Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: best UWA pod DX

Domyślnie best UWA pod DX

Witam,

zastanawiam się nad zmianą obketywu do krajobrazów do nikona d5300.
    do tej pory używałem S10-20 3.5 ale jakość przestała być dla mnie satysfakcjonująca ze względu na dość słabą ostrość. jedyna przysłona do zaakceptowania to w granicach 9-11. wiem, że taka jest najlepsza dla ostrości całego kadru ale czasem chciałbym przymknąć do 18-22 i wydłużyć ekspozycję.

Stosunek jakości do ceny sigma na chyba najlepszy ale jeśli bralibyśmy pod uwagę tylko jakość to co byście zaproponowali?

czy na DX da się żeczywiście zbliżyć do jakość FF używająć UWA?

Zastanawiałem się nad N10-24 ale podobno jakość wcale nie jest jakoś sporo lepsza od sigmy.
    cena byłaby do zaakceptowania ale czy warto?

co innego polacalibyście?
    minimalna ogniskowa jaka by mnie interesowała to 8-12mm.
    najlepszy byłby zoom ale czy może nie stałka?

Domyślnie

Żaden obiektyw (poza niektórymi szkłami do makro) nie da Ci dobrej jakości przy f/22.

A, do wydłużania ekspozycji używa się filtrów szarych (ND).
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Żaden obiektyw (poza niektórymi szkłami do makro) nie da Ci dobrej jakości przy f/22.

A, do wydłużania ekspozycji używa się filtrów szarych (ND).
    Mam nisi 2-400 i hoya 500.

może o wartościach skrajnych zapomnijmy (3.5 też nie używam), ale tak aby miał jednak większy zakres przysłony i lepszą ostrość również na bokach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boberinio Zobacz posta
    wiem, że taka jest najlepsza dla ostrości całego kadru ale czasem chciałbym przymknąć do 18-22 i wydłużyć ekspozycję.
    Nie. Dla ostrości to jest złe, ostrość przy tych przysłonach już spada (dyfrakcja). Jeśli chodzi ci o dłuższe czasy to faktycznie, jak jak pisze GonzoG - nakręć filtr szary i tak ogranicz światło.
    Na przysłony 22 itp wchodź tylko wtedy, gdy ci potrzeba ogromnej GO, tzn od bardzo bliskiego pierwszego planu do nieskończoności. Bo w UWA na DX GO i tak jest duża. Musisz 22?
    Wybór obiektywu tu jest niezbyt istotny. Używaj tej Sigmy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

naprawdę nie ma nic lepszego?

Nie wiem czy np D7200 miałby lepsze rezultaty przy tym samym szkle?

zastanawiałem się też nad D600/D610 ale jakie wtedy szkiełko i czy rezultaty naprawdę będą dużo lepsze?

Domyślnie

Możesz zawsze wydać 10 kawałków na D750 + Nikon 20 1.8 - http://www.dpreview.com/galleries/re...amples-gallery
    d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem

Domyślnie

Nie pozostaje nic innego jak D810 + 14-24, tylko nie zapomnij domknąć do F/16.
    lustra-brak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucek92 Zobacz posta
    Nie pozostaje nic innego jak D810 + 14-24, tylko nie zapomnij domknąć do F/16.
    To bardzo zly pomysł. Dyfrakcja w tym body sie wkrada przy przyslonie rzedu 6.3-7.1. Potem ostrość spada.
    FF to dobry pomysł pod wzgledem ilości detalu, ale zly pomysł pod względem osiągania dużej GO.

Boberinio - D5300 daje minimalnie więcej detalu od D7100.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

F18-22 ?!?!
    Po Co się pytam? Jacek już pisał o dyfrakcji. Popatrz sobie na testy np. optycznych i na każdym wykresie zobaczysz, że jakoś leci na łeb już prz f16. Większość najlepsze osiągi ma w zakresie f5,6-8.
    Dla mnie osobiście f11 to max, którego nie przekraczam. GO jest wystarczająca (szczególnie w landszafcie) a jakoś jeszcze na dobrym poziomie.
    Do uzyskania dłuższych czasów używam filtra NDx500 (u mnie firmy LCW). Nie wiem jakie chcesz osiągnąć czasy, ale kilka sek. w dzień to żaden problem.

Właśnie wróciłem ze Skye. Zdjęcia robione D810 + 16-35 + ND500
    Wiem, że inny sprzęt ale jak przykład będzie chyba ok. Wszystkie foty f11 max.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...46#post3565846
    Ostatnio edytowane przez Badol ; 28-05-2015 o 20:25
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

a czy d600 + N16-35 da duży postęp?
    czy dużo będzie się różnić od d800?

już os jakiegoś czasu zastanawiałem się nad FF ale D800 raczej nie wchodzi w grę (rozmiar no i oczywiście cena).

tutaj kilka moich fotek - https://500px.com/rafal_bober

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów