Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: oświetlenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 90goska Zobacz posta
    3 lampy były w granicach 2000-3000 tysięcy?
    Wygrana w totka?
    Ja kiedyś poszedłem do zakładu foto, pogadałem troszkę i pozwolili mi pobawić się trochę ich sprzętem. Też tak zrób, na pewno Ciebie nie wygonią. Weź z sobą jakiegoś misia, parę kocyków w różnych kolorach, porób troszkę zdjęć na różnych ustawieniach i sama dojdziesz do tego, co i ile będzie Ci potrzebne. Trzeba tylko tak kompletować sprzęt, aby można go było w przyszłości rozbudować.
    Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można

Domyślnie

znalazłam coś takiego Lampa LHD 928 F+S 1260 W 230 V reflektor+softbox, ale żadnych opinii na temat tego sprzętu. Nigdy nie używałam lamp więc moja wiedza na ich temat jest bardzo znikoma.
    .
    To jest bardzo fajny zestaw. Można go używać w wersji z softboxem, lub reflektorem. Miałem okazję fotografować przy użyciu tego zestawu. Do fotografii noworodkowej w pełni się nadaje. Maksymalnie tym zestawem +doświetlając blendą dasz radę sfotografować 2 osoby od pasa w górę. Przy iso 100-200 przysłona maksymalna to 5,6

Domyślnie

ok dzięki za rady powiedzcie na co zwrócić uwagę? jakie firmy mają solidny sprzęt? i co zrobić żeby światło dla malucha było znośne bo na to odpowiedzi nie dostalam

Oszczędny w słowach Awatar qwe
    Miasto
    Platerówka

Domyślnie

Podepnę się, co powiecie o tym zestawie?

https://www.vidaxl.pl/p/190067/zesta...sy-i-2-statywy

Domyślnie

Poszukaj czegoś innego (z regulacją do 1/16, lepiej do 1/32 lub mniejszej wartości, z mocowaniem akcesoriów Bowens).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwe Zobacz posta
    Podepnę się, co powiecie o tym zestawie?

https://www.vidaxl.pl/p/190067/zesta...sy-i-2-statywy
    Powiem wprost. To jest do d...

no to teraz tak co zrobić żeby błyskowe było "znośne" dla takiego maluszka? i jakie polecacie tak żeby 3 lampy były w granicach 2000-3000 tysięcy?
    Tu cie zdziwię.
    1. Lampy małej mocy, 200-300, max 400 WS i to z regulacją do 1/32 mocy (to może być problem, ale takich szukaj! a najlepiej do 1/64, że o 1/128 nie wspomnę).
    2. Mocowanie modyfikatorów koniecznie sytemu Bowens.
    3. Statywy nie te najlżejsze. W 806 to minimum solidności.
    4. radio - nadajnik z odbiornikiem (a najlepiej z 2 odbiornikami)

Teraz pozytywy: lampy małej mocy sa tańsze. W dodatku nie zaczynaj od 3 lamp. Pierw kup 2. One i tak zajmą sporo miejsca w mieszkaniu, 3 lampy będziesz używała potem, jak już się nauczysz modyfikować i czasami używać czegoś "ostrzejszego".
    Na początku zacznij od .. parasolek (ale takich dużych, ponad metr średnicy). One dają dość rozproszone światło co jest pozytywne dla osoby niedoświadczonej. Na poczatku będziesz się skupiać na technicznym ogarnięciem tematu
    W ten sposób kupując 2 lampy (statywy) i parasolki wydajesz poniżej 2 tys. Potem kupujesz trzecią lampę (tej samej firmy co pierwsze dwie) ze statywem i softboxem (szybkorozkładalnym) i w ten sposób dochodzisz do wydatków w wysokości 3 tys.

bardzo polecam lampę MSN-II 400WS od Jinbei http://fripers.pl/product_info.php/i...-radiowym.html co prawda przekracza budżet, ale ma regulację aż do 1/128 mocy!!! ( a foto dzieci często się robi na małej głebi ostrości - 1/128 się wtedy bardzo przyda) oraz ma piloty 300 W, co oznacza, że czasami można pracować na tych lampach na swietle ciągłym, a nie na błysku. To tak gdybyś nie chciała błyskać niemowlakom. Do tej lampy wystarczy dokupić nadajnik za 75 zł, tu zaoszczędzisz, a nadajnik ten pozwala zmieniać moc lamp. Rewelacja.
    Może lepiej takie 2 lampy niż 3 inne, kiepskie
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-02-2015 o 00:21
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja się nie zajmowałem dziećmi, ale głównie robiłem fotki ciuchów na alledrogo dla znajomych. Z początku miałem parasolki i świetlówki 85W, potem kupiłem lampy DM2 300Ws firmy Jinbei i softboxy. Lampy kupiłem dlatego, że dwie parasolki ze świetlówkami 85W nie były w stanie rozświetlić cieni oś światła wpadającego przez okno. Sterowników radiowych nie miałem, wszystko było wyzwalane po kabelkach. Tak jak pisał Jacek_Z, kup dobre statywy, przy tych gorszych (np. 803) możesz szybko stracić lampy. Mocowanie koniecznie w systemie Bowens, bo to jest taki standard i jest sporo dodatków/modyfikatorów światła.
    Jak oglądasz zdjęcia, to zwracaj uwagę na oczy. Po blikach w oczach można wyczytać cały plan ustawienia oświetlenia. Parasolki dają bardzo szerokie światło i jest mnóstwo odbić od ścian i sufitu, światło softboxów mniej ucieka na boki. Warto jednak mieć i parasolki i softboxy. Ja dodatkowo miałem na parasolki przystosowaną firankę, taką zwykłą okienną, przydawała się przy małych obiektach.
    Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można

Domyślnie

bardzo dziękuję i ciekawa propozycja z lampą na pewno wezmę to pod uwagę, faktycznie lepiej mieć dwie lepsze niż trzy do d... jeszcze tylko pytanie do parasolek i softbox. Jeśli zakupiłabym sofboxy lepiej prostokątne czy okrągłe? jest duża różnica w świetle jeśli porównać parasolki o softboxy?

Domyślnie

bardzo dziękuję i ciekawa propozycja z lampą na pewno wezmę to pod uwagę, faktycznie lepiej mieć dwie lepsze niż trzy do d... jeszcze tylko pytanie do parasolek i softbox. Jeśli zakupiłabym sofboxy lepiej prostokątne czy okrągłe? jest duża różnica w świetle jeśli porównać parasolki o softboxy?
    Softbox pozwala na lepszą kontrolę światła, ale też wymaga więcej wprawy i dokładności w ustawieniu.

Tu jest porównanie, co prawda dla lamp reporterskich, ale zawsze coś:
    http://jacekwphoto.blogspot.com/2013...y-do-lamp.html
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zacznę od parasolek jak się wprawie pomyślę nad czymś lepszym dziękuję wszystkim za rady

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów