Jest zima i zimno być musi
Szukaj
Jest zima i zimno być musi
Człowiek już tak się przyzwyczaił, że dostosowuje przyrodę do swoich potrzeb, że uważa, że zimą wcale nie musi być zimno, latem wcale nie musi być gorąco, a maszyny wcale nie muszą hałasować...![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Hmm, ...
Byłem przekonany, że to dźwięk z jakiegoś głośnika.
Wcześniej gdzieś czytałem, że w którymś modelu sony można sobie wybrać rodzaj dźwięku migawki.
Mi dopowiadałaby ... cisza.
Ostatnio edytowane przez vid3 ; 16-10-2015 o 19:18
W fuji jest taka opcja
Jest to fajne ale jakoś mi nigdy nie przeszkadzało
W tradycyjnych aparatach na film jest to odgłos pracy mechanizmu: migawki (szczególnie głośne są migawki szczelinowe), a w lustrzankach jeszcze lustra i przysłony. Swym naturalnym hałasem sygnalizowały moment zrobienia zdjęcia (czy kto chciał, czy nie). Gdy pojawiły się cyfrowe kompakty z malutką, cichutką migawką centralną, producenci zaczęli dodawać im funkcję symulowania odgłosu migawki klasycznej dźwiękiem z głośniczka.
Dźwięku mechanicznej migawki szczelinowej oczywiście nie można wyłączyć, a w bezlusterkowcach jest on nawet bardziej dokuczliwy, niż w lustrzankach, bo migawka pracuje dwa razy bardziej intensywnie.
święto edukacji było kilka dni temu
24-240 to bardzo fajna ogniskowa, mamy wszystko w jednym ale należy pamiętać o przysłowiu jak jest coś do wszystkiego... Swego czasu moim ulubionym obiektywem był tamron 18-250 ale długie ogniskowe były mocno średnie a i ciemno dosyć było. A7 ma o tyle dobre iso że 6400 jest użyteczne tak więc ciemność obiektywu nie jest aż taką wadą. Polecam jeszcze coś jasnego 35 f2 lub 50 1.4-2. Ułatwi ci to focenie w słabych warunkach oświetleniowych. 95% starych manualnych obiektywów jest pod ff więc można je brać praktycznie w ciemno pod tym względem. Polecam obiektywy na m39 ponieważ pierścień jest mały i nie powiększa na dużo zestawu tak jak to jest z m42 jednak że obiektywy pod m39 są droższe z reguły a i ich wybór jest sporo mniejszy. Wybór zależy od ciebie...
Stary, dobry Nocti: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=266168.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Zaszedłem sobie dziś do salonu Sony Center w mieście X.
Zapytałem o A7. Odpowiedź może nie powaliła mnie na kolana, ale łapy mi nieco opadły.
Mianowicie : Można rzeczony typ aparatu oczywiście zakupić ale jedynie w zestawie z obiektywem 28-70 za 5999 zł.
- A z innym ?
- Nie.
- A bez obiektywu ?
- Nie.
- A dlaczego ?
- Ponieważ producent(!) tylko tak go kompletuje i już.
- Czy można zamówić samo body a obiektyw oddzielnie ?
- Nie, ponieważ w salonie Sony Center sprzedajemy jedynie to co aktualnie mamy na półce nie realizujemy zamówień.
- .... uhbrwć ...
Skontaktuj się z nami