Szukaj
Ostatnio edytowane przez Hazer ; 19-01-2016 o 13:43
Dzionek mija ja niczyjaZapraszam do komentowania!
Fajnie wyszła szadź.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
"... ocena bardzo dobra którą otrzymałem zdopinguje mnie do dalszej systematycznej pracy ... "![]()
Pierwszy plan jest fajny, drugi już niekoniecznie. A gdyby tak przy następnej okazji skierować obiektyw w lewo, tam gdzie te równe drzewa (krzewy?) i zrobić z tego taki malarski minimal?
Kadrowałem też w takim minimalu, ale tam nie sięgały promienie wschodzącego słońca. Tylko w tym miejscu wierzchołki tych roślinek były ładnie podświetlone
Zdjęcie fajne tylko nie podoba mi się tarcza słońca.
Pozdrawiam
Touche!
OK, to teraz uwagi natury ogólniejszej. Okazuje się, że próbowałeś już jakoś inaczej kadrować - to dobrze, choć szkoda, że nie udało Ci się skadrować lepiej, czytaj - wykroić jakiegoś takiego kadru, żebyśmy wszyscy posikali się z zazdrości. To będzie następnym razem jak widzę.
A teraz co jeszcze można zrobić (na przykład dla nabrania wprawy, dla zabawy, lub w celach treningowych)... Szadź wyszła ładnie, już to przyznawałem, ale kolory nie do końca mi pasują. Szadź to chłód, mroźne powietrze, rześki poranek lub wieczór - a na zdjęciu mamy ciepłe, miodowe kolory - czyli lekki dysonans. Nie twierdzę, że dyskwalifikujący, ale można by to poprawić w ramach nauki jak zdjęcie podać, żeby zyskało na atrakcyjności.
W dawnych latach, kiedy byłem jeszcze młody i udzielałem się na tym forum pod innym nickiem, jak ktoś chciał dać jakąś radę, żeby sobie ilość postów podpompować, a nie bardzie wiedział co by tu powiedzieć - często można było przeczytać odzywki typu: a może by to zdjęcie w czarno-białe? Kpiłem sobie z tego, bo na ogół rady tego typu były słabo sensowne, tym bardziej, że konwersja do b&w musi mieć jakiś cel, jakiś zamysł, coś ze sobą nieść, jakąś wartość dodaną, a nie być tylko bezmyślnym pstryknięciem guzika w programie graficznym.
Przy tym zdjęciu nadarza się okazja, żeby to zrobić w sposób sensowny. Czemu? Skoro szadź wyszła ładnie, ale kolory powinny być raczej zimne a nie ciepłe - zróbmy właśnie to: zmieńmy kolory na zimne. Nie sposób tego zrobić na kolorze, bo wyjdzie sieczka, ale na skonwertowwanym do b&w - czemu by nie? Jak to robić? Można na jakieś dwa miliardy sposobów: mniej lub bardziej, delikatnie czy może gwałtownie, leciutko, czy z bardzo dużym nasyceniem... Poniżej jedna z dwóch miliardów możliwych wersji, mająca Cię zachęcić do tego, żebyś sam spróbował tak, jak sam uznasz że będzie dobrze. czemu taka wersja? A bo akurat teraz taka mi się podobała, bo może za godzinę będzie mi się podobać inaczej: mniej lub bardziej...
Czy to pomoże? Moim zdaniem tak, przynajmniej całe zdjęcie będzie zimne, ale pewnie - jak co do wszystkiego na tym świecie - będa różne zdania.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Dzięki za cenne uwagi, ale nie do końca bym się zgodził. Oczywiście można interpretować na każdy lub w każdy sposób, ale proponujesz poprawianie natury - kolorystyki, którą zastałem wczesnym świtem i którą zarejestrowała matryca aparatu. I przyznam, że dysonansu tu nie widzę no chyba, że chcielibyśmy z premedytacją spotęgować wrażenia u odbiorcy zmieniając kolorystykę podkreślając zimne barwy. Oczywiście za cenne uwagi dziękuję![]()
Zarówno na pierwszej jak i na drugiej fotografii, czuć chłód...Podoba mi się i jedno, i drugie spojrzenie. Dobre zdjęcie.
Pzdr
Pozdrawiam kolektyw. Grzesiek
--------------------------------------
Aparat, obiektywy...
Skontaktuj się z nami