Szukaj
Nikon Z7II + FTZ II + N14-30 + N24-70 f4 + N180-600 + TK 1.4Z + N85/1.8G + N70-200/2.8 FL + N105 2.8 makro +Viltrox FZ 20 mm 1.8 + SB 700
Ładne zdjęcia , dwójka chyba najsłabsza z tego zestawu![]()
Jeśli to są Twoje początki, to na prawdę wiesz co robiszJak dla mnie każde ze zdjęć jest na dość wysokim poziomie
![]()
Ogólnie nie ma się czego przyczepić
Nie wiem tylko, czy nie zdjąłbym troszkę żółtego z budynków.
Pozdrawiam
Janusz
Dzięki wielkie za opinie! Są dla mnie bardzo cenne! Dla mnie - jako laika (spokojnie tak mogę o sobie powiedzieć, bo pierwszy raz wziąłem lustrzankę do ręki 3 lata temu, a od roku coś świadomie zaczynam pstrykać) najlepszym z tych zdjęć była "dwójka", bo wydawało mi się, że złapałem fajny kolorek na niebie, który wypełnił mi prawą górną część kadru. A cieszyłem się tym bardziej, że w tym dniu niebo było niemal bezchmurne. Takie subiektywne wrażenie, u mnie związane z emocją robienia zdjęcia akurat w tym miejscu i czasie spowodowało pewnie nadmierną ocenę tej fotki. A ktoś patrząc bez emocji widzi lepiejDzięki wielkie za opinie i proszę o więcej!
Ciekawy jestem co sądzicie o tej fotografii. Nie wrzuciłem jej za pierwszym razem, bo uznałem, że jest za ciemne. Ale szczerze mówiąc to to zdjęcie z tego wypadu podoba mi się najbardziej i wydawało mi się, że technicznie jest najbardziej poprawne. Jest jakiś pierwszy plan (statek), plan środkowy (most) i podświetlony zamek na końcu. Było wtedy już jednak zupełnie ciemno i nie dało rady "złapać" już jakichkolwiek kolorów na niebie... Jak ocenić takie zdjęcie?
6.
Nikon Z7II + FTZ II + N14-30 + N24-70 f4 + N180-600 + TK 1.4Z + N85/1.8G + N70-200/2.8 FL + N105 2.8 makro +Viltrox FZ 20 mm 1.8 + SB 700
I jak dla mnie, w tym przypadku za dużo tych "planów"... Trzeba coś wybrać... Albo architektura, albo statek... Moim zdaniem tak pokazany statek rozprasza uwagę obserwatora, która z założenia (tytuł wątku) powinna być skupiona na architekturze...
Pytając o "ciemności", chyba już sam znasz odpowiedź, prawda?
Ogólnie podobają mi się pokazane przez Ciebie zdjęcia. Ale mogę nie być obiektywny, gdyż niemal wszystkie nocne mi się podobają![]()
Jeśli chodzi o kadry, najbardziej odpowiadają mi zdjęcia nr 3 i 5. Na paru zdjęciach można skorygować zniekształcenie perspektywy (walące się piony - zwłaszcza 3 i 5). Popracować można również nad ekspozycją (mzd zwłaszcza nr 4).
Za bajcym - ochłodziłbym tonację.
Co do nr 6, tak jak rawkik30 uważam, że ten statek nie pomaga. Tak duża powierzchnia czarnego nieba również nie działa na plus.
Odnośnie czerni w fotografii krajobrazu miejskiego kiedyś toczyła się już dyskusja i też dotyczyła zdjęcia z Budapesztu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=179020.
Zdjęcia miejskiego krajobrazu nocą nie należą do prostych, zatem Twoje prace, jako osoby na początku przygody z fotografią, rokują na przyszłość dobrze
Ps - wyczyść matrycę (zob nr 2)
Ostatnio edytowane przez Dune ; 22-08-2015 o 22:53
Dziękuję za rzeczowe uwagi! Ochłodziłem nieco tonację.
Powalczyłem nieco z plamami na "trójce". Czyszczenie matrycy elektroniką aparatu nic nie dało. Wielokrotne dmuchanie gruszką też nic. Plamy pojawiają się przy f22. Sam raczej nie podejmę się czyszczenia matrycy, bo po wielokrotnym przeczytaniu wątku na ten temat jednak nie chcę ryzykować. Aparat jest na gwarancji, więc może wyślę do serwisu.
Zdjęcie bez statku wygląda tak. Nie jestem przekonany czy jest lepiej, ale OK.
Z pionami starałem się popracować. Czy jest lepiej?
Szkoda, że w tym wątku o nocnych zdjęciach z Budapesztu nie widzę fotografii. Jest tam kupa ciekawych uwag, ale jeśli nie widać zdjęcia, to czytanie tego staje się bezsensowne. Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas na ocenę zdjęć![]()
Ochłodzenie tonacji mzd. poprawiło istotnie zdjęcia - poza przyjemniejszą kolorystyką, wydobyło więcej szczegółów.
Wykadrowanie statku na nr 6 nie załatwiło sprawy, teraz brakuje dołu
Co do pionów jest widocznie lepiej, ale całość nieznacznie leci w lewo (widać to zwłaszcza na budynku zamykającym kadr)
Na Forum rzeczywiście jest problem z podglądem tej fotografii, była ona opublikowana także tutaj: http://nikoniarze.pl/budzapeszt-ejszaka/
Bardzo udane kadry z tego pieknego miasta.
@Dune - wielkie dzięki! I już jestem o ten kroczek do przoduI o to chodzi! Super, że odnalazłeś to zdjęcie ze starego wątku o nocnym Budapeszcie, teraz wiadomo o co chodzi w dyskusji
Na marginesie ja również "popełniłem" ten kadr, ale go nie wrzucałem, bo wydawał mi się "rozlazły" i nie wiadomo było co ma przykuć uwagę...
Dorzucam jeszcze zdjęcie Bazyliki Św. Stefana - największego kościoła na Węgrzech - pstryknięte ze Wzgórza Gellerta o 1.00 w nocy
@hast - dzięki!
Zapraszam wszystkich do komentowania![]()
Ostatnio edytowane przez gibson777 ; 26-08-2015 o 20:11
Skontaktuj się z nami