Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Sigma USB Dock

Domyślnie Sigma USB Dock

Witajcie, mam obiektyw sigmy 35 1,4 i chciałbym go skalibrować. Obiekty jest świetny, ale czasem udaje mu się nie trafić Jest już po gwarancji i tu pytanie czy ktoś na Dolnym Śląsku posiada USB Dock i użyczyłby takie cudo za drobną opłatą?

Pozdrowienia i z góry dziękuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puszkifarby Zobacz posta
    czasem udaje mu się nie trafić
    USB Dock nic na to nie pomoże.

Cytat Zamieszczone przez puszkifarby Zobacz posta
    czy ktoś na Dolnym Śląsku posiada USB Dock i użyczyłby takie cudo za drobną opłatą?
    Każde Centrum Sigmy wypożyczy USB Dock za drobną opłatą. Jeżeli masz coś w pobliżu to dzwoń śmiało.
    Oczywiście zakładając, że kalibracja faktycznie jest Ci potrzebna.
    ['O]

Domyślnie

Skoro tylko od czasu do czasu pudłuje to kalibracja raczej nic nie pomoże.

Domyślnie

Z innej beczki - ten Sigma USB dock działa na obiektywach od jakiegoś okresu, czy na szystkich HSMach ?
    D600 + D5300 + Nikkor AI 28/2 + Nikkor 50/1.8G + Voigtländer 58mm/1.4SL II + Nikkor AI 105/2.5 + Nikkor AI 105/4 Micro + Nikkor AI 200/4 + Nikkor 70-210/4 Do tego trochę kilogramów: Tamron 15-30/2.8 VC + Nikkor 24-70/2.8 + Tamron 70-200/2.8 VC G2 + Tamron 100-400 4.5-.6.3 VC + SB-910

Domyślnie

Tylko najnowsza seria A, C, S
    "Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie" Ansel Adams

Domyślnie

Swoją drogą, to nie wina USB Docka, że sobie nie radzi czy coś. Generalnie, kalibracja (jakakolwiek, nie tylko za pomocą USB Docka) AF ma sens wyłącznie wtedy, gdy zestaw (body + obiektyw) nie trafia więcej niż w 60% przypadków.
    ['O]

Domyślnie

W takim razie faktycznie chyba odpuszczę sobie kalibrację, większość jest trafionych, także chyba faktycznie nie mam co narzekać

Dzięki za odpowiedzi

Domyślnie

Jeżeli to jest Twoje pierwsze jasne szkło, nie masz większego doświadczenia, AF nie trafia tylko czasem, a chybienia nie są duże, przemyśl swoją technikę fotografowania. Przyjrzyj się zwłaszcza momentowi wciskania spustu. Naprawdę można się zdziwić...
    ['O]

Domyślnie

Sam się zdziwiłem jak podczas moich pierwszych zdjęć na 1.8 bardzo dużo było z FF lub BF. Okazało się, że podczas wciskania spustu do takiego stopnia starałem się aby nie ruszać body, że przemieszczało się całe moje ciało
    Nikon D610, N28 f1.8 G, N50 f1.8 G, N24-85 VR, T70-300 VC USD, SB-700

Domyślnie

Za pomocą USB Dock'a można również uaktualniać firmware. Skoro Twój obiektyw jest już po gwarancji, to można założyć, że od czasu jego produkcji poprawili coś w f/w i może to będzie miało wpływ na poprawę skuteczności AF.
    D750, S 35:1.4, T 24-70:2.8 G2, SB700

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów