Szukaj
bać się nie boję dla starszych dzieci czy kobiet w ciąży mogę mieć błyskowe dla mnie to nawet wygodniejsze, ale nie dla maluszków a ich mam najwięcej dlatego stałe...
90goska, przejdź się do castoramy lub innego większego składu budowlanego, tam są zmontowane potrójne halogeny budowlane, przeważnie 3x300W lub 3x500W. poproś o włączenie i stań przed takim oświetleniem. Fajnie, nie? Ty stoisz tylko chwilkę, a taki maluszek musi wytrzymać całą sesję. I jak się wtedy czuje? Oświetlenie stałe nadaje się bardziej do fotografii nieruchomych produktów. Przy stałym każdy przymruży oczy i będzie się bronił przed takim światłem.
Jeżeli boisz się lamp studyjnych, bo duże i uzależnione od prądu, to kup parę lamp błyskowych np. Yongnuo + jakiś sterownik. Uzyskasz mobilność i niezależność od gniazdek sieciowych.
Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można
@rwpb - a potrafisz tylko wymyślać ?? bo nawet nie chciało Ci się łaskawie zajrzeć co to za lampa jest... TO LAMPA na świetlówki o łącznej mocy 250W
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Zajrzałem co to za lampa. Moc pobierana z sieci 250W, ale ilość wytworzonego światła jest porównywalna z tymi halogenami. Jakby (teoretycznie) włożyć tam diody LED 250W, to uzyskalibyśmy jeszcze więcej światła. Mi nie chodzi o ilość wydzielanego ciepła, tylko o ilość światła.
Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można
Sęk w tym, że to jeden z istotnyhc parametrów (by nie podnosić ISO za wysoko).o ilość światła.
Ale istotniejsza jest mozliwość jakość tego światła. I nie mam na mysli CRI, ale o modyfikowanie.
Co można zrobić z oprawą halogenu budowlanego? Świecić w sufit lub co najwyżej w ekran lub parasolke.
To jest dobre dla osób o małych wymaganiach na pierwsze 5 sesji.
Potem, jak się popatrzy na zdjęcia mistrzów, to się zaczyna widzieć, że dalej tą drogą się nie da iść.
No chyba, że zamiast całkiem dobrego studia błyskowego za około 3 tys zł ktoś się uprze na światło ciągłe, ale takie zbliżjące się mozliwościami do błyskowego, kosztujące około 6-10 tys. I wyrzuci to, co uzbierał do tej pory jako niekompatybilne.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
no to teraz tak co zrobić żeby błyskowe było "znośne" dla takiego maluszka? i jakie polecacie tak żeby 3 lampy były w granicach 2000-3000 tysięcy?
Jacek_Z, słusznie zauważyłeś. Z 1200 Lumenów po modyfikatorach pozostanie 400, 200 lub mniej. I co dalej? Dokupić jeszcze 10 takich lamp? Zwiększenie odległości 2x powoduje konieczność 4-krotnego zwiększenia ilości światła.
GonzoG, na pewno jest to ilość światła o wiele mniejsza, nie przeczę. Proszę powiedz mi dlaczego w samochodach są światła drogowe i światła mijania? Przecież światła drogowe nawet nie umywają się do światła słonecznego. Nie wiem, czy jest to chociaż ułamek promila słońca.
Skontaktuj się z nami