Close

Strona 139 z 371 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189239 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 381 do 1 390 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

NO już bez przesady, to, że na forach pojawia się kilkadziesiąt osób, to nie znaczy, że tylko tylu jest klientów w skali kraju. Myślę, że jednak stosunkowo sporo osób kupiło gołe NXy z podstawowym obiektywem (jako alternatywę dla kompaktu, może niekoniecznie znając się na tym), a pewnie też trochę osób kupiło coś więcej, ale nie udziela się na forach.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja będę na 100% wymieniał na nx500, muszę tylko sprzedać swojego nx300, myślę że za 1000zł uda się sprzedać z kit 18-55mm ? nie wiem czy tu na forum można inne systemy wystawiać w ogłoszeniach ?
    Ciekawe czy nx1 zejdzie z ceny, w sklepach tego nie ma, jedynie powystawowe jakieś na aukcjach.

Domyślnie

Najgorzej będzie z obiektywami, kupując obiektywy C lub N praktycznie na nich nie tracisz lub nie wiele a na systemie który przestaje istnieć to w zasadzie nie opłaca się już ich sprzedawać za grosze tylko użytkować do końca eksploatacji.

koesh Ja jakoś nie widzę sensu wymiany NX300 na NX500.

Domyślnie

Biorąc pod uwagę stratę finansową, to może faktycznie bez sensu, ale, z drugiej strony, to przyjemność i hobby, a na tym raczej się nie zarabia, tylko traci.

Znam parę takich osób, które nawet do przyjemności nie są (mentalnie) w stanie dopłacić, im musi się wszystko "opłacać", ale to smutne, i są to ogólnie rzecz biorąc nudne persony.

Domyślnie

Mam pytanie, czy ktoś robił zdjęcia na ślubie obiektywami 10 oraz 16mm? Interesuje mnie jasna, szeroka stałka w zastosowaniach ślubnych.

Drugie pytanie, skoro 20mm jest słaba, co do streeta byście polecili? Ktoś bawił się w street NXem? Jeśli tak, to jaki obiektyw?
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Nie robiłem Samsungami zdjęć na ślubie, ale robiłem w czasie chrztu w kościele, o ile dobrze pamiętam, 16-tką i 30-tką. Oba są wystarczająco jasne do takich zastosowań (2,4 i 2,0), ale, choroba, AF jednak trochę zawodził, nawet w stosunkowo jasnym wnętrzu (jak na kościół) AF gubił się w porównaniu z lustrzankami.

- - - - kolejny post - - - - - -

Na Optycznych felieton o Samsungu: http://www.optyczne.pl/8872-news-P%C...ynku_foto.html

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja tu widzę wielki ból du.. sklepów i dystrybutorów, którzy przyzwyczajeni to wsparcia marketingowego zderzyli się z realiami korporacji koreańskiej, która inaczej podchodzi to tego tematu.
    Przeciętna sieć sprzedażowa jest przyzwyczajona że sprzęt sprzeda się sam, a wparcie marketingowe to dodatkowe, a czasami główne zyski, klient przychodzi do sklepu i poleca mu się to na czym można wyrobić cele marketingowe lub trzeba upchać by otrzymać odpowiednie zwroty w żywej kasie.
    Samsung jak widać olał to i cały ładnie funkcjonujący rynek, producent-dystrybutor-sklep-portale tematyczne został zachwiany.

Jeśli mam sklep zapchany nikonami, canonami, a w bezlusterkowcach leci piękna kasa z fuji, to na co mi samsung ?

