Close

Strona 139 z 217 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 381 do 1 390 z 2164

Domyślnie

Aparat ma kilka ramek. Bez jakiegokolwiek podpiętego obiektywu możesz przyłożyć oko do wizjera i sobie dinksem je przełączać. Ale dinks zawsze wraca do podstawowej pozycji. Gdy masz podpięty obiektyw również możesz sobie przełączać te ramki, a po puszczeniu dinksa powinien on wrócić do pozycji, którą mechanicznie wybrał dany obiektyw. A teraz jest tak, że dźwigienka przy bagnecie jest uszkodzona i aparat nie wybiera żadnej ramki i pokazuje jedynie domyślną - 35mm. Przejściówka ma właśnie taki zahacznik, który zahacza dźwigienkę na bagnecie i wybiera ramkę. Ale jak dźwigienka jest uszkodzona (moim zdaniem, tak na oko, jest za głęboko schowana) to zahacznik nie ma się o co zahaczyć i nie wybiera żadnej ramki; aparat pokazuje więc podstawową ramkę 35mm myśląc, że żadne szkło nie jest podpięte.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    A nie powinno to działać tylko z oryginalnymi obiektywami?
    A do innych ręcznie trzeba ramkę wybrać?
    Bo niby w co ma ten mechaniczny dinks wskakiwać przy przejściówce?
    Tak pytam, sorry, chcę zroumieć o co chodzi.
    Normalnie działa z nieoryginalnymi tez. To tylko krzywka w obiektywie/przejsciówce.
    Dwa: nie ma możliwości permanentnego wyboru innej ramki niż zapodana przez obiektyw. Możesz dinksem na chwile wybrać inną ramkę, ale jak ją puścisz, to ramka wraca do właściwej.

Domyślnie

Skąd przejściówka wie, jaką ogniskową ma podpiętą? żeby dżwigienką sterować?
    Bo to pewnie się chowa bardziej lub mniej i stąd info dla ramki?
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 28-10-2016 o 13:22
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Nie mam pojęcia. Ale wie, bo działało z poprzednim aparatem.

Domyślnie

Panowie, na mój prosty rozum to tak zrozumiałem, że:
    Oryginalny obiektyw, lub każdy inny z bagnetem leica m ma wyfrezowaną w dedykowanym miejscu krzywkę która mechanicznie informuje
    o ogniskowej i aparat wybiera ramkę.
    A co jak to idzie przez przejściówkę.
    Np. Nikon AiS- Leica M, czy M39-Leica M?
    Z tego co wiem, to nowsze obiektywy leici maja taki kod na bagnecie do rozpoznania, a na starszych taki kod można w serwisie nadrukować..
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 28-10-2016 o 13:37
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Nigdy "kropki" nie miałem ale mam taką przejściówkę i coś tam powycinane jest. Może przez te otworki jakiś bolec przechodzi? Pytam z ciekawości. Na samej przejsciowce też pisze, że dla szkieł 28 do 90
    NIKON forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    Skąd przejściówka wie, jaką ogniskową ma podpiętą? żeby dżwigienką sterować?
    Bo to pewnie się chowa bardziej lub mniej i stąd info dla ramki?
    Jak pisałem wyżej: krzywka / odpowiednie wyprofilowanie krawędzi w obiektywie. W przejściówce jest (powinno być) dokładnie to samo. Kod 6-bit to zupełnie inna historia. Tu zdjęcie z poradnika, jak spowodować, żeby summicron 40 zamiast ramek do 50 mm pokazywał ramki do 35 mm.

Ostatnio edytowane przez Cooder ; 28-10-2016 o 13:42
    N -> L -> S

Domyślnie

Różne ogniskowe potrzebują różnych adapterów. Jeden adapter będzie uaktywniał ramki do dwuch ogniskowych, 135/35mm, 50/75mm, 28/90mm.
    Czyli portrzebujemy trzech adapterów do wszystkich ogniskowych.
    Tak mnie się zdaje.

Domyślnie

Radzieckie obiektywy M39 do Zorki Feda nie mają (chyba) żadnego sposobu oznaczania ogniskowej (mam ich parę i niczego takiego nie stwierdziłem), więc nie wiem, jak taki obiektyw mógłby poprzez przejściówkę poinformować korpus aparatu o swojej ogniskowej.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Radzieckie obiektywy M39 do Zorki Feda nie mają (chyba) żadnego sposobu oznaczania ogniskowej (mam ich parę i niczego takiego nie stwierdziłem), więc nie wiem, jak taki obiektyw mógłby poprzez przejściówkę poinformować korpus aparatu o swojej ogniskowej.
    Uff, spróbuję jeszcze raz : przez krzywkę To nie obiektyw informuje aparat przez przejściówkę, tylko sama przejściówka informuje aparat "udając" mocowanie obiektywu.
    N -> L -> S

Strona 139 z 217 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189 ... OstatniOstatni