Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 93

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Metza 52 powinno się porównywać do SB-700 bo to ta sama półka amatorska (nie mylić z pułką ). SB-910 to już inna liga...

Z całym szacunkiem, ale zawodowcy wybiorą np. SB-910. Zresztą popatrz w ich stopki...
    Pomyliłem z kopułką

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Rozumiem, czyli lampa reporterska może być zarówno niezbędna jak i całkiem zbędna przy lampach studyjnych.

Nie, nie poczułem się urażony Chodziło mi tylko o to, że nie napisali tego wprost ale już to wyjaśniłeś. A więc jednak był to zabieg marketingowy Metza (wprowadzili te 105mm, żeby wyglądać lepiej na tle konkurencji). Właśnie o tym pisałem w poście #22.

A tak w kilku słowach - co przede wszystkim decyduje o tym, że SB 900/910 to "inna liga"?
    Porównanie jest w innym przedziale cenowym. Sb-910 możesz prędzej robić "vs" z metz 64.
    Metz 52 to lampa jedna z najtańszych tego producenta a sb najdroższa.Nie ma sensu pisać o specyfikacji obu bo jest pełno tego w sieci. Dla mnie to nonsens jak porównanie note 4 z core
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-07-2015 o 12:25
    D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52

Domyślnie

Chodziło mi raczej o praktykę. Sama cena (czy różnica w cenie) nie błyska W czym praktycznie Metz 52 będzie gorszy od SB 910. Bo np. siłą błysku raczej nie ustępuje... co już ustaliliśmy) Rozumiem, że SB 910 jest lampą bardziej zaawansowaną ale zawsze na pytanie "dlaczego", słyszę odpowiedzi: "bo to wyższa pólka", "inna liga", "inna galaktyka" itd. lecz konkretów brak. A "przewagi" w obszarach powiedzmy mało używanych nie są ważne, biorąc pod uwagę potrzebę zapłacenia 2x wyższej ceny.

Domyślnie

A tak w kilku słowach - co przede wszystkim decyduje o tym, że SB 900/910 to "inna liga"?
    W kilku się nie da... Porówanie SB-910 i Metza 52:
    1. Znacznie szybsze menu
    2. uszczelniona obudowa (trochę, ale zawsze coś)
    3. zakres zoomu: 17-200 vs. 24-105
    4. możliwość użycia zewnętrznego zasilania
    5. automatyka własna lampy (bez użycia TTL), w tym trybie ma też znacznie większy zakres regulacji mocy (schodzi chyba do 1/1024, albo nawet niżej).
    6. wielodiodowe/wieloobszarowe wspomaganie AF (Metz 52 używa tylko jednej diody na doświetlenie centrum)

Opcje 3-6 są również w Metzu 64 AF-1.

A moc obu lamp jest niemal jednakowa - tzn. +/- 1m w zakresie 24-85mm, przy 105mm Metz ma LP większą o 3m.

Chodziło mi raczej o praktykę. Sama cena (czy różnica w cenie) nie błyska W czym praktycznie Metz 52 będzie gorszy od SB 910. Bo np. siłą błysku raczej nie ustępuje... co już ustaliliśmy)
    I tak i niestety nie.
    SB-900/910 są nawet 2x mocniejsze od Metza 52... przy krótkich czasach.
    Na tym polu to Nikon nie ma sobie równych. Jedyna lampa, która dorównuje SB-910 mocą przy krótkich czasach, to Metz 76 MZ-5, ale ten kosztuje 2200zł i jest wielki.

Edit:
    No i zapomniałem jeszcze o tym, że Nikon równomiernie oświetla, a Metz nie tak bardzo.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 24-02-2015 o 20:51
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziękuję, to zestawienie wyczerpuje temat różnic. Metz 64 to już prawie ta sama cena co SB. Myślę, że ten 52 spokojnie wystarczy i sięganie od razu po SB 910 byłoby na wyrost (oczywiście nie neguję jeśli ktoś naprawdę widzi konieczność).

Zakres zoomu lampy określa zakres ogniskowych, przy których dana lampa będzie użyteczna ale czy to tak w sposób bezwzględny? Np. z tym Metzem powyżej 105 mm nie można już błyskać (chcą uzyskać pożądany efekt, bo błyskać to sobie można...)

Teraz jeszcze z gatunku "ciekawostek przyrodniczych". Taki transmiter http://www.fotoamigo.pl/wyzwalacz-la...on-p-1648.html mimo, że uniwersalny też dedykowany jest do aparatów konkretnych producentów (N w nazwie to Nikon). Jakie są zasadnicze różnice między sankami (gorąca stopką) Nikona i innych? Lampy oczywiście również są w wersjach dla body różnych firm. Czy to kwestie fizyczne czy elektryczne?
    Ostatnio edytowane przez Alcatraz ; 24-02-2015 o 21:09

Domyślnie

Dziękuję, to zestawienie wyczerpuje temat różnic. Metz 64 to już prawie ta sama cena co SB. Myślę, że ten 52 spokojnie wystarczy i sięganie od razu po SB 910 byłoby na wyrost (oczywiście nie neguję jeśli ktoś naprawdę widzi konieczność).
    Jeszcze w kwestii uzupełnienia różnic między M52 i SB-910 - Mam Metza 50, który jest minimalnie słabszy od M52.
    I M50 przy czasie 1/400s jest ok 1 2/3 EV słabszy od SB-910... To jest blisko 3x słabszy.

Teraz jeszcze z gatunku "ciekawostek przyrodniczych". Taki transmiter http://www.fotoamigo.pl/wyzwalacz-la...on-p-1648.html mimo, że uniwersalny też dedykowany jest do aparatów konkretnych producentów (N w nazwie to Nikon). Jakie są zasadnicze różnice między sankami (gorąca stopką) Nikona i innych? Lampy oczywiście również są w wersjach dla body różnych firm. Czy to kwestie fizyczne czy elektryczne?
    To są wyzwalacze uniwersalne. Możesz ich używać i z Canonem i z Nikonem i z Pentaxem, jak i z Sony.
    Dedykacja do systemu Nikona czy Canona polega tylko na użyciu jednego styku, który słyży do wybudzania lamp z uśpienia - ma znaczenie tylko przy lampach z TTL i tylko jeśli mają tryb uśpienia. Bez wybudzenia nie błysną za pierwszym wyzwoleniem, bo dopiero wyzwolenie je wybudzi.

Ten styk spełnia też drugą funkcję - RF-603 to nadajnik i odbiornik w jednym. Sygnał na tym styku informuje wyzwalacz, że ma działać jako nadajnik, nie jako odbiornik. Nie jest to natomiast konieczne, bo zawsze możne przełączyć jeden ręcznie - włącznik w pozycji TX.
    Nikon

Domyślnie

Jakie są zasadnicze różnice między sankami (gorąca stopką) Nikona i innych? Lampy oczywiście również są w wersjach dla body różnych firm. Czy to kwestie fizyczne czy elektryczne?
    I to, i to, zobacz zdjęcia sanek różnych aparatów. Jednak jeśli interesuje nas tylko i wyłącznie sygnał wyzwalania (czyli "teraz błyśnij", bez wybudzania lampy, potwierdzenia gotowości i całej "inteligencji" systemu) to wystarczy sam styk centralny (ten największy) + kontakt w sankach (boczna sprężynka w stopce dotykająca sanek aparatu).
    W wyzwalaczach YN 603 oprócz wspomnianych wyżej różnic jest jeszcze możliwość użycia wyzwalacza jako "pilota" do zdalnego wyzwolenia migawki, trzeba mieć odpowiedni kabelek pasujący do danego modelu aparatu, i "wersje" wyzwalacza różnią się dodanym takim lub innym kabelkiem.

Domyślnie

OK, dzięki za (nomen omen) rozjaśnianie tematu Czyli transmitera YongNuo RF-603 C II (dedykowanego do Canonów) mogę spokojnie używać z Nikonem (do wyzwalania lamp studyjnych). Czy też bez wspomnianych dodatkowych funkcji "inteligencji systemu" nie ma to większego sensu i lepiej kupić dedykowany do Nikona transmiter, czyli YongNuo RF-603 N II? Bo jeśli faktycznie chodzi tylko o funkcję wybudzania lamp oraz ew. ręczne ustawienie nadajnik / odbiornik to raczej nie warto.

GonzoG, zaintrygowało mnie "przy czasie 1/400s". Zawsze myślałem, że można błyskać do 1/250s (ew. 1/320). Przy krótszych czasach część zdjęcia była czarna. Jednak zaznaczam, że temat lamp ciągle rozpoznaję..

Domyślnie

OK, dzięki za (nomen omen) rozjaśnianie tematu Czyli transmitera YongNuo RF-603 C II (dedykowanego do Canonów) mogę spokojnie używać z Nikonem (do wyzwalania lamp studyjnych). Czy też bez wspomnianych dodatkowych funkcji "inteligencji systemu" nie ma to większego sensu i lepiej kupić dedykowany do Nikona transmiter, czyli YongNuo RF-603 N II? Bo jeśli faktycznie chodzi tylko o funkcję wybudzania lamp oraz ew. ręczne ustawienie nadajnik / odbiornik to raczej nie warto.
    Do lamp studyjnych nie ma żadnego znaczenia jakiego użyjesz. Wszystko będzie działać.
    Jedynie będzie szybsze zużycie baterii w wyzwalaczach, bo cały czas będą działały, a tylko gdy aparat je aktywuje.

GonzoG, zaintrygowało mnie "przy czasie 1/400s". Zawsze myślałem, że można błyskać do 1/250s (ew. 1/320). Przy krótszych czasach część zdjęcia była czarna. Jednak zaznaczam, że temat lamp ciągle rozpoznaję..
    Można błyskać z każdym czasem, ale są 2 warunki:
    1. aparat musi obsługiwać synchronizację z krótkimi czasami
    2. lampa musi obsługiwać synchronizację z krótkimi czasami (wyższe modele lamp reporterskich, albo lampy studyjne jak Jinbei HD600), albo mieć wystarczająco długi błysk (np. lampy studyjne nie sterowane IGBT).
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Można błyskać z każdym czasem, ale są 2 warunki:
    1. aparat musi obsługiwać synchronizację z krótkimi czasami
    2. lampa musi obsługiwać synchronizację z krótkimi czasami (wyższe modele lamp reporterskich, albo lampy studyjne jak Jinbei HD600), albo mieć wystarczająco długi błysk (np. lampy studyjne nie sterowane IGBT).
    Czyli w przypadku tandemu D7100 / Metz 52 nie wyjdzie się chyba poza 1/250s ze względu na Metza (D7100 ma synchronizację z krótkimi czasami)).

Szukam jeszcze informacji na temat Metz 53 i system CLS. Czy tu jest pełna zgodność i współpraca czy też jej brak? Lampa wbudowana D7100 jako sterownik.

Edit.
    Doszukałem się w tym Metzu funkcji HSS - czyżby jednak można?

Domyślnie

Czyli w przypadku tandemu D7100 / Metz 52 nie wyjdzie się chyba poza 1/250s ze względu na Metza (D7100 ma synchronizację z krótkimi czasami)).
    Przecież wszędzie jest napisane, że M52 ma autoFP/HSS...

Szukam jeszcze informacji na temat Metz 53 i system CLS. Czy tu jest pełna zgodność i współpraca czy też jej brak? Lampa wbudowana D7100 jako sterownik.
    CLS w Metzach jest od dawna... ba... CLS to kopia systemu Metza...
    Nikon

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów