Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Chciałbym filmować nikonem...

Witajcie. W związku z powiększeniem rodziny odczułem potrzebę posiadania body z filmowaniem amatorskim/domowym. Moja styczność z filmem oparła się póki co z baaaaardzo pozytywnym wydźwiękiem o pożyczone Sony NEX-5R/18-55OSS. Tak jak doczytałem w recenzjach: płynne ostrzenie, focuspeaking, stabilizacja, płynne zmiany ekspozycji, gibany lcd czynią "kręcenie" soniakiem lekkim Problem jest tego typu, że obiema ręcami i nogami siedzę parą wychuchanych "desiedemsetek" wraz z resztą gratów w nikonie i chciałbym mieć coś filmowego ze stajni nikona...bo trzeba będzie jedno body FX spieniężyć dlatego mój wzrok padł na najnowsze body APSC Nikona. Czy jest jakaś szansa na to, że nowe body pokroju D5500/D7200 po np.aktualizacji firmware zaczną podobnie płynnie filmować z najnowszymi obiektywami Nikona 18-55 AF-P? Czy ten AF-F w nikonie jest naprawdę taki lichy przy sonowskim rozwiązaniu?
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Nie nastawiaj się na AF przy filmowaniu D5500. Dobrze się nadaje do tego, żeby naostrzyć przed rozpoczęciem ujęcia i tyle. Praca AF w trakcie ujęcia niszczy to ujęcie.
    Jeżeli AF przy filmowaniu, to nie aparat, tylko kamera wideo Ci potrzebna.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Nie wiem jak jest w najnowszych modelach ale w starszych AF-F do filmowania w ogóle się nie nadaje, w praktyce oznacza to że nie ustawia ostrości ani płynnie ani skutecznie, w słabym oświetleniu wcale nie działa.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Na dzień dzisiejszy Nikon nie wyprodukował lustrzanki z użytecznym AF. Najprawdopodobniej będzie to miał D500, ale cena z innego przedziału. Na początek 10 tyś.
    Jeśli ta technologia się sprawdzi, to pewnie będzie zaadoptowana do nowych modeli z niższej półki. Raczej nie ma szans żeby to się stało za sprawą uaktualnienia softu.

Domyślnie

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Nie nastawiaj się na AF przy filmowaniu D5500. Dobrze się nadaje do tego, żeby naostrzyć przed rozpoczęciem ujęcia i tyle. Praca AF w trakcie ujęcia niszczy to ujęcie.
    Jeżeli AF przy filmowaniu, to nie aparat, tylko kamera wideo Ci potrzebna.
    Tego się spodziewałem. Nie wyobrażam sobie kamery w moich ręcach. Parę razy dosłownie się "bawiłem" ale żadnej frajdy mi to nie sprawiło i raczej nie sprawi. Dopiero jak dorwałem NEXa coś drgnęło. Pobawiłem się NEXem także z przejściówką na swoją nikonowską szklarnią i kopara mi opadła Manualne ostrzenie z focuspeakingiem wymaga wprawy ale efekty są naprawdę tego warte !

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Na dzień dzisiejszy Nikon nie wyprodukował lustrzanki z użytecznym AF. Najprawdopodobniej będzie to miał D500, ale cena z innego przedziału. Na początek 10 tyś.
    Jeśli ta technologia się sprawdzi, to pewnie będzie zaadoptowana do nowych modeli z niższej półki. Raczej nie ma szans żeby to się stało za sprawą uaktualnienia softu.
    Z tym softem to czysto teoretuzuje gdyż gdzieś obiło mi się o oczy, że te najnowsze modyfikacje 18-55 AF-P będą mogły mieć np. VR ON OFF włączane z poziomu menu body więc pewnie będzie niebawem świeży firmware do puszek D5300/5500. Stąd też moje nadzieje na poprawę pracy filmowania skoro nikon tak się szczyci nowym krokowym silnikiem AF w tych KITach.

Co by to nie było widzę, że nie ma siły i najpraktyczniejszym rozwiązaniem będzie zakup NEXa, konkretnie najlepiej dziś prezentuje się A6000 z tego co się zorientowałem.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Filmując Nikonem nie ma przeszkód, żeby ostrzyć ręcznie w trakcie ujęcia. Potrzebny byłby obiektyw z sensownym pierścieniem ostrości i wizjer, ale to nie są bariery nie do pokonania.
    Nie bardzo rozumiem, jaki masz problem z kamerami. Do filmowania kamera to świetna rzecz - do tego została stworzona

Domyślnie

Będziesz zadowolony z tego A6000. Weź też pod uwagę Panasonica G7, o ile nie przeszkadza Ci nieco mniejsza matryca.

Domyślnie

Da radę ostrzyć ręcznie w trakcie ujęcia w A6000?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Filmując Nikonem nie ma przeszkód, żeby ostrzyć ręcznie w trakcie ujęcia. Potrzebny byłby obiektyw z sensownym pierścieniem ostrości i wizjer, ale to nie są bariery nie do pokonania.
    Nie bardzo rozumiem, jaki masz problem z kamerami. Do filmowania kamera to świetna rzecz - do tego została stworzona
    Ten wizjer to nakładany na LCD? Bez niego będzie trudniej czy niewykonalne?
    Co do kamer...Śmieszne to jest, nie potrafię tego bliżej wyjaśnić Być może to fenomen malutkiego NEXa?

Cytat Zamieszczone przez kostek-brasil Zobacz posta
    Będziesz zadowolony z tego A6000. Weź też pod uwagę Panasonica G7, o ile nie przeszkadza Ci nieco mniejsza matryca.
    Recenzje czytane i youtubowe mocno zachwalaja A6000 także nie przewiduję rozczarowania. O panasie czytałem ale nie chcę mniejszej matrycki
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

W czasach gdy dostępny jest A6k z XAVC S oraz wyższe modele (A7) filmowanie najkonem wydaje się być zabawne...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni