Wszystkie parametry były identyczne - być może faktycznie aparaty korzystały z innych algorytmów, ale efekt bez dwóch zdań był dla mnie zaskakujący.
Z tego co podaje producent to w d7100 i d5300 : pomiar ekspozycji TTL korzysta z 2016-pikselowego czujnika pomiaru ekspozycji RGB, a w d3100 z: System pomiaru ekspozycji TTL korzysta z 420-pikselowego czujnika RGB
Pewnie masz rację z tym punktowym pomiarem, ale z drugiej strony to na co dzień zdjęcia robię w trybie pomiaru światła ustawionym na matrycowy...
Jednym z głównych aspektów przemawiaących za zakupem d7100 są:
1. system AF z 51 polami AF w tym 15 polami krzyżowymi (choc z drugiej strony są one skupione w centrum kadru, co nie do końca uważam za najlepsze rozwiązanie...)
2. 2016 pikselowy czujnik pomiaru ekspozycji RGB
3. mozliwość użycia bezprzewodowego pilota WR-R10 (wiem, że zawsze można dokupić jakiś wyzwalaczo odbiornik YN czy Veloon i tez będzie OK)
4. możliwość podglądu głębi ostrości (choc tak na prawdę wystrczy zrobić jedno próbne zdjęcie i efekt ten sam)
5. lepsza korektę dioptrii w wizjerze (do -2) a ja mam z tym lekki problem
6. pokrycie 100% kadru
7. czytelniejszy ekran LCD
8. 24 Mpix matryca
d5300 ma w porównaniu do d7100:
1. troszkę słabszy system AF 39/9krzyżowych (te 9 krzyżowych również jest rozmieszczone centralnie)
2. brak mozliwości podgladu głębi ostrości
3. pokrycie kadru 95%
4. mniejszą korekę dioptrażu do -1,7
5. ma obrotowy ekran więc łatwiej jest wykonać zdjęcie z trudnej pozycji
6. jest lżejszy
7. jest o ok 1000zł tańszy
d3100 w porównaniu do d5300:
1. ma 11 pól AF w tym zaledwie jeden krzyżowy
2. matrycę 14Mpix
3. brak możliwości obsługi za pomoca pilota (chyba że np. wspomniany YN RF...)
4. brak trybu bracketingu
5. jest o kolejne 2000 zł tańszy niż d5200, bo juz go mam...
Nie wiem czy wymienione róznice są faktycznie warte wydania takiej czy innej kasy ale z drugiej strony na chwilę obecna mam juz dwa obiektywy: DX 18-105 oraz FX 50mm f/1.8, i chyba nie czuję potrzeby dokupowania kolejnego. Używam także lampy YV 565EX -TTL.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami