Close

Strona 31 z 73 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 725

Domyślnie

Słuchajcie zainstalowałem wczoraj CP1. I mam taką*zagwostkę. Używam macbooka pro system postawiony na SSD natomiast zdjęcia na drugim dysku ale nie zewnętrznym tylko zamiast napędu DVD w kieszeni siedzi 2TB dysk.
    Jest tam folder Pictures/ i tutaj foldery zdjęć np: 2013, wakacje, ludzie, krajobraz, etc.. W ligthroomie robiłem to tak że importowałem poszczególny folder i dzięki temu miałem zachowaną strukturę i hierarchię ponieważ wskazywałem mu ścieżkę dostępu gdzie są*te zdjęcia, natomiast główny folder Lightroom a ( z wszystkimi danymi, ustawieniami, IRDAta, IRCA, był tworzony na samym początku instalacji Lightrooma. Taki układ był dla mnie przejrzysty wiedziałem od początku gdzie co jest. W CP1 albo robie coś*źle albo jest inaczej, też chciałem tą samą metodą mieć główny folder dla CP1 na SSD z wszelkimi danymi zdjęć , miniaturkami etc.. ale zdjęcia mieć dalej zachowane na drugim dysku. Czy ktoś wie w jakiej kolejności powinienem to zrobić ? Jakaś*wskazówka ?
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Do tych rozważań zakupowych dodam tylko, że także klucz do wersji 6 daje prawo do zniżki (69,25 EUR bez VATu). Klucze do wersji 6 były "rozdawane" jakiś czas temu wszystkim chętnym którzy skorzystali z promocji na SharewareOnSale.

Domyślnie

jo44 już o tym wspominałem
    Dla chcącego oczywiście nic trudnego i bez większego wysiłku można dziś również uzyskać darmową wersję C1 7 i update w promocyjnej cenie, link już kolega Bielack podawał wcześniej

Cytat Zamieszczone przez Bielack Zobacz posta
    Próbuję, próbuję i nic. Nie dostaję emaila z numerem do 7. Czyżby promocja ze strony http://www.dphotographer.co.uk/captureone/ przestała działać?
    Z PS'a co prawda zrezygnować się nie da, zbyt dobry jest. C1 jest miłą alternatywą dla ACR i LR, dając (przynajmniej w moim odczuciu) na starcie dużo lepszy obrazek niż konkurencja z Adobe.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez nimnull ; 26-04-2015 o 15:54
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wulisu Zobacz posta
    Słuchajcie zainstalowałem wczoraj CP1. I mam taką*zagwostkę. Używam macbooka pro system postawiony na SSD natomiast zdjęcia na drugim dysku ale nie zewnętrznym tylko zamiast napędu DVD w kieszeni siedzi 2TB dysk.
    Jest tam folder Pictures/ i tutaj foldery zdjęć np: 2013, wakacje, ludzie, krajobraz, etc.. W ligthroomie robiłem to tak że importowałem poszczególny folder i dzięki temu miałem zachowaną strukturę i hierarchię ponieważ wskazywałem mu ścieżkę dostępu gdzie są*te zdjęcia, natomiast główny folder Lightroom a ( z wszystkimi danymi, ustawieniami, IRDAta, IRCA, był tworzony na samym początku instalacji Lightrooma. Taki układ był dla mnie przejrzysty wiedziałem od początku gdzie co jest. W CP1 albo robie coś*źle albo jest inaczej, też chciałem tą samą metodą mieć główny folder dla CP1 na SSD z wszelkimi danymi zdjęć , miniaturkami etc.. ale zdjęcia mieć dalej zachowane na drugim dysku. Czy ktoś wie w jakiej kolejności powinienem to zrobić ? Jakaś*wskazówka ?
    Kolega pracuje z "sesjami" czy "katalogami"?
    W sesji pracujesz jak w przeglądarce, a pliki z ustawieniami lądują w podkatalogu tworzonym przez c1p tam, gdzie są zdjęcia.
    W trybie "katalogowym" można utworzyć plik z ustawieniami i podglądami, tak jak w LR, można też osadzić w nim oryginalne pliki. W tym trybie katalog tworzony jest we wskazanym przez użuszkodnika miejscu, a zdjęcia pozostają tam gdzie były (można ten proces scalić z pobieraniem zdjęć z karty, ale ja zgrywam fotki Nikon View).
    Miłym dodatkiem jest sensowna praca z serwerem Nas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Do tych rozważań zakupowych dodam tylko, że także klucz do wersji 6 daje prawo do zniżki (69,25 EUR bez VATu). Klucze do wersji 6 były "rozdawane" jakiś czas temu wszystkim chętnym którzy skorzystali z promocji na SharewareOnSale.
    Znizke na CaptureOne 8 (69,25 EUR) masz tez jak posiadasz Sandisk Capture One LE 3.7.x, dawany kiedys do kart Sandiska.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    Kolega pracuje z "sesjami" czy "katalogami"?
    W sesji pracujesz jak w przeglądarce, a pliki z ustawieniami lądują w podkatalogu tworzonym przez c1p tam, gdzie są zdjęcia.
    W trybie "katalogowym" można utworzyć plik z ustawieniami i podglądami, tak jak w LR, można też osadzić w nim oryginalne pliki. W tym trybie katalog tworzony jest we wskazanym przez użuszkodnika miejscu, a zdjęcia pozostają tam gdzie były (można ten proces scalić z pobieraniem zdjęć z karty, ale ja zgrywam fotki Nikon View).
    Miłym dodatkiem jest sensowna praca z serwerem Nas.
    Dzięki obejrzałem tutorial zrobiłem co trzeba i wydaje mi się że wiem o co już w tym chodzi.
    Pracuję na katalogach, póki co w moim użyciu nie ma potrzeby robienia sesji.
    Z tego co widzę coraz więcej użytkowników CP1 i pytań się pojawia, wydaje mi się warto by założyć osobny dział pod tytułem Capture One Pro 8 i w nim tematy jak ustawienia , presety, zarządzanie bibliotekami i sesjami, ustawienia kolorów i profili, pluginy etc.. zaraz nam się wątek rozjedzie i strach pomyślesz jak wszystko będzie wrzucone do jednego wora i rozrośnie się do 400 stron, szukajcie później czegoś w jednym wątku. Może admin założyłby nowy dział z kategoriami. Albo my sami zakładajmy sensowne wątki tematyczne i się ich trzymajmy, taki pomysł tylko rzucam do rozważenia. Pozdrawiam
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Importuję teraz 5000 tys ( 76GB) do jednego katalogu z podfolderami , zastanawiam się czy nie lepiej podzielić zdjęcia na katalogi rocznikowo np : 2009-2012, 2013-2014 i podfoldery tematyczne typu ludzie, krajobraz, makrofotografia, różne, oczywiście tych kategorii może być więcej według uznania. W efekcie końcowym jeśli katalog rocznik 2014-15 będzie ważył 20GB a nie 76 GB, będzie na pewno to wszytko szybciej chodziło. Podzielcie waszym doświadczeniem jak wy zarządzacie bibliotekami jak dzielicie katalogi, podfoldery jak je tematycznie nazywacie, zwłaszcza ci co dużo fotografują i mają sporą ilość zdjęć.
    Z chęcią dowiem się czegoś nowego i nauczę. Pozdrawiam

