Close

Strona 120 z 193 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 191 do 1 200 z 1929
    Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Rozumiem ze jeden z nas już się napił
    .

Domyślnie

Próbowałem swoich sił w makrofotografii... Nie jest tak łatwo z ostrością. AF działa OK, ale nie ma pełnej kontroli co złapie. Trzeba sprawdzać zrobione zdjęcie. Próbowałem ostrzyć manualnie ale rezultaty były gorsze niż z AF Jest na to jakiś sposób?

Zdjęcia z JPG, tylko przycinane/pomniejszane.

1

2 100% crop

3 klikniecie powieksza
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Jest sposób: ustawiasz ostrość ręcznie tak, by uzyskać pożądane powiększenie, a ostrość łapiesz przybliżając się i oddalając od obiektu.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Co masz na myśli pisząc o "powiększeniu"? Chodzi o to, żeby ustawić ostrość mniej więcej?

Spróbuję tego sposobu. Z tego co pamiętam, problem z ręcznym ustawianiem ostrości był taki, że na podglądzie na LCD nie widać było, czy jest ostro czy nie...

Jeszcze niedawno przeczytałem o takim tricku (niekoniecznie związanym z makrofotografią): można wykorzystać AF do wstępnego ustawienia ostrości a później przełączyć się na ręczny. Robi się to przez przypisanie do któregoś przycisku zmiany AF<->ręczna ostrość. Wtedy jak się do połowy wciśnie spust migawki, żeby AF zadziałał, to po naciśnięciu tego przycisku ostrość ustawiona przez AF zostaje.
    Pewnie sposób znany, ale dla mnie nowość - a ostatnio by się przydał...
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Właśnie tak! Ustawia się ostrość (czy lepiej powiedzieć "odległość") tak, by uzyskać pożądane powiększenie obiektu, a potem ostrzy się przybliżając się i oddalając od obiektu do chwili, gdy ostre będzie to, co potrzeba.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cicho tu jakoś, a ja się mocno zastanawiam i przekonuję by nabyć RX100 mkIII, może ktoś napiszę co go wkurza w tym aparacie, albo wrzuci jakieś nowe zdjęcia co by zachęcić/zniechęcić
    Pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie Rx100iii nada sie do streeta?

Kieszonkowy i maly "uniwersalny" aparat zarowno do streeta, jak i innych "spacerowych" zastosowan..czy sony rx 100iii sie nada?Do typowego streeta nabylem ostatnio m. inn. coolpixa A i jest ok. , natomiast spacerujac czesto nad wodą z poprawa pogody pojawiaja sie i jachty i łódki i inne ciekawe obiekty, gdzie odpowiednik 28 mm coolpixa to troche za krotko.Koniec koncow biore pod uwage sony rx100iii i canona g7x , ze wzgledu na wymiary , wage i wygode.Sony mialem krotko w reku przy zdychajacej lub zdechlej baterii, wiem, ze trzymalo sie niezbyt porecznie.Moje pytania: czy jest mozliwosc ustawienia pod siebie w custom np. migawki np. 1/300 i przyslony 5.6 przy auto iso oraz ogniskowej np. 24mm i manualnego focusa, by nie grzebac w ustawieniach menu tylko wejsc w "swoje ustawienie custom" i robic szybko zdjecia?JJakies inne podpowiedzi, patenty, mozliwosci rady?W canonie to chyba mozna ustawic, ale obrazek, szczegolnie na szerokim koncu przemawia za sony.Jak dziala stabilizacja oraz spust migawki( wazna rzecz, w coolpixie spust jest swietny, )?Za wszelkie uwagi z gory dzieki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzejek Zobacz posta
    Sony mialem krotko w reku przy zdychajacej lub zdechlej baterii
    Tak przy okazji: ostatnio zrobiłem 1296 zdjęć i 2 krótkie filmy poklatkowe (timelapse, w sumie 543 klatki) na jednej baterii! (zdjęcia robiłem seriami po kilka - zawody).

Ale zapasowa bateria by się przydała. Polecacie jakieś zamienniki? Od razu bym też kupił ładowarkę domową i samochodową.

wiem, ze trzymalo sie niezbyt porecznie.
    Podobno. Ja głównie używam z oryginalnym futerałem i jest OK. Mam też gripa, ale nie współpracuje z futerałem, więc jeszcze nie zakładałem

Moje pytania: czy jest mozliwosc ustawienia pod siebie w custom np. migawki np. 1/300 i przyslony 5.6 przy auto iso oraz ogniskowej np. 24mm i manualnego focusa, by nie grzebac w ustawieniach menu tylko wejsc w "swoje ustawienie custom" i robic szybko zdjecia?
    Powinno się dać. Nie próbowałem, ale tutaj https://www.youtube.com/watch?v=6SqyM3_AQu0 od 11:20 opisują tryb memory. Może ci pomoże. Dokumentacja tego trybu: http://helpguide.sony.net/dsc/1410/v...000226604.html

Jak dziala stabilizacja oraz spust migawki( wazna rzecz, w coolpixie spust jest swietny, )?
    Tutaj nie pomogę, nie mam porównania.

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Cicho tu jakoś, a ja się mocno zastanawiam i przekonuję by nabyć RX100 mkIII, może ktoś napiszę co go wkurza w tym aparacie, albo wrzuci jakieś nowe zdjęcia co by zachęcić/zniechęcić
    Z wkurzających rzeczy:
    - panorama o stałym wymiarze (nie da się zrobić "węższej" panoramy, jest błąd że za wolno obracam aparat)
    - ekranik mógłby się gibać na boki
    - oryginalny grip nie działa z oryginalnym futerałem
    - nie da się wyłączyć AF lamp przy self-timerze (sygnalizuje co sekundę)

Co mi się podoba:
    - ładne filmy!
    - gibany ekranik (kręcę mając aparat zawieszony na pasku na szyi)
    - cicha migawka
    - rozmiary, waga (noszę codziennie w plecaku i nic mi nie przeszkadza)

Co do jakości zdjęć to nie mam porównania z innymi podobnymi kompaktami. Kupiłem go do turystyki (rower, góry itp) i miał być jak najmniejszy (i najlepszy ). Niestety używam go głównie do innych celów (sport, w halach) i w związku z tym odczuwam pewne braki:
    - chciałbym, żeby miał lepsze wyższe ISO (> 400)
    - zoom 70mm mi nie wystarcza (pewnie musiałbym mieć z 200mm)
    - szybszy/lepszy AF i AF-C

Do tego próbowałem robić zdjęcia z poruszonym tłem (czas rzędu 1/100, jak najmniejsza przesłona) i mimo użycia wbudowanego filtra ND było zbyt jasno - przydały by się filtry.

Wiem, że powyższe to nie wina/wada aparatu - po prostu do obecnych zastosowań potrzebowałbym czegoś z wymienną optyką, większą matrycą, ale postanowiłem o tym wspomnieć...
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 15-04-2015 o 01:29

Domyślnie

Panowie - a jak jest wytrzymałością tej zabawki? Przymierzam się do zamiany Nexa 5N na RX100 II (dobry price/performance). Znalazłem trochę narzekań na forum dpreview i facebookowej grupie użytkowników RXów (btw. polecam, przede wszystkim zdjęcia, czasami dyskusje techniczne). Dość często trafiałem na wątki typu "nie działa", "zepsuł się sam/po niewielkim upadku". Podobno zdarza się też nieusuwalny kurz na matrycy?

Domyślnie

PiKa - jest możliwość doklejenia mocowania filtrów, o takiego: http://fripers.pl/product_info.php/i...00III-JJC.html. Nie wygląda to może super, ale sprawdza się bardzo dobrze (używałem ND1000). Adapter jest dwuczęściowy, większa część (z mocowaniem filtrów) jest zdejmowalna, więc na obiektywie nie zostaje nic wielkiego (zresztą to też można zdjąć i przylepić jeszcze parę razy).

wdhiz - w moim egzemplarzu jedyne uszkodzenie to nieco cięższe działanie górnego przycisku tylnego wybieraka, spowodowane dostaniem się tam odrobiny olejku do opalania (i być może jakiejś drobiny piasku razem z olejkiem). Aparat był na wakacjach, zabierany na plażę i basen, noszony w torbie z rzeczami kąpielowymi, bo ubzdurało mi się, że jest uszczelniany Przeżył i poza wspomnianym wyżej "uszkodzeniem" działa bezproblemowo. Oczywiście nie rekomenduję rzucania nim czy traktowania jak aparat typu "tough", ale też nie trzeba mz. obchodzić się z nim jak ze śmierdzącym jajkiem...

A przy okazji dość ciekawa plota o nowym RX100 z większym sensorem: http://www.sonyalpharumors.com/sr4-s...-sized-sensor/
    Ostatnio edytowane przez Michel71 ; 15-04-2015 o 12:35

Strona 120 z 193 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170 ... OstatniOstatni