A ile czasu zajmuje wam doprowadzenie do odpowiedniego stanu jednego zdjęcia?
Szukaj
A ile czasu zajmuje wam doprowadzenie do odpowiedniego stanu jednego zdjęcia?
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Jaki by program nie był, sam cudów nie zrobi. PiKa możesz cały czas szukać tego idealnego, ale go nie ma - znajdź ten który Tobie będzie najbardziej odpowiadać i się go naucz.
Przez parę lat nie widziałem nic lepszego niż ACR i Ps, atualnie wolę tandem C1 i Ps.
Nie dlatego, że C1 jest lepszy itp., po prostu efekt mi bardziej odpowiada.
Pozdrawiam Mirek
Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Koledzy tu piszą, że da się w parę sekund, ale ja nie jestem taki szybki, i nawet nie chcę być.
Jeśli fotografowałbym na przykład wigilię jak Ty - domyślam się, że w jednym pokoju a nie w kilkunastu różnych, to ja bym wolał dopieścić jedno zdjęcie pod względem kolorystycznym: WB, likwidacja zafarbów od ścian czy podobnych - a potem przeniósł te ustawienia na resztę sesji. Dopiero w takich sytuacjach wychodzi na jaw cała potęga stylu pracy LRa, C1 czy innych tego typu programów.
Jeśli podczas robienia zdjęć nei zmieniły się warunki oświetleniowe, nic nei stoi na przeszkodzie, żeby docyzelować kilka kluczowych klatek, a potem przenieść tą wycyzelowaną obróbkę na resztę klatek, skoro są robione w warunkach identycznych oświetleniowo. Tym sposobem nawet nie robiąc jak mistrzowie tutaj w parę sekund, a w parę minut i tak osiąga się rewelacyjną szybkość, skoro ustawienai z jednego pliku przenosisz na następnych 30 albo i 100 klatek.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Wszystko zależy od potrzeb i okoliczności. Wiadomo, że inaczej się człowiek angażuje podczas obróbki kilkudziesięciu zdjęć z meczu, koncertu czy pikniku firmowego, a inaczej, kiedy do obrobienia jest naście zdjęć o nieporównywalnej wartości emocjonalnej. Chociaż... Osobiście nawet tym ostatnim nie poświęcam zbyt dużo czasu w C1. Prostowanie, balans, krzywe, kadr, ewentualne odszumianie, i to wszystko. W resztę wolę zaangażować Shopa. Nie przepadam za obróbką lokalną w C1.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Ja przeżyłem sytuację odwrotną: dawniej nie potrafiłem sobie wyobrazić, żeby coś zrobić bez udziału Photoshopa - obecnie do fotografii używam go od wielkiego dzwonu, bo całą resztę załatwiam w LRze. Tak jest mi szybciej (cyzeluję jedno, przenoszę dwoma klikami na dwadzieścia następnych), a odkąd LR dorobił się prostowania geometrii i lepszego działania pędzli PSa widuję coraz rzadziej, bo możliwości LRa są coraz większe.
Móiwę oczywiście o fotografii jako moim hobby, bo w zawodowo w DTP to (niestety) ciągle PS jest nei do zastąpienia.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Ja nadal preferuję jednak detailing w Photoshopie niż programach do obróbki RAW. Szybciej i precyzyjniej przychodzi mi operować na warstwach i maskach Shopa niż ich odpowiednikach np. w C1. Tablet też lepiej da się wykorzystać w PS niż w innym sofcie. Pomijając już fakt, że gros narzędzi po prostu trudno znaleźć... Coś co by miało zastąpić Healing brush czy nawet stamp to kpina, tryby mieszania warstw -- nie ma, dobre narzędzia do korekcji geometrii â to także domena np. DxO ViewPoint niż kulawego modułu w C1. Owszem, przy odpowiedniej dozie samozaparacia -- można wiele zrobić na etapie RAW. Niemniej kwestia przyzwyczajenia i znajomości narzędzia, którego używam ponad 20 lat, swoje robi. Nie chcę marnować kwadransa na dziubanie w C1, jeśli mogę to zrobić prawie z zamkniętymi oczami w 2 minuty w PS. Oczywiście to się tyczy jedynie setów na których bardzo mi zależy, lub sesji, które kończą się na 20-30 zdjęciach i które kosztują więcej niż jakieś typowe repo za kilka stówek.
www.SALDAT.pl
Dzięki za odpowiedzi. Im dłużej przyglądam się wynikom mojej obróbki, tym mniej jestem pewien który odcień jest lepszy![]()
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Macie jakiś pomysł na profile do D810?
C1P używam od niedawna, wszystko super, tylko bardzo podkręca mi kontrast na starcie, wygląda to tak (po prawej z Photo Mechanic 5 - wygląda to dużo lepiej):
I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
http://instagram.com/adrwoz
Skontaktuj się z nami