Close

Strona 19 z 22 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 216

Wątek: D7100 czy D5300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrx25 Zobacz posta
    Pewnie matrycowy tryb pomiaru światła korzysta z innych algorytmów . Następnym razem ustaw pomiar punktowy.
    Wszystkie parametry były identyczne - być może faktycznie aparaty korzystały z innych algorytmów, ale efekt bez dwóch zdań był dla mnie zaskakujący.
    Z tego co podaje producent to w d7100 i d5300 : pomiar ekspozycji TTL korzysta z 2016-pikselowego czujnika pomiaru ekspozycji RGB, a w d3100 z: System pomiaru ekspozycji TTL korzysta z 420-pikselowego czujnika RGB

Pewnie masz rację z tym punktowym pomiarem, ale z drugiej strony to na co dzień zdjęcia robię w trybie pomiaru światła ustawionym na matrycowy...

Jednym z głównych aspektów przemawiaących za zakupem d7100 są:
    1. system AF z 51 polami AF w tym 15 polami krzyżowymi (choc z drugiej strony są one skupione w centrum kadru, co nie do końca uważam za najlepsze rozwiązanie...)
    2. 2016 pikselowy czujnik pomiaru ekspozycji RGB
    3. mozliwość użycia bezprzewodowego pilota WR-R10 (wiem, że zawsze można dokupić jakiś wyzwalaczo odbiornik YN czy Veloon i tez będzie OK)
    4. możliwość podglądu głębi ostrości (choc tak na prawdę wystrczy zrobić jedno próbne zdjęcie i efekt ten sam)
    5. lepsza korektę dioptrii w wizjerze (do -2) a ja mam z tym lekki problem
    6. pokrycie 100% kadru
    7. czytelniejszy ekran LCD
    8. 24 Mpix matryca

d5300 ma w porównaniu do d7100:
    1. troszkę słabszy system AF 39/9krzyżowych (te 9 krzyżowych również jest rozmieszczone centralnie)
    2. brak mozliwości podgladu głębi ostrości
    3. pokrycie kadru 95%
    4. mniejszą korekę dioptrażu do -1,7
    5. ma obrotowy ekran więc łatwiej jest wykonać zdjęcie z trudnej pozycji
    6. jest lżejszy
    7. jest o ok 1000zł tańszy

d3100 w porównaniu do d5300:
    1. ma 11 pól AF w tym zaledwie jeden krzyżowy
    2. matrycę 14Mpix
    3. brak możliwości obsługi za pomoca pilota (chyba że np. wspomniany YN RF...)
    4. brak trybu bracketingu
    5. jest o kolejne 2000 zł tańszy niż d5200, bo juz go mam...

Nie wiem czy wymienione róznice są faktycznie warte wydania takiej czy innej kasy ale z drugiej strony na chwilę obecna mam juz dwa obiektywy: DX 18-105 oraz FX 50mm f/1.8, i chyba nie czuję potrzeby dokupowania kolejnego. Używam także lampy YV 565EX -TTL.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zembrzu Zobacz posta
    Nie no nie fotografuje od dziś. ISO oczywiście ustawone było na stałe -

Po za tym tryb A oraz inne półautomatyczne mają domyślnie wyłączone Auto ISO... (jakby ktoś nie wiedział). Gość ze sklepu też nie dowierzał jak mu o tym powiedziałem ale taka jest prawda i to on zasugerował, że to prawdopodobnie jest sprawka większej ilości pixeli na matrycy...
    Jeśli przysłona i ISO było to samo, to powinien się ustawić ten sam czas. W trybach półautomatycznych można mieć włączone AutoISO. Sprawdzałeś jak było?
    Pomiar matrycowy mógł zaproponować inną wartość czasu, bo inne body może miec inny algorytm. Ale wtedy oba zdjęcia miałyby inną jasność.
    No chyba, że jest spory odchył między ISO prawdziwym, a tym podawanym przez producenta, ale watpię by to było więcej niż 1/3 EV różnicy. DXO tego nie pokazuje więc jeśli był inny czas to zdjęcia miały inną jasność?

http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...3100___919_664
    szumy - zakładka screen nie pokazuje, że D3100 ma mniejsze szumy. Krzywe się pokrywają.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jeśli przysłona i ISO było to samo, to powinien się ustawić ten sam czas. W trybach półautomatycznych można mieć włączone AutoISO. Sprawdzałeś jak było?
    Pomiar matrycowy mógł zaproponować inną wartość czasu, bo inne body może miec inny algorytm. Ale wtedy oba zdjęcia miałyby inną jasność.
    No chyba, że jest spory odchył między ISO prawdziwym, a tym podawanym przez producenta, ale watpię by to było więcej niż 1/3 EV różnicy. DXO tego nie pokazuje więc jeśli był inny czas to zdjęcia miały inną jasność?

http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...3100___919_664
    szumy - zakładka screen nie pokazuje, że D3100 ma mniejsze szumy. Krzywe się pokrywają.
    Poźniej jak przeglądałem te zdjęcia to oczywiście wszystko sprawdzałem i parametry były identyczne - nie było nic w automacie. Jasność była podobna, ale nie mam tych zdjęć bo robiłem je jakis czas temu i po przejrzeniu po prostu usunąłem, a dziś dowiedziałem się, że znów jest cachback i temat powrócił jak boomerang, tym bardziej, że ostatnio w cashback był tylko d7100 a dzis są oba body - równez d5300.
    Być może podejde dziś do Nikona i uda mi się powtórzyć ten test to podzielę size Wami efektami.

Domyślnie

Powiedz szczerze czego Ci brakuje (co Cię ogranicza) w D3100? Wtedy będzie łatwiej wybrać sprzęt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Powiedz szczerze czego Ci brakuje (co Cię ogranicza) w D3100? Wtedy będzie łatwiej wybrać sprzęt.
    W sumie od tego powinienem zacząć...

W ostatnim czasie moim głównym obiektem fotograficznym jest mój syn. Jest on wyjątkowo ruchliwy i spora część zdjęć wychodzi po prostu nie ostra. Autofocus ustawiam w tryb ciągłego pomiaru w celu zniwelowania tego efektu ale często korzystam z innych pól AF niż to jedno centralne (krzyżowe)... Dodatkowo zauważyłem, że dobór parametrów ekspozycji często pozostawia wiele do życzenia...
    Dlatego liczyłem troche na to, że te 9 pól krzyżowych AF w d5300 lub 15 w d7100 rozwiąże ten problem choc ich rozmieszczenie też może budzić pewne wątpliwości...
    Liczę również na to, że nowszy system pomiaru ekspozycji da lepsze efekty w doborze parametrów.
    Słyszałem również , że brak filtra dolnprzepustowego w obu tych modelach zauważalnie wpływa na ostrość zdjęć...

Domyślnie

. pól krzyżowych AF.. 15 w d7100 rozwiąże ten problem choc ich rozmieszczenie też może budzić pewne wątpliwości...
    Ty się ciesz z tego jak one sa rozmieszczone w D7100, bo we wszystkich pełnoklatkowcach jest ... gorzej. Włącznie z topowym D4s. To nie żart.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W ostatnim czasie moim głównym obiektem fotograficznym jest mój syn. Jest on wyjątkowo ruchliwy i spora część zdjęć wychodzi po prostu nie ostra.
    Używałem przez rok D3100 i powiem tak- to przede wszystkim wina obiektywu, a konkretnie wydajności silnika. Nie licz na to, że przy D7100 szkła które posiadasz będą szybsze.
    Autofocus ustawiam w tryb ciągłego pomiaru
    Domniemam, że chodzi o AF-C. Także to podstawa przy ruchliwym dziecku.
    często korzystam z innych pól AF niż to jedno centralne (krzyżowe)...
    W tym przypadku zmiana body może przynieść dodatnie korzyści. Szczególnie jeśli mowa o D7100.
    Dodatkowo zauważyłem, że dobór parametrów ekspozycji często pozostawia wiele do życzenia...
    Tutaj niestety będzie raczej wina operatora. D3100 radzi sobie z tym bez zarzutu.
    Dlatego liczyłem troche na to, że te 9 pól krzyżowych AF w d5300 lub 15 w d7100 rozwiąże ten problem choc ich rozmieszczenie też może budzić pewne wątpliwości...
    Tutaj akurat masz bardzo dobre (D7100) i dobre (D5300) rozmieszczenie punktów AF. W sumie lepszego rozmieszczenia niż w D7100 nie dostaniesz w żadnym Nikonie. Identyczne rozmieszczenie masz jeszcze w D300/300s.
    Liczę również na to, że nowszy system pomiaru ekspozycji da lepsze efekty w doborze parametrów.
    To nie licz zbytnio bo tu jak zwykle pierwsze skrzypce gra operator...

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. W przypadku szybkości AF skoro to nie wina body lecz obiektywu to czy kupując d7100 i jakis inny obiektyw na srubokret otrzymam szybsze działanie AF?
    W temacie rozmieszczenia pol AF d5300 i d7100 widziałem ostatnio porównanie z Canonem 700d na youtube i podczas wykonywania zdjęć sportowych radził on sobie lepiej wg autora testu m.in. dzięki rozproszonym polom AF...
    Nie napisaliście również nic o braku filtra dolnoprzepustowego- faktycznie jest to widoczne na zdjęciach?

Domyślnie

W nowych body zrezygnowano z filtra by nie ograniczać szczegółowości 24mpx matrycy dx

Domyślnie

W przypadku szybkości AF skoro to nie wina body lecz obiektywu to czy kupując d7100 i jakis inny obiektyw na srubokret otrzymam szybsze działanie AF?
    To nie tak. Szybkosc AF zalezy takze od body. Od modulu AF, od trybu pracy AF. Od obiektywu, silnika w obiektywie lub w body. Od ilosci swiatla. Od tego czy to w co celujesz ma duzy kontrast itp. Zalezy od tylu spraw, ze nie ma ustandaryzowanego testu. To wszystko sa subiektywne opinie ludzi ktorzy pracuja na kilku body przez pewien czas.

Strona 19 z 22 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów