Chodzi prawdopodobnie o stworzenie poprawnego profilu do wywoływania nefów- kolorystyka, wb, ostrosc...
Dla mnie podstawa to jak najlepsze ogarnięcie fotki z poziomu ACR.
Szukaj
Chodzi prawdopodobnie o stworzenie poprawnego profilu do wywoływania nefów- kolorystyka, wb, ostrosc...
Dla mnie podstawa to jak najlepsze ogarnięcie fotki z poziomu ACR.
Chodzi o domyślny profil z jakim wczytywany jest plik RAW w LR lub PS. Programy inne niż Nikona a raczej NIK Software tj. View Nx i Capture Nx nie potrafią zinterpretować plików w dokładnie taki sposób jak zrobił to korpus wg Twoich ustawień. Symulują to w różny sposób - dostępne domyślnie profile LR i PS można rozszerzyć i utworzyć nowe za pomocą oprogramowania Adobe i zrobić symulację np. Canona 5D (z lepszym lub gorszym skutkiem). Profil możesz zmienić w trakcie edycji pliku, nie chodzi o profil korekcji zniekształceń obiektywu bo to inny temat tylko profil kolorystyczny (chyba tak się to zwie
).
Ja nie wiem, czy na tym etapie zajmowałbym się profilami.
Wydaje mi się, że jeśli już LR to wystarczająco dobrze poradzi on sobie z kolorami automatycznie.
A wtedy rozni sie kolorami zdjecie czy vo!
Dorzucę coś od siebie:
- mniej zdjęć i je numerować
- za przedmówcami balans bieli i ostrość mocno kuleją na większości zdjęć
- masz naprawdę kilka fajnych ujęć a są też takie gdzie jest fajne ujęcie ale zdjęcie należało by troszkę skadrować (odciąć to co nie istotne).
co do profili ja bardzo często robię na camera standard na obecnym etapie stety niestety za mną przemawia
Nikon D90 + N 18-105mm + N 35mm + SB 900 + RF-603, doprawione chińszczyzną......ogólnie kształtujący się
Motywuja mnie takie komentarze do dalszej pracy. dziekuje![]()
Naucz się robić ostre zdjęcia, lepiej bardziej zaszumione niż nieostre... co do kolorów to lepiej mniej kombinowania. Czasami wystarczy bw i kontrast
mi bardzo rzuca się w oczy to że niektóre kadry "lecą" w lewo...
poza tym polecam analizę histogramu.
Skontaktuj się z nami