Domyślnie

Na Optycznych oczywiście mnóstwo komentarzy i klasycznie już obrzucanie się błotem przez różnych adwersarzy; faktem jest, że Samsung dziwnie "marketował" swoje produkty foto, a już NXy szczególnie. Myślę, że gdyby w sklepach na półce obok aparatu stała zachęcająca gromadka obiektywów, lamp itp., aparaty te od początku sprzedawałyby się lepiej. Trochę tego szpeju pojawiło się w sklepach zaraz po premierze NX10, ale zaraz potem zaczęło to znikać raczej zamiast pojawiać się w większych ilościach. Klient musiał szukać i zabiegać o zakup sprzętu (np. NX11, którego praktycznie nie było w sklepach w Polsce w ogóle) i osprzętu. A to chyba firma powinna zabiegać o to, żeby klient chciał to kupić, a nie klient o to, żeby firma chciała mu to sprzedać... Tym bardziej, że Samsung ciągle jeszcze jest w dziedzinie fotografii firmą początkującą, w porównaniu do firm doświadczonych, i popełnia rozmaite błędy nawet projektowe, nie tylko marketingowe, związane np. z ergonomią, układem menu, zestawem funkcji, itd. Biorąc do ręki aparat Samsunga (szczególnie starsze modele) czuje się, że projektował to elektronik, a nie doświadczony fotograf, który po prostu z tego korzysta. Firma, mająca świadomość swoich braków w tej dziedzinie, tym bardziej powinna zabiegać o pozyskanie klientów innymi drogami, a nie siedzieć i czekać, że klienci sami rzucą się na jej produkty, jakby były ósmym cudem świata.
    Wielokrotnie wzmiankowana przy różnych okazjach atrakcyjność cenowa Samsungów NX to mit, wywodzący się z Allegro. W sklepach zarówno aparaty jak i (nieliczny) osprzęt do nich były raczej drogie w porównaniu do np. systemu Sony NEX, a już na pewno droższe od porównywalnych niedrogich lustrzanek. Prawdę mówiąc, nie przypominam sobie, by którykolwiek obiektyw Samsunga NX, nowy, w normalnej sklepowej dystrybucji, kosztował poniżej 1000 zł (lub około). Jedynym obiektywem, który kupiłem w sklepie (za cenę niższą niż ten tysiąc) był 2,8/20 - ale to było po kilku obniżkach, gdy przez kilka lat stania na półce w Euro RTV zdążyła na nim narosnąć centymetrowa warstwa kurzu. Mit niskich cen obiektywów NX zrodził się, gdy na Allegro pojawiły się tanie obiektywy z dystrybucji serwisowej, a także gdy zaczęto dość powszechnie wyprzedawać stosunkowo mało używane aparaty i obiektywy w dość niskich cenach, także np. sprzęt demonstracyjny. Ceny w oficjalnej dystrybucji były znacznie wyższe i nawet wyższe od bezpośredniej konkurencji. To samo dotyczyło lamp błyskowych. Po pierwsze, trudno było je kupić, po drugie, były bardzo drogie, np. duża SEF42A, o w sumie dość ograniczonych możliwościach, przy cenie 700-750 zł była zauważalnie droższa od podobnych jej wyrobów konkurencji.

Domyślnie

puch24 chyba niezbyt dobrze sledziles ceny obiektywow w dystrybucji sklepowej.
    moge Ci wymienic obiektywy, ktore mozna bylo kupic za mniej niz 1000zl.

byly to np. Samsungi 30/2 za cene 550zl dostepne w sklepach fotojoker (pozniej byly bardzo dlugo dostepne za 699zl), samsung 20mm byl w kilku sklepach dostepny za 749zl, samsung 45mm byl za 850zl (nie pamietam juz dokladnie w jakich sklepach, ale byl).
    Do tego oczywiscie 20-50mm za kwoty 700-800zl w wielu sklepach, 18-55mm za lekko ponizej 1000zl, 50-200mm kupilem swego czasu za 999zl w sklepie.

Nie oczekujesz chyba, ze takie szkla jak 10mm, 60mm, 85mm beda ponizej 1000zl (a byla chwila, ze 10mm byl za 999zl).

Nie komentuje czy to drogo czy tanio, ale ilosc szkiel ponizej tysiaca byla znaczna. Nie mozna mowic, ze tak nie bylo.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

No może trochę przesadziłem, ale nie tak bardzo. Okresy, gdy dostępne były obiektywy w cenach, o których piszesz, były dość krótkie, i w określonych sklepach, np. FJ. Nie były to ceny stałe.

Strona 139 z 371 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189239 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów