Szukaj
Hahageneralnie nie jestem z niej zadowolony - głównie przez powielony brud na matrycy (w dodatku jest na wszystkich! zdjęciach z Izraela i Jordanii) i brak ostrości tam, gdzie nie utrzymałem stabilnie obiektywu w ręce. Poza tym nie potrafię robić zdjęć krajobrazów, więc - dla mnie to też trochę taki gniot.
Tak naprawdę chciałem sprawdzić jak mój komputer radzi sobie ze składaniem panoramy z 24 RAWówokazuje się, że nieźle. Trochę zdziwiło mnie tylko, że Lightroom zrobił z tego 269MB plik DNG
![]()
ISO znacznie niższe (6400), symulacja filmu + brak odszumiania koloru.
Skoro już o tym mowa to może parę słów...
Zawsze wybieram ziarno/szum, inaczej tracę niuanse kolorystyczne które są moim zdaniem integralną częścią zdjęcia. Myślę że to jeden z powodów dla których niektórzy wolą negatywy - część osób zraziła się do cyfrowych zdjęć z powodu agresywnych algorytmów odszumiających (nawet LR domyślnie to robi) i (relatywnie) kiepskich implementacji jotpegów w puszkach. Najgorsze że gawiedź własnie tego chce, gładkiego jotpeg-gówna które wychodzi puszek, bo mogą się pochwalić że iso 12k wygląda jak iso 100 z aparatu kolegi.
Czy ktoś korzysta z 90mm Macro i może podzielić się wrażeniami?
Tu masz moje porównanie z Batisem: http://per-analogia.blogspot.com/201...iss85.html?m=1
Dzięki! Zaczynam lekturę![]()
No i w zasadzie wykończyłem budżet ze sprzedaży systemu nexaDo zestawu ze stopki dołączy zeiss 85/1.4 na A. Trochę było w tym przypadku, trochę ciekawości, trochę potrzeb, zobaczymy czy mi będzie pasować;]
Natomiast przedstawię Wam gotową listę +/- tego rozwiązania bo może ktoś się też zastanawia nad portretówką i myśli nad batisem, sigmą czy minoltą (z canona nie jestem pewien szybkości działania AFu z adapterami na A7, z nikonem nawet nie pamiętam czy już zrobili;p).
Chciałem portretówkę z AFem bo już przerabiałem samyanga 85/1.4 - duże, ciężkie szkło z małą GO i ostrzeniem ręcznym było uciążliwe w użytkowaniu i wyleciało z mojej szklarni mimo że było całkiem ok. No i piszę to jako posiadacz LAEA4 i A7. Nie zawsze dokupienie LAEA4 do obiektywu będzie miało sens, a z kolei wyższe body mają własną stabilizację więc ta batisowa nie będzie aż tak istotna, za to AF może być lepszy z batisem. No i nie kręcę video (w sumie to obecnie się chyba bardziej nagrywa), tu stabilizacja na A7 by mogła być kluczowa. Na fakturze mi też nie zależy więc obiektyw nie musi być nowy. Nie robię tez portretów zawodowo, wtedy np. jakieś ostrzenie na oko dostępne tylko z batisem mogłoby być nieocenione.
Batis:
+ stabilizacja (nawet ze stabilizowanym body trochę lepsza stabilizacja w tele powinna być w obiektywie)
+ relatywnie mały rozmiar i waga (ok. 460g), nie trzeba adaptera, elegancki design
+ troszkę lepsza jakość niż większość 85tek (w zasadzie wszystkie te 85tki są dobre z tego co czytałem)
+ wsparcie aparatu (ostrzenie na oko, korekty jpgów itp.)
+ gwarancja (chyba że się kupuje szaroimportowe)
+ uszczelniany
- spora strata wartości (szacuję ok. 1200zł w 3 lata), brak używek, opłata od nowości, ok. 5000zł za nowego
- f1.8 a nie f1.4 (głównie do GO bo i tak adapter prawie zjada tę przewagę światła)...
zeiss A:
+ relatywnie niska cena (kupiłem za 2800), bardzo mała strata bo już cena spadła z 5000zł, a i nie jest to nowość
+ na A7 może być lepszy AF dzięki LAEA4
- uroki LAEA4 - +200g (w sumie ok 750g), większy rozmiar, strata 1/2-2/3 działki światła)
- głośny i przeciętny AF
sigma
+ troszkę lepsza jakość od zeissa A (nie wiem jak się ma do batisa)
+ dobra cena (3700 za nowego)
+ przy nowym gwarancja (czasem 2+3)
- największy i najcięższy (ok. 725g+200g adaptera...)
- uroki adaptera
minolta (są 3 wersje):
+ najlepsza cena (bywają pod 2400zł)
- najsłabsza jakość optyczna z branych pod uwagę (ale też dobry obiektyw)
- uroki LAEA
- najstarsze obiektywy, nie wiem jak z ewentualną naprawą
(nie pamiętam jak z AFem, chyba podobnie do zeissa A)
Po przeanalizowaniu plusów i minusów sigma wyleciała za gabaryty i wagę, z LAEA to prawie kilo...
Minolta to taki przeciętniak, jak celować w portretówkę mając do wyboru niewiele droższe sporo młodsze a do tego lepsze obiektywy to czemu nie.
Batis ma sporo plusów ale dwa dość poważne minusy... nie dość że zamraża sporo środków to sporo z nich jest niestety nie do odzyskania. Poza tym nie zarabiam szkłem, a to sporo kasy na niezbyt uniwersalne szkło.
Padło na zeissa A, DLA MNIE to obecnie najlepszy kompromis ceny-jakości-gabarytów pod A7. Nie stracę już na nim wiele, nawet jak mi nie podejdzie mogę odsprzedać go prawie bez straty. Zawsze będzie opcja przeskoczenia na batisa jak stanieje czy jak by sony wypuściło coś sensownego o tej ogniskowej. Jednocześnie nie jest to szkło wycieczkowe ale portretowo-badylowo-rodzinne więc jego gabaryty i waga z LAEA powinny ujść.
Jak będą jakieś zdjęcia i przemyślenia to się jeszcze podzielę![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Lubię te twoje sprzętowe dywagacje
pozdrawiam
Skontaktuj się z nami