Domyślnie

Numeruję katalogi o objętości ~4,7 GB, tak aby później można było z nich zrobić dodatkowe kopie na DVD. W środku każdego są podkatalogi o nazwach sesji, typu: „nazwa_firmy-#”, „Kasia_Bartek-slub-wesele”, „imie_nazwisko”, „nazwa_imprezy”, etc. Katalog osiąga objętość bliską płyty – zamykam, przerzucam na dwa dyski pełniące rolę archiwum, kataloguję w WhereIsIt? i dodatkowo wypalam DVD, wynosząc płytę z domu (ot, taka fobia).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Numeruję katalogi o objętości ~4,7 GB, tak aby później można było z nich zrobić dodatkowe kopie na DVD. W środku każdego są podkatalogi o nazwach sesji, typu: „nazwa_firmy-#”, „Kasia_Bartek-slub-wesele”, „imie_nazwisko”, „nazwa_imprezy”, etc. Katalog osiąga objętość bliską płyty – zamykam, przerzucam na dwa dyski pełniące rolę archiwum, kataloguję w WhereIsIt? i dodatkowo wypalam DVD, wynosząc płytę z domu (ot, taka fobia).
    Dzięki Marcin za info jak ty to robisz. Uściślijmy tylko, pracujesz w Lightroomie czy CP1 ?
    Pozwolę sobie zapytać po co używasz whereisit ? Skoro Lightroom jak i CP1 całkiem dobrze sobie radzą z zarządzaniem zdjęć, uważasz że tak jest sprawniej, szybciej ? Z ciekawości pytam.
    Czy ty pracujesz na sesjach tam masz podfoldery i zgrywasz to na DVD i dysk zew. Zaletą sesji jest łatwość jej przeniesienia.

Domyślnie

A czy ktoś używa Media Pro 1 albo podobnego programu, czy w przypadku CP1 gdzie jest sporo opcji katalogowania i zarządzania zdjęciami, jest sens interesować się takim programem ? Co myślicie ?

Strona 31 z 73 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów