Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Domyślnie

Paweł, co do Wołowca, to właśnie teraz w RMFie podali, że ktoś się obsunął na Grzesiu- tylko na tym szczycie
    Co do informacji to ja również się teraz pogubiłem. Bo co do wypadku pierwszego(teoretycznie) to było wczoraj w żlebie, zginęła kobieta, którą szukali całą noc z braku możliwości helikoptera, zaś dzisiaj rano pisali o kobiecie która spadła z koziego i to ona była w ciąży- więc nie rozumiem.
    Zapomnieliście jeszcze o rzeszy ludzi, którzy utknęli na Morskim Oko i w akcję zostało zaangażowane wszystko co jest możliwe, straż, policja, TOPR i TPN.
    Co do umiejętności w górach, racja trzeba je mieć i to nie zależenie czy idzie się w lecie czy w zimie, jednak teoretycznie można sobie zadać pytanie, gdzie to doświadczenie nabyć? no trzeba iść, żeby zobaczyć, nauczyć się... I właśnie, moim zdaniem tutaj jest ogromny problem, zarówno letni jak i zimowy.
    Ludzie przyjeżdżają w Tatry i od razu ogień tam gdzie najtrudniej i najwyżej, no bo jak to, co powiedzą? że byli na Kasprowym(oczywiście wejść, nie wyjechać), Gęsiej Szyi, szpiglasowej? Oczywiście że nie, dlatego idą tam, gdzie jest bardzo trudno i rodzi się problem... Mało ludzi zaczyna małymi krokami, stopniowo zdobywa wysokości, doświadczenie... Może to mało poważne, ale moim pierwszym powazniejszym wypadem w tatry była Gęsia Szyja i... i do dzisiaj ją wspominam, jak to było mi trudno wyjść na góre, bo jak to wiadomo było to na zasadzie, ja, ja nie dam rady? tempo miałem takie, że prawie biegłem, a pod górę nie było już siły- to była moja pierwsza nauczka, od tej sytuacji wiedziałem, że siły trzeba dzielić na całą trasę, nie tylko na część. Tak samo robiłem zimą- byłem mądrzejszy, wpierw po małych, powoli, dopiero jak zrozumiałem czym to się je, jak to wygląda- to odważyłem się wyjść na coś poważniejszego. Mimo wszystko, trzeźwy umysł, próba przewidzenia czegoś co się jeszcze nie stało, a może- to podstawa zarówno w górach, jak i przy uprawianiu wielu innych sportów.
    No, to tyle z mojego wywodu
    ps. Na koniec taki filmik, może ktoś nie widział:
    http://fakty.tvn24.pl/aktualnosci,59...ka,606372.html

Dzięki Piotrek, ale to i tak nic w porównaniu do Ciebie
    Pozdrawiam

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Kurtz - trzeba zaczekać na oficjalne info Topru wtedy będzie wiadomo.

A co do warunków ... sztuką jest wybrać najlepsze aby nie było tego co teraz przy małej ilości śniegu. Tworzy się lód: raki i czekan nie trzymają i o poślizgnięcie bardzo łatwo.
    Ja zaczekam jednak na lepszą porę ...
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milk Zobacz posta
    Wołowiec jest spoko ... pogoda rzeczywiście się poprawiła i ma być dobrze. Ale ślisko przy małym śniegu będzie i trzeba uważać... do tego granią troszkę wiatru i może wcale nie być tak sielankowo ...
    .
    Niezupełnie Grzesiek, pogoda w tę niedzielę co byłem też była dobra, śniegu nie przybyło niestety a lód nadal się utrzymuje. Jedynie wiatr i mróz będzie uciążliwy...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Ciekawie się dzieje, nie ma co. Strach iść po równym bo też lód...
    http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...ch,nId,1946738
    http://tatromaniak.pl/aktualnosci/c/...ary-smiertelne
    Ostatnio edytowane przez moshica ; 30-12-2015 o 16:40
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Ciekawie się dzieje, nie ma co. Strach iść po równym bo też lód...
    http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...ch,nId,1946738
    http://tatromaniak.pl/aktualnosci/c/...ary-smiertelne
    Rzeczywiście "czarna seria" z początku sprzeczne informacje teraz zaczęto prostować ... do tego jeszcze trójka na Słowacji
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Nie przypominam sobie takiego okresu, by było tak dużo wypadków w takim krótkim czasie;/

Jak by co, to odnowiłem temat, bo gdzieś poprzedni zaginął.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...51#post3644551
    Ostatnio edytowane przez bajcy ; 30-12-2015 o 18:07

Domyślnie

o do umiejętności w górach, racja trzeba je mieć i to nie zależenie czy idzie się w lecie czy w zimie, jednak teoretycznie można sobie zadać pytanie, gdzie to doświadczenie nabyć? no trzeba iść, żeby zobaczyć, nauczyć się... I właśnie, moim zdaniem tutaj jest ogromny problem, zarówno letni jak i zimowy.
    Ja miałem to szczęście, że zaczynałem w Tatrach jako gówniarz, chyba z 10 lat miałem albo nawet mniej. Ojciec wpoił mi pewne zasady i nauczył szacunku do gór. Również kupując mi książki w stylu "Tatrzańskie dramaty". Trochę później zacząłem się też wspinać ( skały, jura, nigdy nie udało mi się wyjechać w Tatry na wspin ) co uważam, że też pomogło mi rozwinąć się w dobrym kierunku. Wydaje mi się, że tego teraz najbardziej brakuje. Ludziom wpaja się, że mogą wszystko, że są wolni, mają przeświadczenie, że nic im się nie może stać. Nie ma tych, którzy mogliby im pewne wartości, zachowania, wiedzę przekazać. Przede wszystkim, nauczyć ludzi oceny swoich sił, warunków, podejmowania decyzji o powrocie.

To faktycznie czarna seria i też nie pamiętam, żeby góry upomniały się o aż tyle ludzi w tak krótkim czasie.

Turystów w Morskim Oku nie komentowałem, bo staram się używać parlamentarnego języka na forum, a takie zachowanie wzbudziło we mnie wszelkie negatywne emocje.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Przeniosłem Twoją wypowiedź do tematu w CAFE, masz nadzieję że nie masz mi za złe
    Pozdrawiam

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów