Szukaj
Wiem (z doświadczenia), że łatwo pisać a trudniej zrobić dobry materiał. Niemniej jednak napiszę dwa słowa:
Przede wszystkim brakuje mi ostrości na zdjęciach.
Chyba na żadnym ze zdjęć nie znalazłem punktu ostrości tam, gdzie powinna być. A co gorszeâŚmożna powiedzieć, że na wszystkich zdjęciach ostrości nie ma nigdzie.
Zastanawia mnie tylko, z czego to wynika bo nawet ostatnie zdjęcie (przy dosyć dobrym świetle) jest kompletnie nieostre.
Tak jak napisał tomtytus, łatwiej napisać niż zrobić - sam za niedługo będę mieć taki sam temat wiec zobaczymy co wyjdzie.
- zgadzam się z przedmówcą - brak ostrości na zdjęciach, mydło,
- nie podoba mi się ta zielonkawa obróbka jak np. na 1 i na ostatnim zdjęciu
- dużo chaotycznych i przypadkowych kadrów, nie wiadomo na czym skupić wzrok.
- według mnie mogłeś jeszcze trochę podbić ISO, 500 na którym robiłeś to chyba za mało troszeczkę tym bardziej że D7000 radzi sobie dobrze z ziarnem na wyższych ISO
Ogólnie jako pamiątka dla rodziców to OK. Takie zdjęcia do albumu, nic więcej. My niekiedy jesteśmy już przesiąknięci tym dążeniem do idealnych ekspozycji i kadrów. Zwykły Kowalski nie zauważy większość rzeczy o których tutaj mowajednak po to jest to forum by wytykać błędy pod względem technicznym a nie emocjonalnym
Pracuj dalej
![]()
I takie cos mi sie podobaSzczerosc
A jakies dodatkwoe sugestie? (ostrosc nie wiem czy byla spowodowana moim zamieszaniem czy wina body) ;/
Ja właśnie nie mogłem podejrzeć ISOâŚale 1/100s i ISO 500 to zdecydowanie byt ryzykownie
Ja bym śmiało skrócił czas do pewniejszej 1/160s. Wyższe ISO nie powinno zaszkodzić.
Jakie obiektywy były w użyciu?
EDIT:
obiektywy już sobie podejrzałem: 85mm i 28mm powinno dać bardzo fajny i ostry obrazek, szczególnie, że to drugie szkło było lekko przymknięte.
Ostatnio edytowane przez tomtytus ; 29-04-2015 o 09:53
to czas 1/100 dla osob siedzacych albo wolno sie poruszajacych to zbyt duzo?
Dużo, nie dużo ale przy 85 łatwo o minimalne poruszenie które objawi się mydłem.
to jaki czas jest bezpieczny przy w miare stabilnej rece?![]()
Nauczka na przyszłośćPoprostu nie chciałem przesadzić z ISO
![]()
Skontaktuj się z nami