Close

Strona 1442 z 2397 PierwszyPierwszy ... 442942134213921432144014411442144314441452149215421942 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 411 do 14 420 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Więcej o tym ciamciangu
    To jakaś nowa odmiana onanizmu sprzętowego? Czytanie o sprzęcie w oczekiwaniu na jego następcę?

Co można napisać więcej. Może to, że szkoda, że nie jest 12/4, ale za to mniejsze. Rozumiem jednak, że to premiera UWA Samyanga, jeżeli chodzi o szkła do bezluster i musieli błysnąć.

Szkło w rogach potrafi być nieostre, aż mi się czasy E16 przypomniały. Być może winę za to ponosi niewielka odległość od fotografowanego obiektu, ale jak zwykle nie chce mi się wnikać.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    To jakaś nowa odmiana onanizmu sprzętowego? Czytanie o sprzęcie w oczekiwaniu na jego następcę?
    Muszę jeszcze raz odpowiedzieć na połajanki często mnie tu spotykające, sprowadzające się do "kup coś wreszcie i nie marudź".
    Problem w tym, że jak zdecydowałem się na NEXa to następca a6000 miał być "na dniach". I tak te dni lecą, i szlag mnie trafia bo ogromnie już chciałbym mieć ten aparat. Ale logika podpowiada, że jeszcze ten miesiąc zaczekać mogę. Nie jestem aż tak bogaty by sobie co pół roku kupować nowy aparat za 3 - 4 tys zł. Jak kupię, pewnie zwiążę się z tym aparatem na 6 - 8 lat. Mam przez najbliższe lata przechodzić obok a6100, na temat którego, załóżmy, są achy i ochy, żałować że nie mam uszczelnień czy przydatnego IBIS czy czego tam jeszcze, bo nie poczekałem miesiąca? A czytanie, w tym pytanie w temacie sprzętu do zakupu jest - jak mówi mi doświadczenie życiowe - dobra regułą, zawsze robię dość szeroki research, porównuje itp. i wychodzę na tym lepiej niż gorzej. Ta ideologia "weź cokolwiek i rób zdjęcia" jest nieco bufoniasta Jak mawiał Prezes Ochódzki, nie stać mnie.

Samyang faktycznie nieco rozmywa, no nie wiem czy to nie mus przy takim szerokim kącie. Do tej pory opinie o nim były bardzo dobre. Ale zdjęcia mi się z niego bardzo podobają i mam nadzieję, że będziesz wrzucał kolejne. Nie ogarniam do końca fizyki optyczno-matrycowej, ale czy może mieć znaczenie, że Twój nex-6 ma 16 mpx? W jakimś opisie odnośnie tego samyanga czytałem, że jest specjalnie projektowany na matryce 24mpx-wą, ale mógł to być chłyt marketingowy. Na chłopski rozum to przy tej samej fizycznej wielkości matrycy szkło powinno tak samo rzutować obraz, ewentualnie podobnie go rozciągając w rogach, różnica ewentualnie w szczegółach a nie geometrii.
    Pytanie z innej beczki, wybaczcie jeśli się ośmieszę. Chcę korzystać w nex'ie z funkcji robienia zdjęć w proporcjach 16:9, ponieważ w 95% zdjęcia będą oglądane na takich monitorach. Jak rozumiem, aparat programowo obcina sobie dolne i górne krawędzie z formatu 3:2, co może też jednocześnie obcinać jakieś brzydkie, winietujące albo nieostre rogi?

Domyślnie

Owain,

Po pierwsze, możesz tak czekać do u... śmierci, bo zawsze będzie jakiś nowszy model za parę miesięcy. Poza tym, pamiętaj, że jak za, powiedzmy, miesiąc pojawi się a6100, to będzie drogi (cena nowości), i warto będzie zaczekać jeszcze parę miesięcy, aż stanieje. Jeśli kupisz go od razu, to zamiast, jak piszesz, pluć sobie w brodę, że nie poczekałeś i nie kupiłeś a6100, będziesz sobie pluł w brodę, nie nie poczekałeś i kupiłeś go za 4 tysie, zamiast poczekać i kupić go za trzy. A gdy będzie kosztował 3, rozejdzie się plotka o nadchodzącym a6200... I tak bez końca.

Poza tym, dobrym zwyczajem, podobnie jak przy kupowaniu nowego modelu samochodu, jest niekupowanie zupełnie nowego aparatu, bo często ma jakieś błędy projektowe, choroby wieku dziecięcego, które w późniejszych seriach zostają poprawione.

Po drugie, fizyczny rozmiar matrycy 16- i 24-megapikselowej jest taki sam (z dokładnością do jakiegoś tam ułamka milimetra), natomiast jakość obrazu, rzutowanego przez obiektyw, może być na tyle niska, że zwiększenie rozdzielczości matrycy nie polepsza jakości (ostrości, ilości szczegółów) obrazu, bo obiektyw jest za słaby.

Po trzecie, format 16:9 faktycznie obcina winietujące i nieostre rogi. Ktoś gdzieś nawet pisał tu na forum (choć nie pamiętam, czy w tym wątku), że używa formatu 16:9 właśnie po to, by obciąć te nieładne rogi.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Muszę jeszcze raz odpowiedzieć na połajanki często mnie tu spotykające, sprowadzające się do "kup coś wreszcie i nie marudź".
    Problem w tym, że jak zdecydowałem się na NEXa to następca a6000 miał być "na dniach". I tak te dni lecą, i szlag mnie trafia bo ogromnie już chciałbym mieć ten aparat. Ale logika podpowiada, że jeszcze ten miesiąc zaczekać mogę. Nie jestem aż tak bogaty by sobie co pół roku kupować nowy aparat za 3 - 4 tys zł.
    Moim skromnym zdaniem kup używane Nex6 a za resztę warsztaty w Wantucha albo bilet do Indii.

Domyślnie

Ja sobie jednak to inaczej wykoncypowałem i będę przy tym jeszcze nieco trwać. (mać!)
    Jak do 20 maja nie ogłoszą, biorę a6000. Jak do 20 maja ogłoszą, a okaże się, że jest niefajny (np. nie będzie uszczelnień tylko zbędne dla mnie 4K a zwiększą rozmiar, zabiorą stopkę czy coś, natentychmiast nabywam a6000. Ogłoszą coś zajefajnego do 20 maja to i tak zanim pojawi się w Polsce innostrańcy wytestują go wzdłuż i wszerz.

Domyślnie

Kwestia czekania to tylko kwestia jak bardzo potrzeba aparat. Dla mnie brak aparatu to tragedia ale znam osoby które poza wakacjami i ewentualnie świętami rodzinnymi w ogóle nie wyciągają aparatu z torby, a większość rzeczy na co dzień objadą aparatem w komórce

Domyślnie

Kiedyś facet w zakładzie foto powiedział mi, że zdarza im się, że na jednym filmie są zdjęcia z trzech Bożych Narodzeń i wakacji na zmianę. Teraz to się pewnie trochę zmieniło, ludzie więcej pstrykają, ale głównie komórami.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Dziękuję.

Może jeszcze coś z 12/2, którego to w końcu przestrzelałem. Szkło fajne, ale trzeba uważać na pierścień ogniskowej.....
    W Samyangu 12/2 pierścień ogniskowej?
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Ciekaw jestem jakby sobie poradził a6000
    Nie wiem, czy to jakoś pomoże, ale zaszkodzić nie powinno.

EDIT

PS Jednak może zaszkodzić fatalny poziom skalowania/kompresji z flickr'a.
    Może później(wieczorem) wrzucę kilka wywołanych rawów i surowych jotpegów, ale to wymaga więcej czasu(powrotu do archiwum z minionego lata), sorki.
    Ostatnio edytowane przez Enderlin ; 22-04-2015 o 11:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    W Samyangu 12/2 pierścień ogniskowej?
    Niech będzie, że ostrości. Zapomniałem, że nie wszyscy mieli fizykę.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1442 z 2397 PierwszyPierwszy ... 442942134213921432144014411442144314441452149215421942 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów