Close

Strona 65 z 73 PierwszyPierwszy ... 15556364656667 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 725

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Ech... robiłem zdjęcia na wigilii przy użyciu flasha i jak porównałem to co wypluwa c1 domyślnie
    C1 to program do obróbki zdjęć… Jaki ma więc sens porównywanie do czegokolwiek, obrazu z jego domyślnych ustawień, że nie wspominając o przyznawaniu się do takiego faux pas?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Bzdury waćpan piszesz.

Natomiast pozostaje pytanie, jak poprawić zdjęcia?

Po lewej oryginalny jpg z puszki, po prawej z C1:

żółtaczka, mało czarne czernie:

czerwonka:

D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Bzdury waćpan piszesz.
    Uzasadnij, a potem może porozmawiamy o absurdzie, który obrałeś sobie za rację.
    Może zacznę tylko od tego, że C1 to nie program Nikona, żeby potrafił wszystkie niuanse zdekodować tak, jak to robi oprogramowanie aparatu lub Nikon Capture. Różnice w detalach to kwestia ustawień suwaków. Tylko po co je ruszać, skoro bez żadnego tknięcia, oczekujesz tego samego, co wypluwa aparat w JPGach, prawda? Skąd ci w ogóle do głowy taki „genialny” pomysł przyszedł?
    Wybacz, ale dawno na tym forum nie spotkałem się z tak irracjonalnymi zarzutami. Zanim więc zaczniesz imputować komuś pisanie bzdur, to racz ogarnąć podstawy podstaw.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Uzasadnij, a potem może porozmawiamy o absurdzie, który obrałeś sobie za rację.
    To ty twierdzisz, bez żadnego uzasadnienia, że nie można porównywać efektów wywoływania przy domyślnych ustawieniach.

Tylko po co je ruszać, skoro bez żadnego tknięcia, oczekujesz tego samego, co wypluwa aparat w JPGach, prawda? Skąd ci w ogóle do głowy taki „genialny” pomysł przyszedł?
    Wybacz, ale dawno na tym forum nie spotkałem się z tak irracjonalnymi zarzutami.
    Nieprawda. Nie przypisuj mi rzeczy których nie napisałem.

Zanim więc zaczniesz imputować komuś pisanie bzdur, to racz ogarnąć podstawy podstaw.
    Racz czytać ze zrozumieniem.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

W LR będzie niestety podobnie to wyglądać. Dlatego może lepiej zostać przy jpg
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Domyślnie

Właśnie też byłem ciekawy wyglądu z LR, ale niestety nie mam wykupionej wersji płatnej, a trial mi sie już skończył. Mógłbym co najwyżej przetestować dla sportu RT.

Domyślnie

To ty twierdzisz, bez żadnego uzasadnienia, że nie można porównywać efektów wywoływania przy domyślnych ustawieniach.
    A jakiego uzasadnienia oczekujesz? Jak przeczytasz na forum motoryzacyjnym, że co prawda ten 10-letni autobus kosztuje tyle samo co nowa Skoda Octavia, i zabierze więcej pasażerów, jednak ma gorsze wyniki przyspieszenia, większy promień skrętu i spalanie…, to pokiwasz głową ze zrozumieniem, czy zastanowisz się nad kondycją umysłową piszącego? Jak wspomniałem – doucz się podstaw – bo w tym momencie wyskakujesz jak Filip z konopi, prezentując kompletne niezrozumienie rzeczywistości. Czego się spodziewałeś? Że produkt niezależnych programistów będzie generował obraz dokładnie taki jak oprogramowanie producenta aparatu? Jeśli nie rozumiesz nawet takich podstaw, to tym bardziej powinieneś uważać na słowa, zarzucając innym pisanie bzdur.

TNieprawda. Nie przypisuj mi rzeczy których nie napisałem.
    Cytuję:
    porównałem to co wypluwa c1 domyślnie jak i po mojej obróbce z jpgiem z puszki to załamałem ręce
    Czego niby nie napisałeś? Że załamałeś ręce porównując JPGi z aparatu, z obrazami wygenerowanymi na domyślnych ustawieniach (czyli bez żadnej ingerencji) C1? Mimo cytatu, chcesz podtrzymać swoje stanowisko, że czegoś takiego nie napisałeś?
    Trzeba było ruszyć suwakami od temperatury, wypróbować inną krzywą tonalną, czy wykorzystać naście innych ustawień, żeby nie popisywać się indolencją. Kiedy (jak widać) tak niewiele wiesz, to raczej formułuj swoje wypowiedzi z pytań, zamiast bronić później swojej niewiedzy zwykłym pyskowaniem.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

A jakiego uzasadnienia oczekujesz?
    Dlaczego nie można porównywać działania różnych programów, które robią to samo.

Jak przeczytasz na forum motoryzacyjnym, że co prawda ten 10-letni autobus kosztuje tyle samo co nowa Skoda Octavia, i zabierze więcej pasażerów, jednak ma gorsze wyniki przyspieszenia, większy promień skrętu i spalanie…, to pokiwasz głową ze zrozumieniem, czy zastanowisz się nad kondycją umysłową piszącego?
    Ty masz chyba jakiś kompleks C1. Najpierw bronisz go, gdy nikt go nie atakuje, a teraz porównujesz do 10 letniego autobusu (a oprogramowanie Nikona to nowa Octavia). Może od razu furmanka i prom kosmiczny?

zarzucając innym pisanie bzdur.
    Bzdurą jest brak sensu w porównywaniu wyników działa programów do obróbki zdjęć przy ustawieniach domyślnych.

Cytuję:
    Czego niby nie napisałeś? Że załamałeś ręce porównując JPGi z aparatu, z obrazami wygenerowanymi na domyślnych ustawieniach (czyli bez żadnej ingerencji) C1? Mimo cytatu, chcesz podtrzymać swoje stanowisko, że czegoś takiego nie napisałeś?
    1. stwierdziłem fakty - wynik działania jest kiepski. Może być lepszy - patrz jpg z puszki

2. nigdzie nie napisałem tego co mi zarzucasz:
    bez żadnego tknięcia, oczekujesz tego samego, co wypluwa aparat w JPGach, prawda?
    3. napisałem też, że:
    nie umiem dojść do takich efektów
    ale oczywiście najprościej fakty nie pasujące do swojej teorii pominąć (albo jednak, jak pisałem, trzeba czytać ze zrozumieniem)

Z mojej strony EOT, nie będę kłócił się o to, co wydaje ci się, że napisałem.

Domyślnie

Dlaczego nie można porównywać działania różnych programów, które robią to samo.
    Gdyby robiły to samo i tak samo, to nie istniałyby różne programy do tego samego. Dotarł do ciebie absurd twojego rozumowania, czy nadal nie? Sensem istnienia różnych aplikacji do „wywoływania” RAW, są przede wszystkim różne mechanizmy dekodowania tych plików. Algorytmy Nikona są prawnie chronione i nie znajdują się w żadnym innym programie oprócz Nikon Capture.

Bzdurą jest brak sensu w porównywaniu wyników działa programów do obróbki zdjęć przy ustawieniach domyślnych.
    Bzdurą jest twoje żałosne jęczenie na brak umiejętności, w podtekście zwalające winę na program. Ustawienia domyślne prezentują najczęściej obraz całkowicie nijaki, właśnie w tym celu, żeby każdy aspekt móc dopieścić po swojemu. Do tego ten program jest przeznaczony. To tak przy okazji – gdybyś nadal nie rozumiał idei aplikacji do „wywoływania” RAW.

1. stwierdziłem fakty - wynik działania jest kiepski. Może być lepszy - patrz jpg z puszki
    Wynik działania jest kiepski, bo nic nie zrobiłeś (sam napisałeś: ustawienia domyślne). Skąd ten program ma niby wiedzieć, że chcesz mieć efekty jak w porównywanym przez ciebie JPGu z aparatu (który jest wygenerowany na podstawie wytycznych inżynierów Nikona i dodatkowo różnych ustawień przetwarzania obrazu, dostępnych w menu aparatu)? Pomyślałeś o tym? „Niesondzem”…

2. nigdzie nie napisałem tego co mi zarzucasz:
    Napisałeś „na ustawieniach domyślnych”, co oznacza „bez korekcji”, do której ten program służy. Nie wciskaj ciemnoty, jeśli nie potrafisz sprecyzować tego, co co, teraz nagle – rzekomo miałeś na myśli.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 28-12-2015 o 12:29
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

PiKa nie gorączkuj się, bo od dawna wiadomo, że żadne oprogramowanie do RAWów oprócz tego w zestawie z Nikonem, nie czyta ustawień i zbrzydza rawy... Obojętnie czy to C1, LR czy ACR, trzeba podłubać w suwakach i efekt jest bardzo dobry, jpgi z puszki są słabe, z D7100, którego jak pamiętam masz, nawet bardzo słabe, bardziej mi się podobały te z D90 jak jeszcze nie robiłem RAWów. Podsumowując, znajdź program, w którym chcesz wywoływać rawy i bierz się do nauki, to nie będziesz takich rzeczy wypisywać Pozdrawiam

Strona 65 z 73 PierwszyPierwszy ... 15556364656667 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów