Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: D610 vs D810

Domyślnie

OK. Fps nie potrzebuje ale ma lepszy AF niz pozostale aparaty o jakich pisze. Stad jest to lepszy wybor od D610. Zawsze. Natomiast za roznice w kasie miedzy D750 a D810 niech kupi jakies stalki 1.8
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

stałkę już mam, ale dodatkowa nie zaszkodzi. Rozejrzę się w cenach D750. Mam problem z powiadomieniami na mejla, stąd późna odpowiedź

Domyślnie

ja dodam, że też się wahałem ale pomiędzy 750, a 810. kupiłem 750, a za różnicę odświeżyłem sprzęt do obróbki fot i jestem mega zadowolony.
    jedyne co odczuwam jako brak w 750 w stosunku do 810, to węższe rozłożenie pól AF... to mi psuje nieco komfort pracy.

Domyślnie

D810 to przecież głównie pucha studyjna.

4000zł różnicy w stosunku do D750 absolutnie nie oddaje róznicy jaka jest między tymi puszkami. Gdyby D810 kosztowało 8500zl można byłoby myslec. Wiadomo - D810 jest duże, fajnie się trzyma, ma dobrą ergonomię, ale na litość boską... 11500zł dla amatora to naprawdę trzeba nie mieć co z kasą robić

D750 spełni wszystkie potrzeby, wielu pro pracuje na D600/610 - są zadowoleni i robią świetne zdjęcia. D750 jest jeszcze ciut wyżej, ma świetny AF, więc w tej cenie to petarda. D810 brałbym tylko, gdybym czuł chorą potrzebą posiadania miliona megapixeli. Zrozumiałbym jeszcze cenę, gdyby D810 miała jakąś dużą różnicę w matrycy, gdyby dużo mniej szumiała, dawała lepsze kolory... ale tak nie jest.

Natomiast 4000 w szklarni potrafi zrobić kolosalną różnicę + szklarnia dużo wolniej się starzeje i lepiej trzyma cenę.
    D600 + D5300 + Nikkor AI 28/2 + Nikkor 50/1.8G + Voigtländer 58mm/1.4SL II + Nikkor AI 105/2.5 + Nikkor AI 105/4 Micro + Nikkor AI 200/4 + Nikkor 70-210/4 Do tego trochę kilogramów: Tamron 15-30/2.8 VC + Nikkor 24-70/2.8 + Tamron 70-200/2.8 VC G2 + Tamron 100-400 4.5-.6.3 VC + SB-910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Julius Zobacz posta
    ..4000zł różnicy w stosunku do D750 absolutnie nie oddaje róznicy jaka jest między tymi puszkami. Gdyby D810 kosztowało 8500zl można byłoby myslec.

D750 spełni wszystkie potrzeby,

Zrozumiałbym jeszcze cenę, gdyby D810 miała jakąś dużą różnicę w matrycy, gdyby dużo mniej szumiała, dawała lepsze kolory... ale tak nie jest.

Natomiast 4000 w szklarni potrafi zrobić kolosalną różnicę + szklarnia dużo wolniej się starzeje i lepiej trzyma cenę.
    Podpisuje się pd tym.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dzięki wielkie. Zatem D750 wydaje się pasować idealnie. Chciałbym jeszcze zapytać o filtr dolnoprzepustowy i czy wpływa on bardzo mocno na jakość zdjęć ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aravil Zobacz posta
    Chciałbym jeszcze zapytać o filtr dolnoprzepustowy i czy wpływa on bardzo mocno na jakość zdjęć ?
    Porównaj D800/D800E i sam oceń: (jeden na/drugi nie)

i jeszcze:
    http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample01.htm

Domyślnie

ja tutaj różnicy nie widzę żadnej, także zdecyduję się na D750. Dzięki za rady

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aravil Zobacz posta
    ja tutaj różnicy nie widzę żadnej, także zdecyduję się na D750. Dzięki za rady
    Witam

To słabo patrzysz,bo obrazek z D800e ma dużo wyrażniejsze szczegóły,no może nie dużo ale na pewno widocznie wyrażniejsze.Jeszcze jedna sprawa,jeśli będziesz zamierzał cropować to uwierz D810 rządzi pod tym względem.Trzaskasz cropa do wielkości znaczka pocztowego a on nadal ma świetną rozdzielczość.D810 świetnie nadaje się do krajobrazu,przyrody,oddaje nam każdy najmniejszy szczegół,wiadome mało fps ale to nie jest najważniejsze.I takie gadanie że D810 nadaje się tylko do studia jest czcze.Proponuję osobom które twierdzą że D810 nadaje się tylko do studia wziać tą puszkę i wyjsć w plener,wtedy wielu przekona się co potrafi ta matryca,te 36mpix robi dużą różnicę,miałem i D600 i D810 i pamiętam jak pstryknąłem pierwszą fotkę po przejściu na D810 to byłem w szoku,powiększasz,powiększasz.powiększasz a fota ciągle ostra.IMHO D810 jest dużo lepszą maszynką.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MICKE1975 Zobacz posta
    Witam

To słabo patrzysz,bo obrazek z D800e ma dużo wyrażniejsze szczegóły,no może nie dużo ale na pewno widocznie wyrażniejsze.Jeszcze jedna sprawa,jeśli będziesz zamierzał cropować to uwierz D810 rządzi pod tym względem.Trzaskasz cropa do wielkości znaczka pocztowego a on nadal ma świetną rozdzielczość.D810 świetnie nadaje się do krajobrazu,przyrody,oddaje nam każdy najmniejszy szczegół,wiadome mało fps ale to nie jest najważniejsze.I takie gadanie że D810 nadaje się tylko do studia jest czcze.Proponuję osobom które twierdzą że D810 nadaje się tylko do studia wziać tą puszkę i wyjsć w plener,wtedy wielu przekona się co potrafi ta matryca,te 36mpix robi dużą różnicę,miałem i D600 i D810 i pamiętam jak pstryknąłem pierwszą fotkę po przejściu na D810 to byłem w szoku,powiększasz,powiększasz.powiększasz a fota ciągle ostra.IMHO D810 jest dużo lepszą maszynką.

Pozdrawiam
    albo mi już wzrok siada albo na tak małych obrazkach na serio różnic wielkich nie widzę

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów