Close

Strona 66 z 70 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 725

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Nie, nie. Pisałem, że nie znam programu, suwakami potrafię ruszać.

I tak - szukałem profilu (bądź jakiegoś ustawienia), które by mi zdjęło ten kontrast - bo, jak pisałem wcześniej, podczas ładowania rawów przez ułamek sekundy jest "blado", więc sądziłem że tak jest defaultowo tylko u mnie coś jest nie tak.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Sformułowanie 'kręcenie profilu' brzmi sakramencko szpanersko i być może niektórzy uwierzą, że to jakaś wyższa szkoła jazdy, ale w tym wypadku całość sprowadza się do zmienienia kontrastu na który narzekasz (obojętne czy suwakiem, czy levelami, czy krzywą, czy kombinacją tychże) i zapisanie sobie tych ustawień jako defaultowe.
    Dokłdnie tak jak mówisz, nigdy nie twierdziłem inaczej.

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Nie rozumiałem w tej sytuacji w czym od tygodnia jest problem - stąd pytanie - ale już wiem.
    Nie od tygodnia Poza tym chyba zostałem źle zrozumiany. Nie oczekiwałem żadnej czarnej magii czy innych gotowców tylko jakiegoś profilu/ustawienia itd. Sądziłem, że ktoś napisze coś w stylu: znany problem, spróbuj <tu nazwa profilu/ustawienia>, u mnie pomogło
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Tyle, że to nie jest żaden problem. Kontrast, który dla Ciebie jest zbyt duży, byłby całkowicie normalnym kontrastem zdjęć, dla chyba każdego istniejącego aparatu cyfrowego, fotografujących pokazaną przez Ciebie scenę. Przed prawidłowym wyświetleniem zdjęcia zobaczyłeś po prostu efekt nie do końca przekonwertowanych informacji. Tylko tyle. C1 nie odstaje w tej kwestii od LR, ACR, czy innych aplikacji. Nooo… screen z Photo Mechanica, sugeruje że ten również nie poradził sobie ze zdekodowaniem RAWa z D810.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tyle, że to nie jest żaden problem. Kontrast, który dla Ciebie jest zbyt duży, byłby całkowicie normalnym kontrastem zdjęć, dla chyba każdego istniejącego aparatu cyfrowego, fotografujących pokazaną przez Ciebie scenę. Przed prawidłowym wyświetleniem zdjęcia zobaczyłeś po prostu efekt nie do końca przekonwertowanych informacji. Tylko tyle. C1 nie odstaje w tej kwestii od LR, ACR, czy innych aplikacji. Nooo… screen z Photo Mechanica, sugeruje że ten również nie poradził sobie ze zdekodowaniem RAWa z D810.
    Ja rozumiem co masz na myśli i częściowo się z Tobą zgadzam, natomiast po prostu wolę mieć bardziej blade zdjęcia na wejściu, wygodniej mi się wtedy obrabia. To co pokazał Photo Mechanic to nie jest oczywiście święty Graal pokazałem to, żeby zobrazować o czym mówię (lepiej pokazać, niż opisywać ;]).

Tak czy siak dzięki!
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

No to powtórzę pytanie: jak się pozbyć czerwonego zafarbu na twarzach?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Kupić LRa?

No dobra, a jak nie, to ja bym użył wszelkich dostępnych narzędzi do koloru - i patrzył, czy załatwi to sprawę. W Lrze masz kilka możliwości, spodziewam się że C1 nie będzie dużo gorszy, a zatem, wymieniając kolejności dowolnej: WB, Hue/Sat/Lum, krzywe na osobnych kanałach RGB, szczegółowa kalibracja profilu wywoływania, split toning (i kolory dopełniające - ostrożnie bo więcej można popsuć), korekty lokalne z inną temperaturą... To są narzędzia, których można użyć w LRze, myślę, że mniej więćej podobne (tylko może o innych nazwach) są lub powinny być w C1.

Widziałem na screenach z C1 (choć nie sprawdzałem jak działa) 3 koła do manipulacji WB i być może też kolorami HSL, jeśli się to jakoś opanuje, wygląda jakby mogło pomóc.

No bo ogólnie dążymy do tego, zeby w pewnych fragmentach było mniej czerwonego koloru: na twarzach, czyli w jasnych partiach... I da się to zrobić pewnie nie jednym tylko programem.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Te 3 koła ("color balance") to chyba nie bardzo się do tego nadadzą. W każdym razie mnie nie udało się tak nimi poruszać, żeby twarz miała lepszy kolor (mniej czerwony). Poza tym działają na całe zdjęcie. Tylko do maski nie da się ich zastosować.

Ja najlepszą metodę jaką znalazłem, to zrobienie maski na twarz, a później użycie pipety z "color editora", żeby pobrać kolor gdzieś z obrębu twarzy, i zmiejszenie saturacji o 10-20 punktów. Wygląda lepiej, ale nie idealnie. Zastanawiam się, co jeszcze można zrobić, ewentualnie czy powinno się to robić jakoś inaczej. Jest mniej czerwono, ale kolor skóry chyba nie jest całkowicie naturalny.

Wydaje mi się, że ta czerwonka pojawia się przy wyciąganiu z cieni + zwiększaniu kontrastu... W sumie się trochę dziwię, bo wydawało mi się, że czerwonka to w Canonie
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Dobra obróbka skóry to często ciężko zdobyta wiedzą, którą raczej na forach ludzie się nie dzielą...
    Dlatego szukaj kogoś, kto robi warsztaty i się na nie wybierz. Nie będziesz żałował.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    Dobra obróbka skóry to często ciężko zdobyta wiedzą, którą raczej na forach ludzie się nie dzielą...
    Mam nadzieję, że od tej zasady są wyjątki. Pocieszam się, że skoro programiści mogą, to fotografowie także

Cytat Zamieszczone przez Mario__S Zobacz posta
    Jak naprawdę tak bardzo ci przeszkadza ten kolor skóry to spróbuj zdjąć pomarańczowego
    A jak to w praktyce osiągnąć?

Domyślnie

Lokalnie zmienić barwę możesz tylko na warstwach wykorzystując narzędzie do edycji koloru. Masz w nim trzy zakładki i cztery suwaki.
    Użyj zakładki zaawansowanej edycji ,zaznacz zakres koloru i suwakami dobierz odpowiadając Ci ustawienia. Duży zakres zmiany uzyskasz
    suwakiem „rotacja”Jak to nie pomoże do dyspozycji masz jeszcze balans bieli na zaznaczonej masce. Tu jeszcze w większym zakresie możesz
    zmieniać barwy w zaznaczonej masce. Z tego co pamiętam, to w 9-tce można jeszcze na warstwach używać krzywych. Tak więc narzędzi ten
    program ma sporo. Może wstaw gdzieś jakiegoś przykładowego NEF-a .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    Lokalnie zmienić barwę możesz tylko na warstwach wykorzystując narzędzie do edycji koloru.
    Tak właśnie robię.

Duży zakres zmiany uzyskasz suwakiem „rotacja”
    Akurat rotacją nie umiem się posługiwać - kolory które dostaję mi nie odpowiadają.

Jak to nie pomoże do dyspozycji masz jeszcze balans bieli na zaznaczonej masce. Tu jeszcze w większym zakresie możesz zmieniać barwy w zaznaczonej masce.
    Hmm z tego jakoś nie korzystałem - spróbuję następnym razem.

Może wstaw gdzieś jakiegoś przykładowego NEF-a .
    A więc przykład konkretny (NEF na końcu):

1. Kolory z puszki:

2. Po moich "poprawkach" żeby zdjęcie było ładniejsze (kontrast, jasność, nasycenie, poziomy itp - tu jeszcze nie usuwałem koloru ze skóry) :

3. Po usunięciu koloru ze skóry (warstwa na twarz - desaturacja + selektywnie desaturacja koloru):

4. Ustawienia dla obrazka #2:

5. Dodatkowe ustawienia dla obrazka #3:

6. Linki do NEFa i całego oryginalnego JPGa z puszki:
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...0_D71_9640.NEF
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...0_D71_9640.JPG

Będę wdzięczny jeśli ktoś podzieli się radami/uwagami.

Strona 66 z 70 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów