Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: best UWA pod DX

Domyślnie

Wnioski z mojego amatorskiego punktu widzenia użytkownika D800 i 14-24:
    1. Matryca D800 eliminuje potrzebę dodatkowego wyostrzania poza tym co wyostrzane jest w trakcie wywoływania RAW-a
    2. Różnica jakościowa między 14-24 a 16-35 jest chyba tylko w narożnikach, sam się zastanawiałem czy nie zmienić na 16-35, zawsze to lżej i mniej miejsca zajmuje niż 14-24. Sprawę filtrów pomijam, gdyż ten temat mam już rozwiązany.
    3. N16-35 ma wygodniejszy zakres ogniskowych, nie trzeba tak często zmieniać szkieł, można jechać w plener z jednym obiektywem i w związku z tym jest mniejszy balast do noszenia.
    4. Na korzyść 14-24 przemawia światło 2.8, kiedy jest niezbędne, np. przy fotografowaniu nocnego nieba (krótsze czasy ekspozycji)
    5. Najlepiej mieć obydwa i używać wybierając stosownie do okoliczności

Domyślnie

lubię bawić się z filtrami więc zostaje 16-35.
    mieć 2 takie obiektywy to póki co nie widzę sensu dla swoich amatorskich zainteresowań.

a co do D800 to chyba trochę dziwnie bym się czuł.
    no i cena D800 z przebiegiem ok 100k = nowy lub prawie nowy D610

najlepiej byłoby podpiąć obiektyw pod obydwa body i wtedy zadecydować.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-05-2015 o 17:31

Domyślnie

Autorze postu Ja mając D610 fotografując krajobrazy sam się zastanawiam mocno nad zestawem którym Ty chcesz wymienić na coś innego..a powodem jest tego ze na dx będę miał większe GO..jakość zdjęć na pewno się nie pogorszy bo do krajobrazów i nocnych ujęć i tak używam iso 100......Sigma 10-20 3.5 jest ponoć świetnym szkłem dobrze pracującym pod światło ..Może Twoja sigma jest wadliwym egzemplarzem..Pozdrawiam

Domyślnie

Sigma 10-20 f3.5 to jedno z najlepszych UWA dla DX, nie znam szkła w tej kategorii, które na które by warto bawić się w wymianę. Jedyna wada jaką sobie przypominam w tym szkle, to średnica gwintu dla filtrów.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów