A meczetu tam nigdzie nie masz? Ale fakt Ty wychowany w cieniu tego największego
Szukaj
A meczetu tam nigdzie nie masz? Ale fakt Ty wychowany w cieniu tego największego
ano nie widziałem nigdzie, u mnie na szczęście, same kościoły.
![]()
I chyba lepsze wsparcie dla manuali w postaci powiększania wycinka kadru? Za to lepszy balans byłby z lustrzanką, samyang w bezlustrach ma dodatkowy tubus który jeszcze odsuwa środek ciężkości tego nielekkiego i niemałego szkła do przodu. Ale po przyzwyczajeniu może nie będzie dokuczliwe![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
a propos czy powiększanie kadru działa tylko ze specjalnymi obiektywami?
mam MTO 1000mm i z nim nie działa, tzn nie spodziewam się, że sam zauważy, że zmieniam ostrość (choć byłoby to miłe) ale po wejściu w menu i wybraniu opcji powiększ, krzyczy że "nie ma obiektywu i całuj się w bagnet".
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
A opcję wyzwalania migawki bez szkła masz zaznaczoną?
W NEXie powiększenie mam pod przyciskiem i powiększa jak go nacisnę, sam powiększa tylko w szkłach ze stykami.
dokładnie.
Tak mam inaczej zdjęcia bym nie mógł zrobić przecież chyba?
No właśnie tez jest pod przyciskiem ale mówi goń się, jutro jeszcze raz sprawdzę na wszelki wypadek
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
dlatego napisałem, że nie oczekuję tego przy wszystkich obiektywach, chociaż byłoby miłe.
skąd mógłby wiedzieć? np. można by wykrywać zmianę kontrastu w w dwie strony i aktywować powiększenie. Wystarczyło by mocno przekręcić w lewo, w prawo i w lewo a aparat by to wykrywał i odpalał powiększenie i nie przestawał aż kontrast nie przestanie się zmieniać.
Pewnie mogłoby się zdarzyć, że coś w kadrze podejście bliżej, znów się oddali i wróci co mogłoby spowodować uruchomienie zoomu ale mało prawdopodobne, poza tym guzikiem oddalenia można by to wyłączyć np...
Może nie jest to najlepsze rozwiązanie ale IMO lepsze niż żadne...
Boję się że to nie takie łatwe i by bardziej irytowało pomyłkowym powiększaniem jak się coś ruszy w kadrze niż pomagało, szczególnie jak obecnie starczy nacisnąć guzik do powiększenia i mieć pełną kontrolę nad tym. Albo inwestować w szkła FE/loxie (i chyba te nowe voitki z elektroniką) które powiększają kadr przy ruchu pierścienia;p
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami