Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Domyślnie

To prawda, w Polsce Bronica nie była popularna, najpopularniejsza była w USA, co na eBayu widać.
    Nie wiem jak pomiar w pryzmacie Broniki, ale w mojej Mamiyi był wręcz genialny. Nie używałem światłomierza, mimo, że miałem/mam te urządzenia z najwyższej półki (teraz Sekonic 758 ).
    Ze względu na to, że na naszym allegro jest słabo, to kup od razu dość duży, docelowy zestaw. Wyjdzie taniej niż dokupienie potem obiektywu czy kasety. Sądzę, że druga kaseta wystarczy, nie ma po co kupować więcej.
    Kiedyś na allegro był bardzo duży zestaw Broniki, bardzo tanio (tzn pare tys, ale przy kilku szkłach to nie jest wiele).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-10-2015 o 19:42
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Znalazłem bronice sq-a z USA z 2 kasetkami 120, jedną polaroidowską, nowym mieszkiem, trzema obiektywami: 50, 80, 150, kominkiem, pryzmatem, żółtym filtrem, tulipnami, gripem i paskiem za 2700. Niby wszystko sprawne, o stanie obiektywów nic nie wiadomo (są tylko zdjęcia z boku). Rozsądna cena? Ma migawkę centralną? Czym różni się sq-a od sq-ai?

Domyślnie

Znam sq b i ai. Może to literowka, albo nazwa w USA ?

Domyślnie

Była sq-a: http://camera-wiki.org/wiki/Bronica_SQ. Jak może być z cłem?

Domyślnie

Człowiek ciagle się uczy. Ja bym jednak poszukał Ai. "A " jak winika z tekstu, robili dość krótko i był to pierwszy model z tej serii. Moze miała jakieś choroby wieku dziecięcego i poprawili to w Ai ?

Domyślnie

Z moim miernym angielskim wyczytałem, że pierwsza była SQ, a SQ-A różni się od SQ-AI sposobem montażu winder'a i pomiarem błysku(???). Mogę się mylić. Ten zestaw, o którym pisałem wygląda naprawdę fajnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbel Zobacz posta
    Jak może być z cłem?
    Cło będzie na pewno, pytanie, czy zapłacisz je Polsce, czy ebayowi.

Jak przesyłka będzie wysłana przez sprzedającego, rzecz musi wejść w nasz obszar celny - i Urząd Celny naliczy cło i VAT. Jeśli razem to będzie poniżej pewnego progu, Urząd uznaje, że nie ściąga należności. U mnie przy zakupach powiedzmy do jakichś 60 USD Urząd mnei nei ścigał i przywalał pieczątkę, że weszło na nasz obszar celny. Jak zakpuy były powyżej stówki w USD, naliczano mi cło i VAT.

Ale ludzie w Stanach niechętnie wysyłają rzeczy do Europy, bo wiąże się to z wypełnianiem papierów celnych, więc e-Bay wymyślił sztuczkę. W niejakim uproszczeniu: sprzedający w USA wysyła paczkę do USA do jakiejś firmy, ta jakaś firma transportuje paczkę do Anglii do własnego oddziału, a z Anglii wysyła do krajów Europejskich już bez cła, bo wysyłka jest z terenu EU. Opłaty za to wszystko wynoszą mniej więcej tyle ile opłaty zapłacone Urzędowi celnemu, tylko kasa ląduje w kieszeni e-Baya. Czy i jak ewentualnie E-Bay rozlicza się potem z krajami, których cło w ten sposób omija nie wiadomo. Ta sztuczka nazywa się Global Shipping Program.

Tak czy owak cło i Vat Cię nie ominie - chyba, że sprzedający zadeklaruje, że całość kosztowała 56 USD, i sprawa się nei rypnie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Cło będzie na pewno, pytanie, czy zapłacisz je Polsce, czy ebayowi.

Jak przesyłka będzie wysłana przez sprzedającego, rzecz musi wejść w nasz obszar celny - i Urząd Celny naliczy cło i VAT. Jeśli razem to będzie poniżej pewnego progu, Urząd uznaje, że nie ściąga należności. U mnie przy zakupach powiedzmy do jakichś 60 USD Urząd mnei nei ścigał i przywalał pieczątkę, że weszło na nasz obszar celny. Jak zakpuy były powyżej stówki w USD, naliczano mi cło i VAT.

Ale ludzie w Stanach niechętnie wysyłają rzeczy do Europy, bo wiąże się to z wypełnianiem papierów celnych, więc e-Bay wymyślił sztuczkę. W niejakim uproszczeniu: sprzedający w USA wysyła paczkę do USA do jakiejś firmy, ta jakaś firma transportuje paczkę do Anglii do własnego oddziału, a z Anglii wysyła do krajów Europejskich już bez cła, bo wysyłka jest z terenu EU. Opłaty za to wszystko wynoszą mniej więcej tyle ile opłaty zapłacone Urzędowi celnemu, tylko kasa ląduje w kieszeni e-Baya. Czy i jak ewentualnie E-Bay rozlicza się potem z krajami, których cło w ten sposób omija nie wiadomo. Ta sztuczka nazywa się Global Shipping Program.

Tak czy owak cło i Vat Cię nie ominie - chyba, że sprzedający zadeklaruje, że całość kosztowała 56 USD, i sprawa się nei rypnie.
    "$38.47 International Priority Shipping to Poland via the Global Shipping Program" <==To ten Global Shipping Program? Jeśli to zaznaczę nie dowalą mi cła? Cło byłoby chyba większe niż 38$. Nigdy nie kupowałem nic na e-bay'u - stąd moja niewiedza.

Domyślnie

Wiem że Ai i B można było kupić nowe jeszcze na początku lat 2000. Słyszałem tez ze pierwsze modele Broniki np. gama S2 była "psujna" Czy dotyczy to tez "A" niewiem. Nawet poszperałem w internecie, ale niczego konkretnego nieznalazłem. O Ai i B same dobre opinie. Sprawdź tez czy obiektywy to wersja PS.

Domyślnie

Nie, to jest samo wysłanie, czyli koszty przesyłki.

Ty, jako kupujący nei możesz nic zrobić - jeśli sprzedający przystąpił do tego programu Ty nie możesz z niego zrezygnować i Ebay przy płątności po prostu doliczy Ci opłaty od ostatecznie wylicytowanej kwoty, a jeśli aukcja była typu 'kup teraz' opłaty powinny być widoczne gdzieś poniżej.

Szukaj pozycji 'Import charges' (nei zawsze jest, bo czasem sprzedający nie przystąpił do tego programu). Ale jeśli wysyłka jest w tym progranie, to opłaty powinny być widoczne włąśnie jako Import Charges.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni