Close

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 111

Wątek: D200 czy D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tobiks Zobacz posta
    Ja mam d50 i jak podpinam ten obiektyw do niego to nie mogę manualnie zmieniac przysłony, musi byc ustawiona na maksimum zeby mozna bylo robic fotki - ale oczywiscie dziala automatycznie tak jak sie ustawi na body.
    podsumowujac: wszystko dziala -jedynie nie ustawisz przyslony pierscieniem (manualnie). ...
    Tak jak w każdym innym szkle AF do Nikona. Uważasz że ze wszystkimi szkłami AF D50 nie w pełni współpracuje, a może jednak poczytasz instrukcję obsługi aparatu?!
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Wiesz co? Ostatnio (we wtorek) znalazłem się w sytuacji, w której pomiar marycowy a'la D80, gdzie większa waga jest przykładana do obiektu, na którym jest ostrość, lepiej by się sprawdził. Chodzi mi o koncert w plenerze w nocy. Mój D200 co rusz ustawiał za długi czas jak tylko kadr łapał więcej "planu", tzn. ... czarnej przestrzeni. Musiałem się ratować cetralnym, w porywach punktowym, niemniej troszkę mnie w tych momentach zawiódł. Nie żebym narzekał, bo i tak większość zdjęć robiłem na matrycowym, niemniej co do tej przewidywalności to nie jest aż tak różowo (choć nie powiem, rzadko muszę coś poprawiać).
    To tak w ramach marudzenia i ogólnie pojętego czepialstwa.
    Po to są różne pomiary, żeby z nich korzystać właśnie w sytuacjach do których zostały stworzone.
    I obojętnie jaki by to nie był aparat z obojętnie jak nie wypasionym pomiarem matrycowym to i tak zdarzą się sytuacje że do danej sceny nie będzie on po prostu pasował.
    Co po sprzęcie jak talentu brak.
    D70S T 17-75 N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800 , SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrlos Zobacz posta
    Po to są różne pomiary, żeby z nich korzystać właśnie w sytuacjach do których zostały stworzone.
    I obojętnie jaki by to nie był aparat z obojętnie jak nie wypasionym pomiarem matrycowym to i tak zdarzą się sytuacje że do danej sceny nie będzie on po prostu pasował.
    No jasne. Chodziło mi o to, że pomiar matrycowy tak naprawdę nie jest przewidywalny. Wiemy tylko, że statystycznie jest dobry. Punktowy i ważony jest dobry, ale trzeba go bardziej z głową używać. Dobrze, że w D200 mogę sobie pomiar jednym ruchem kciuka zmieniać.

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    (...) D200 ma:
    - 5 kl/s
    - możliwość pomiaru światła ze słoikami po sarepskiej i butelkami PET
    (...)
    Witam,
    zwłaszcza kombinacja 5 kl/s i możliwość użycia słoików po sarepskiej podniecająca ,
    uważaj tylko, żeby Ci naskórek nie zszedł z dłoni .
    A poważnie: nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - każdy musi sobie sam odpowiedzieć - co mu bardziej odpowiada. Ja swojego D80 zamienię już tylko na... D300 ewentualnie. Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 06-07-2007 o 09:34
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

wojteh
    Gość

Domyślnie

warto także oba podtykać - wrażenie jest jednak w D200 dużo lepsze - tylko ta cena ....
    Ostatnio edytowane przez wojteh ; 05-07-2007 o 09:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art44 Zobacz posta
    zwłaszcza kombinacja 5 kl/s i mozliwość użycia słoików po sarepskiej podniecająca ,
    uważaj tylko, żeby Ci naskórek nie zszedł z dłoni .
    Dobra, dobra - żarty, żartami, ale 5kl/s się czasami w akcji przydaje. A do popołudniowych zabaw w portretowanie czy inne, spokojne rzeczy, zestaw m42 jest jak znalazł. Mi osobiście trudno byłoby jechać bez pomiaru światła na manualu, dodatkowo ostrząc i kręcąc przysłoną - za dużo zmiennych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    No nie tylko - dla mnie D200 ma jeszcze:
    (...)
    - możliwość pomiaru światła ze słoikami po sarepskiej i butelkami PET
    (...)
    A nie ma BF/FF?

Domyślnie

Miewają, ale od tego są zakrętki aby samemu podregulować Zupełnie jak w nowym Marku

Domyślnie

a ja mam D50 ze sporym przebiegiem (25.000 Rok) któremu już wszystkie gumki się odklejają który ma brudną matrycę jak fix i powiem szczerze że nie wiem na co go wymienić - najchętniej bym go wymienił na D200 z matrycą z 5D buehehehe.

Pozdr

Domyślnie

Hmm czytam i czytam i wyciągam tylko jeden wniosek

Sam tydzień temu kupiłem swojego D80 i generalnie jestem bardzo zadowolony
    Bo fotografuję amatorsko nie zawodowo

Chciałem kupić D40 wszyscy mówili że bardzo okrojony i lepiej już D70s - no ale ten z kolei nie ma matrycy 10
    a jeśli iść do przodu to już w D80 teraz czytam że D80 to okrojony D200 ciekaw jestem gdzie bym doszedł
    gdybym tak szukał ideału.... na pewno D200 jest też okrojoną wersją czegoś tam

Myślę że warto przeanalizować swoje możliwości finansowe i umiejętności fotografowania.
    Wiadomo poprzeczkę w umiejętnościach można sobie lekko podnieść

Inna sprawa to coś co się nazywa SZPANem - i tutaj liczy się to co naklejone na BODY, nie to jak to coś fotografuje.
    Ten tym "fotomaniaków" zazwyczaj ma na BODY D2 a fotografuje na AUTO

Nie umiem doradzić
    Ja z D80 jestem zadowolony na MAXa i nie marzę o D200
    przynajmniej przez najbliższe kilka lat mam nadzieję

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów