Close

Strona 89 z 217 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 2164

Domyślnie

Zawsze zastanawialem sie jak dzialaja google dla celownikow 28/50/90. Bo teoretycznie jak z ramek 50mm robi sie 35, to z 28ki powinno byc 21? Mozna by zmienic obiektyw w googlach i nie trzeba zakladac zewnetrznych, odstajacych lunetek.
    A co do Pandy - byla jeszcze ANTYPANDA

Domyślnie

Robert - to nie zatrybi.

Pomijając możliwość podpięcia tych gogli do innego obiektywu, jest kwestia fizycznej wielkości wizjera w aparacie. 28mm to max, co wizjer może przyjąć. Jeśli ramki od 28ki byś powiększył tymi goglami, to po prostu nie byłyby widoczne w wizjerze. Stąd też te dodatkowe wpinane do góry wizjery, które mają po prostu inne powiększenie, przez co mieści się w nich więcej.
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 27-01-2016 o 14:50

Domyślnie

Skoro na wizjerze do 50mm można było widzieć 35mm, to na wizjerze do 28 też będzie widać szerzej. Czy jakieś ramki by się przypadkowo zgadzały - cholera wie. Problem tylko z dalmierzem. Gogle mają okular na okienko dalmierza i sprzężony obiektyw ma zmodyfijowaną konstrukcję, aby z tym współpracować. Dlatego gogle na normalnym obiektywie nie pozwolą na ustawianie ostrości. Natomiast można by użyć samego okularu na wizjer, żeby zmienić sobie jego pole widzenia, a ostrość ustawiać już bez dalmierza. Są też wkręcane soczewki na tylną muszlę zmniejszające powiększenie, ale to już nie zmieni pola widzenia samego wizjera, jedynie ułatwi ogarnięcie wzrokiem najszerszej ramki.

Domyślnie

@ Franek - skoro "rozszerza" "calocelownikowa" 50ke z M3, to powinno tez rozszerzyc 28. Nie wiem tylko jaki to bylby wtedy kat.
    @Pawel - ostrosc przy szerokim to maly problem. Nawet jak by sie krzywka nie zgadzala, to glebia nadrobi. Soczewki jak wsponiales, pola widzenia nie powieksza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    Jeszcze chyba wczoraj była M9 na all....
    Podobno z wystawy sklepowej, nowiutka na gwarancji.
    Dziś już jej nie ma.
    Widzieliście tę aukcję?
    Tu masz w dobrej cenie i z małym przebiegiem: http://www.interfoto.eu/?page=subpro...at=13034&id=35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Tu masz w dobrej cenie i z małym przebiegiem: http://www.interfoto.eu/?page=subpro...at=13034&id=35
    To moja ex. Jakby co, to dalmierzowi nie zaszkodziłaby kalibracja... Ale tragedii nie ma.

Edit: jednak nie, moja miała wyższy przebieg
    Ostatnio edytowane przez Cooder ; 27-01-2016 o 21:58
    N -> L -> S

Domyślnie

To jeszcze z pewnych rąk! I taniej pewnie można dorwać poza interfoto, skoro znalazł się właściciel

Domyślnie

Teraz śledzę ceny, ale we wrześniu to.....
    Żyje się raz.
    Koledzy napiszcie jaki model obiektywu jest dobry i tani.
    Chodzi mi o dwa szkła.
    Pierwszy to 28mm f 2,8.
    Drugi to 50mm f2.0.
    Takie bym chciał, ale nie łapie się jeszcze w różnych wersjach...III, IV, ASPH.
    Ewentualnie mógłby być też jakiś Zeiss lub Voitek na początek...
    I ile mniej więcej warto zapłacić, za takie szkła?

- - - - kolejny post - - - - - -

Aha, gdzie można zrobić ewentualnie taką kalibrację i ile kosztuje?
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 27-01-2016 o 23:40
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

28/2.8 Leiki wszystkie są prawie identyko. Różnią się rozmiarem, im starsze tym większe. Nowe 28/2.8 jest b. małym szkłem. Im nowsze obiektywy, tym z reguły kontrast wyższy.

50/2 Leikowego nie da się chyba kupić źle. Ogólnie ponoć trudno spieprzyć szkło 50mm, a Summicrony są po prostu bardzo dobrymi obiektywami.

Do Mki w zasadzie nie ma złych szkieł; wszystko jest przynajmniej bardzo przyzwoite. Zdarzają się jakieś historie typu grzybiejące od środka Rokkory (Minolty), ale to generalnie rzadkość.

Kupować na niemieckim ebayu, na l-camera-forum cośtam i na leicashop.com

Domyślnie

Gdzieś kiedyś już o tym pisałem, więc mogę się powtarzać.

Ogólnie bardzo dobre są wszystkie Summicrony 50. Najstarszy wysuwany model z lat 50 też, aczkolwiek trzeba mocno się naszukać, żeby taki utrafić z idealnym stanem szkieł. Dwójka w wersji z goglami (tzw. Nah-Summicron albo Dual Range Summicron) jest genialna mechanicznie i znakomita optycznie, działa jak marzenie na kliszy, ale z cyfrowymi aparatami współpracuje w ograniczonym zakresie. Jeżeli zatem miałaby być dwójka do cyfry, to trzeba brać wariant bez gogli i będzie pan zadowolony. Trzecia wersja - ta z lat 70 - uchodzi za najlepszą w relacji jakość-cena. Potem kolejne nowsze są bez jakiegoś drastycznego skoku jakościowego i trochę droższe. Patrząc w tej chwili na niemieckiego eBaya mam nieodparte wrażenie, że jakby ceny starszych Summicronów generalnie poszły w górę w stosunku do dwóch poprzednich lat.

Zeiss wcale nie musi być na początek, ponieważ jak najbardziej może być na zawsze. Oba Zeissy 50 ZM mają równie znakomitą opinię jak Summicrony, aczkolwiek w przypadku Planara 2/50 trochę bez sensu są filtry 43 mm, zaś Sonnar 1,5/50 jest raczej dla koneserów ze względu na swoje charakterystyki.

Jest jeszcze opcja pięćdziesiątki dla ekstremalnych koneserów, a mianowicie analogiczny Sonnar 1,5/50, ale w oryginalnym starym wydaniu z bagnetem Contaxa i adapterem. Dawałem przykłady na AO, co taki zestaw jest wart na filmie. Na cyfrze też działa bez zarzutu, jak można wyczytać na forach lajkowych. Przy odrobinie farta idzie się zmieścić w 400 euro, więc nic dziwnego, że mam już dwa takie. Jest też Sonnar 2/50, ponoć ciutkę gorszy optycznie, cenowo na zbliżonym poziomie. No i klasycznego wysuwanego Elmara 50 wcale nie skreślałbym a priori, jeżeli budżet gra rolę. To jest bardzo fajny i dobry obiektyw, który bije całą resztę na głowę pod względem gabarytów.

Przed zakupem 28 warto się zdecydować, jakich filtrów zamierza się używać, żeby nie kupować podwójnie. Jeśli tradycyjne 39 mm, to wchodzą w grę tylko najnowsze Elmarity 28. Jeżeli starszy Elmarit albo Zeiss, to wtedy są potrzebne filtry 46 mm. Summicrony 50 wszystkie wersje (oprócz nowego APO) mają 39 mm.

Strona 89 z 217 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139189 ... OstatniOstatni