Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: BK - rolki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skarcity Zobacz posta
    kurde w robocie wlazłem i nagle mi tu takie obrazki wyskakują

co do zbyt dużej głębi ostrości to się, nie zgodzę, bo to chyba podejście portrecisty do tematu sportowego...
    może rzeczywiście białą tablica nie komponuje się zbytnio i inne miejsce byłoby lepsze na ten skok, ale przy reszcie Bartek odcina się dobrze od tła dodatkowym oświetleniem, albo kontrastem kolorów

tricki są ujęte raczej w szczytowym momencie, także dla sportowca mają takie ujęcia największą wartość

dla mnie osobiście widziałbym tylko na 2 wyprostowaną prawą rękę w łokciu, żeby tworzyła linię skośną (nadającą jeszcze więcej dynamiki) i taka sama ręka mogłaby wyglądać fajnie na zdjęciu nr 1, bo teraz jest zgięta przed Bartkiem ale to zależy jak kto skacze i jak równowagę w powietrzu zachowuje, kwestia stylu jazdy

Domyślnie

jak dla mnie to np tak

https://www.pinterest.com/pin/439452876112162048/

pozdrawiam
    Tak, tu widać ruch.

Domyślnie

Numer 5 nie oddaje całego tricka jaki był. Po grindzie na rurce, Bartek odbijając się od tablicy robi Graba którego uchwyciłem.

Domyślnie

Osoby nie mające pojecia jak robic takie zdjęcia chyba powinny sie wstrzymać od negatywnych komentarzy. Latwo pisac, trudniej zrobic. Sa sporty, w tym właśnie rolki, gdzie naprawde trudno oddać dynamikę. Używając długich czasów często wychodzi rozmyte to czego byśmy nie chcieli. Co do samych zdjęć z tematu- mnie brakuje bliskich kadrów z szerokiego szkla, z przerysowaniami... Ogólnie w moim odczuciu nie jest zle, nie jest dobrze- jest przeciętnie. Można sporo poprawić, ale tez jest co zepsuć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowart Zobacz posta
    Numer 5 nie oddaje całego tricka jaki był. Po grindzie na rurce, Bartek odbijając się od tablicy robi Graba którego uchwyciłem.
    Na forum "rolkarzy" byłoby pewnie inaczej, gdyż na co innego zwracano by uwagę, ale zdjęcia umieściłeś na forum, jakby nie patrzeć, fotograficznym. Gdzie można też trafić i na amatorów jak ja...

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Osoby nie mające pojecia jak robic takie zdjęcia chyba powinny sie wstrzymać od negatywnych komentarzy...
    To pewnie o mnie niestety Wiem, lepiej dostać dobre rady od zawodowca, niż spotkać się z krytyką amatora. "Wyjaśnienie" patrz wyżej...
    Nie wiem do jakiej grupy siebie byś zaliczył, ale jakby nie patrzeć, Twoje podsumowanie pokazanych zdjęć jest generalnie zgodne z moim. I o dziwo nawet rady odnośnie kadrowania, których udzielasz autorowi, również.

Oryginały po lewej. Dla usprawiedliwienia dodam, że pierwszy raz próbowałem czegoś takiego - na pewno można o wiele lepiej, jeśli ktoś się zna. Ale dla mnie i tak już jest "ciekawiej"... Odnosząc się jeszcze do Twojej uwagi @nikoniarzd3100 - w przypadku pokazanych 5 i 6 nie widzę uzasadnienia, aby starać się nie rozmywać tła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rawkik30 Zobacz posta
    Odnosząc się jeszcze do Twojej uwagi @nikoniarzd3100 - w przypadku pokazanych 5 i 6 nie widzę uzasadnienia, aby starać się nie rozmywać tła...]
    Ja odnosilem sie do długich czasów naświetlenia a nie do postprocesu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vid3 Zobacz posta
    Tak, tu widać ruch.
    fajnie, że ktoś patrzy na świat podobnie jak ja.

Osoby nie mające pojecia jak robic takie zdjęcia chyba powinny sie wstrzymać od negatywnych komentarzy. Latwo pisac, trudniej zrobic. Sa sporty, w tym właśnie rolki, gdzie naprawde trudno oddać dynamikę. Używając długich czasów często wychodzi rozmyte to czego byśmy nie chcieli. Co do samych zdjęć z tematu- mnie brakuje bliskich kadrów z szerokiego szkla, z przerysowaniami... Ogólnie w moim odczuciu nie jest zle, nie jest dobrze- jest przeciętnie. Można sporo poprawić, ale tez jest co zepsuć.
    Miło poczytać fachowca, który ma pojęcie. Rozumiem, że jako niemający pojęcia mogę pisać tylko pozytywne komentarze? Albo komentować tylko wtedy, gdy łatwiej zrobić a trudniej pisać? Jeśli trudno oddać dynamikę rolek to znaczy, że nie należy próbować?

Tak czy owak mamy podobne* zdanie o tych fotografiach (*tylko podobne, bo ja uważam, że są dobre ale im trochę brakuje...):
    Ogólnie w moim odczuciu nie jest zle, nie jest dobrze- jest przeciętnie.
    Rozumiem, że Ty piszesz negatywne komentarze, bo masz pojęcie...

Miło pogawędzić z fachowcem...

Pozdrawiam
    Samsung M1733, HTC Magic, Asus K53S, Lomer Borneo, gatki z targu

Domyślnie

Miło poczytać fachowca, który ma pojęcie. Rozumiem, że jako niemający pojęcia mogę pisać tylko pozytywne komentarze? Albo komentować tylko wtedy, gdy łatwiej zrobić a trudniej pisać? Jeśli trudno oddać dynamikę rolek to znaczy, że nie należy próbować?

Tak czy owak mamy podobne* zdanie o tych fotografiach (*tylko podobne, bo ja uważam, że są dobre ale im trochę brakuje...):

Rozumiem, że Ty piszesz negatywne komentarze, bo masz pojęcie...

Miło pogawędzić z fachowcem...

Pozdrawiam
    Nie jestem fachowcem i nie wiem czy nim bede. Co do reszty wypowiedzi- nie dokladaj swoich ideologii do czegos co nie zostalo napisane.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rawkik30 Zobacz posta
    Czysta żenada - takie PSucie zdjęć to jakieś nieporozumienie.

Co jest Ważne w fotach rolkowych:
    - Uchwycenie całego spotu ( zejście itp.)
    - Trik w najlepszym jego momencie
    Nie widziałem nigdy zdjęcia rolkowego z panoramowaniem - to nadaje się do innych sportów
    Błysk lamp przód + kontra, zamrożenie ruchu w jak już wspomniałem najlepszym momencie tricka
    Ogniskowe tylko na 4 mam coś szerzej na 17mm Reszta na dłuższych bo mi się podoba
    Często się używa fisha ale podczas wypadów na spoty był kręcony clip więc o wpychaniu się z szerokim szkłem przed kamerę to nie bardzo.
    Obróbka jest moim zdaniem ok.

...Ogólnie w moim odczuciu nie jest zle, nie jest dobrze- jest przeciętnie. Można sporo poprawić, ale tez jest co zepsuć.
    Proszę rozwiń
    Co byś poprawił w nich?
    Zdjęcia moje są przeciętne? Trochę przesadzasz Ale masz do tego prawo

Cytat Zamieszczone przez jacek_wozniak Zobacz posta

co do zbyt dużej głębi ostrości to się, nie zgodzę, bo to chyba podejście portrecisty do tematu sportowego...
    Celowo Lubię odseparowane tło które nic nie wnosi a rozprasza uwagę od najważniejszego czy spotu, tricku itp

PS - W rolkach siedzę dość długo z racji że sam jeździłem
    Temat nie jest mi obcy a tym bardziej zdjęcia Rolkowe
    Ostatnio edytowane przez sowart ; 16-09-2015 o 08:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowart Zobacz posta
    Proszę rozwiń
    Co byś poprawił w nich?
    Zdjęcia moje są przeciętne? Trochę przesadzasz Ale masz do tego prawo
    Przede wszystkim kadrowanie- tak jak pisałem, przydalo by się cos z szerszego szkla oraz niższych ujęć które mogłyby dodac dynamiki. Można by tez spróbować użyć mniejszej GO jak i dłuższych czasów. Niekoniecznie tak długich jak przy typowym panoramowaniu. Na niektórych kadrach moznaby pokusić sie o inny dalszy plan- niektóre miejscówki mi nie podchodzą. Oczywiscie dalej nie twierdze, ze zdjęcia są slabe. Sam fotografowalem "freestyle'owe" sporty, co prawda nie rolki a rowery na skate parku i wiem, jak trudno zrobic cos ciekawego- moje zdjęcia wyszly jeszcze bardziej nudne i monotonne niż Twoje.
    Uważam ze zdjęcia sa przeciętne. W porównaniu do sportów motorowych gdzie widac iż czujesz klimat, bo są kapitalne w moim odczuciu. Tutaj jest nudno. Mam wrażenie ze Twoje powiazanie z rolkami wpływa na zdjęcia podobnie jak moje powiazanie z rowerami wpływa na moje zdjecia- niestety nie do konca pozytywnie.
    Domyślam się, ze zapewne będziesz miał sporo do napisania na "usprawidedliwienie" tych zdjęć, ale niestety nie wpłynie to juz na ich odbiór bo są jakie są.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów