Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie D5000 Problem z AF

Witam
    Posiadam Nikona D500 z kitowym obiektywem, którego używam do celów amatorskich. Mam go jakieś 3 lata. W kwestiach technicznych jestem zielony.
    Ostatnio pojawił się problem. Chcąc ustawić ostrość np na obiekcie oddalonym o 2 metry po wciśnięciu spustu do połowy nie dzieje się nic. Muszę ustawić ostrość na dalszym obiekcie (udaje się) i wrócić do tego bliższego i wtedy ustawia bez problemów. Ma takie "zawiechy" najczęściej po włączeniu. Ogólnie jednak ustawianie ostrości trwa ostatnio dłużej - mam na myśli czas od wciśnięcia spustu do rozpoczęcia pracy silniczka, czyli, że tak się wyrażę, pomiar

Czy waszym zdaniem to wina aparatu czy obiektywu? Jeśli to drugie to będzie pretekst do wymiany na coś lepszego. Jeśli z kolei aparat to doradźcie co robić i gdzie.

Domyślnie

Objaw padającego silnika AF w obiektywie. Masz w zasadzie dwa wyjścia, oprócz zakupu nowego obiektywu, zakupić uszkodzony obiektyw z dobrym silnikiem i przełożyć go do swojego obiektywu lub rozebrać swój obiektyw, rozebrać silnik, wyczyścić go dokładnie i złożyć całość. Czas pracy około 1h.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Czyszczenie może nie przynieść pozytywnego rezultatu.
    Jest jeszcze opcja nr 3 - zakupić nowy silnik na popularnym serwisie aukcyjnym i wymienić. Da to gwaracncję bezawaryjnej pracy przez kolejne 2-3 lata (wszystko zależy od intnsywności używania sprzętu).

Domyślnie

Tak z ciekawości: co się może zabrudzić (rozumiem, że zakurzyć) w takim silniku AF-S ? I dlaczego to może przeszkadzać w pracy magnetycznej ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Wszystko zależy od obiektywu. W przypadku każdej wersji 18-55 warto spróbować czyszczenia. Przy 18-70 także. przy 18-105 też bym spróbował. Nowy silnik to około 200zł więc 1/3 wartości 18-105 i 100% wartości 18-55.

Tak z ciekawości: co się może zabrudzić (rozumiem, że zakurzyć) w takim silniku AF-S ?
    A czy czyści się tylko brud? Czy pył także? Wiesz, że te silniki potrafią przestać działać po jakimś czasie. Prawdopodobnie blokuje je pył z wycierającego się wirnika.
    Ostatnio edytowane przez puciek ; 14-03-2015 o 17:30
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Ok. Pytałem myśląc o N70-300VR, który w przypadku lekkich niedomagań VR nawet nie chce ustawić AF silnikiem AF-S.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Dodam tylko, że mój obiektyw to właśnie 18-105. Używany przez 3 lata w sumie dość intensywnie i na pewno nie w sterylnych warunkach, więc opcja z zabrudzeniem bardzo prawdopodobna. Myślicie , że ktoś kto wcześniej tego nie robił da radę sam to wyczyścić? Jakieś instrukcje w sieci?

Domyślnie

Najprawdopodobniej padł lub pada silnik Af. Masz dwa wyjscia. Wymienic lub naprawić czyli zregenerować. Zawsze warto jest spróbować naprawić swój produkt bo to ty byłeś jego użytkownikiem od poczatku i wiesz co masz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Tak z ciekawości: co się może zabrudzić (rozumiem, że zakurzyć) w takim silniku AF-S ? I dlaczego to może przeszkadzać w pracy magnetycznej ?
    O jakiej pracy magnetycznej piszesz? W silnikach SWM nie ma żadnych magnesów. Istotą pracu tego silnika jest odpowiednio dobrana siła tarcia. Nawet lekkie zabrudzenie może poważnie zakłócić jego pracę.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    O jakiej pracy magnetycznej piszesz? W silnikach SWM nie ma żadnych magnesów. Istotą pracu tego silnika jest odpowiednio dobrana siła tarcia. Nawet lekkie zabrudzenie może poważnie zakłócić jego pracę.
    Tomek ubiegłeś mnie. To dla tego przy naprawie lub wymiane nie wolno takiego silnika dotykać gołymi rękoma bo nawet pot z rąk moze go zniszczyc.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów