Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie SB700, 800 czy 900?

Witam
    Zastanawiam sie nad kupnem lampy błyskowej do Nikona d5000
    Mógłby mi ktoś polecić któras z nich?
    SB700, 800, 900
    spora roznica w cenie jest miedzy nimi stad moje pytanie: czy warto dołożyć do SB900 czy lepiej kupic mlodsza SB700 lub 800?
    i czy spora róźnica jest między nimi?

Domyślnie

Sb-700 nie jest wcale młodsza od SB-900. Obie weszły w tym samym czasie.

Jak się zastanawiają nad używką, to SB-800, ale z pełnym a stawem i w normalnej cenie, czyli koło 550zl, albo SB-900.
    Jak o nowych to np. Metz 52 AF-1
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Sb-700 nie jest wcale młodsza od SB-900. Obie weszły w tym samym czasie.

Jak się zastanawiają nad używką, to SB-800, ale z pełnym a stawem i w normalnej cenie, czyli koło 550zl, albo SB-900.
    Jak o nowych to np. Metz 52 AF-1
    Jest młodsza. SB700 premiera 2010 a sb900 razem z D700

Domyślnie

SB-900 zapamiętuje ustawienia zooma lampy po wyłączeniu/ włączeniu.
    SB-700 po takiej operacji wraca do ustawień automatycznych.
    SB-900 ma własną automatykę.
    Można ją założyć na dowolny aparat co ma złącze i błyskać.
    Trzeba jedynie na lampi ustawić to samo ISO i przesłonę co na aparacie.

Domyślnie

Pytający rozważa zakup jednej a trzech lamp Nikona (nawet podał konkretne modele) więc nie wiem co tu robi lampa Metza. Zaraz kolejni forumowicze dołożą lampy innych producentów... Masakra...

Autorze podstawowe pytanie czy lampa ma być nowa czy używana? Jeżeli nowa to z tej trójki SB-700. Pozostałe dwie możesz kupić ale używki. Dość często z... atrakcjami, których możesz nie chcieć...
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 27-08-2015 o 20:29
    Nikon

Domyślnie

Ja zastanawiałem się nad takim zakupem w kwietniu. Byłem skłonny kupić SB700, ale trafiła się SB900 okazyjnie, a z tym modelem miałem już wcześniej do czynienia. Gość robił głównie krajobrazy i bardzo rzadko z niej korzystał, w co nawet jestem skłonny uwierzyć. Ogólnie kupiłem SB900 i trochę pieniędzy zostało wtedy na obiektyw, także jak znajdziesz SB900 od amatora to polecam.
    Dx + S + SB
    flickr

Domyślnie

Myślałam raczej o nowej lampie SB900 przepłace tak?

Domyślnie

Nie można jednoznacznie stwierdzić czy przeplacisz czy nie. Z jednej strony przeplacisz kupując kazda z tych trzech bo nie użyjesz z d5000 wszystkich funkcji, chociażby Auto FP. Z drugiej strony doplacajac do wyższego modelu możesz zyskać na mocy, większym zakresie zoom w palniku itd...

Domyślnie

Czytałam też że SB900 bardzo się nagrzewa. To zależy od tego jak bede użytkować lampy i ile funkcji na raz wykorzystywać czy jak?

Domyślnie

Wszystkie lapmy Nikona wypuszczone po SB800 nie gadaja z TTL w aparacie z aparatami nie wyposazonymi w iTTL. Jak chcesz lampe ktora gada z cyfrowkami, to kazda z nich bedzie OK. Jak planujesz zakup analoga, to tylko SB800 z wymienionych, bo wspiera 3D-TTL/TTL i iTTL oraz A.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów